Veljekset

Miten opiskelijan asumista tuetaan? Opintotuen asumislisä vai yleinen asumistuki? Kysy eri asumismuotojen ja –tapojen vaikutuksesta: yhdessä tai erikseen, vuokralla tai omistusasunnossa, opiskeluaikana tai kesällä.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
Mamma1973

Veljekset

Lukematon viesti Kirjoittaja Mamma1973 » 19 Huhti 2021, 22:49

Jos veljekset muuttavat samaan asuntoon, toinen on aikuinen ja töissä, toinen vielä 17v, saa opintotukea isän palkan mukaan, asuu isän kanssa ja haluaa muuttaa pois kotoa, vuokrata asuntoa yhdessä isoveljen kans. Jos molemmat allekirjoittaa vuokrasopimuksen, saako nuorempi veli asumistukea, ja parempaa opintotukea?

Avatar
Vieras

Re: Veljekset

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 19 Huhti 2021, 23:09

Veljekset kuuluvat eri ruokakuntaan jos sisaruksilla on omat vuokrasopimukset vuokranantajan kanssa tai jos toinen sisaruksista on toisen alivuokralainen. Jos on yhteinen vuokrasopimus niin asumistuki on yhteinen.

Vanhempien tulot vaikuttavat itsenäisesti asuvilla opiskelijoilla 17-vuotiailla opintorahan perusmäärän korottamiseen.

Lue lisää https://www.kela.fi/opintotuki-vanhempien-tulot

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:35045
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Veljekset

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 20 Huhti 2021, 10:29

Hei Mamma1973!

Kuten nimimerkki Vieras onkin jo kertonut: jos veljeksillä on omat vuokrasopimukset vuokranantajan kanssa tai jos toinen veljeksistä on toisen alivuokralainen, niin he kuuluvat eri ruokakuntiin ja he voivat hakea omat asumistuet. Jos heillä on yhteinen vuokrasopimus, heille tehdään yhteinen asumistuen päätös ja he kuuluvat samaan ruokakuntaan.

Itsenäisesti asuva alaikäinen voi saada asumistukea, kun hänellä on esimerkiksi opintotuki myönnettynä. :)

Opintotukea saavan veljen pitäisi tehdä opintotukeen muutosilmoitus, kun hän muuttaa vanhemman luota pois. Ilmoituksen voi tehdä OmaKelassa. Nimimerkki Vieras oli myös vinkannut hyvän linkin koskien opintotukea. Itsenäisesti asuvan 17-vuotiaan toisen asteen opiskelijan perusmääräinen opintoraha on 102,75 e/kk. Vanhemman tulot voivat suurentaa opintorahan määrää.

Ystävällisin terveisin
Hanna-Kaisa | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi