Opintolainan nostaminen poissaolevana

Valitse tämä, jos kysymyksesi ei sovi mihinkään muuhun keskustelualueeseen. Voit kysyä esimerkiksi opintolainan takaisinmaksusta ja korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksusta. Miten toimia, jos sairastut, saat lapsen tai jos intti/sivari kutsuu.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
Nappijee

Opintolainan nostaminen poissaolevana

Lukematon viesti Kirjoittaja Nappijee » 24 Heinä 2021, 11:02

Hei,
Saan lapsen tammikuun alussa 2022. Jään äitiyslomalle marraskuun lopussa. Koulua (amk) minulla olisi 21.12.2021 saakka. Olen miettinyt jatkanko nyt koulussa syksyllä vai vasta ensi syksynä. Helpompi olisi jatkaa kokonaan ensi syksynä uuden ryhmän kanssa. Lisäksi pelkään koronaa enkä aio ottaa rokotetta raskaana. Meillä on koulussa paljon lähipäiviä.

1. Jos lykkään opintojani ennen virallisen äitiysloman alkua vuodella, saanko opintolainahyvityksen?
2. Tarvitsisin opintolainani syksylle ja se on myönnetty. Voinko nostaa sen nyt 1.8. vaikka 31.8. Päättäisin lykätä opintojani?
3. Jos vastaus oli ei, Jos jatkan opintojani syksyllä 1 kurssin verran, saanko pitää opintolainan?

Kiitos vastauksesta!

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:36041
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Opintolainan nostaminen poissaolevana

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 26 Heinä 2021, 08:05

Hei!

Opintolainahyvitys: Jos et suorita tutkintoa määräajassa, voit silti saada opintolainahyvityksen, jos opintosi ovat hidastuneet hyväksyttävän syyn vuoksi. Hyväksyttävä syy on mm. lapsen hoitaminen, mutta vain jos saat äitiys- tai vanhempainrahaa. Etuuden maksukauden pitää kestää yhtäjaksoisesti vähintään 30 päivää opintolainahyvitykseen oikeuttavana suorittamisaikana. Jos äitiys- ja vanhempainrahakausi kestää tänä syksynä vähintään 30 päivää, saat tämän koko syyyslukukauden 2021 pidennystä määräaikaan. Samoin koko kevätlukukausi 2022 on pidennystä, kun saat äitiys- ja vanhempainrahaa vähintään 30 päivää.

Syyslukukauden opintolainan voit nostaa heti 1.8.2021. Vaikka jälkeenpäin ilmoittautuisitkin poissaolevaksi syyslukukaudelle, emme peri takaisin nostamaasi opintolainaa. Maksat sen aikanaan takaisin pankille lainasopimuksen ehtojen mukaisesti.

Ystävällisin terveisin Reeta | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi