Opintorahan perintä

Valitse tämä, jos kysymyksesi ei sovi mihinkään muuhun keskustelualueeseen. Voit kysyä esimerkiksi korkoavustuksesta ja opintolainan takaisinmaksusta. Miten toimia, jos sairastut, saat lapsen tai jos intti/sivari kutsuu.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
zensku
Viestit:5
Liittynyt: 16 Elo 2018, 07:45

Opintorahan perintä

Lukematon viesti Kirjoittaja zensku » 18 Helmi 2019, 14:41

Jos kela maksaa opintorahaa liikaa tai opintojen keskeytyksestä on unohtunut tehdä ilmoitus, miten he perivät sen takaisin jos rahaa ei vain ole? Opintolaina on myös otettu ja käytetty. Miten kaikki hoituu jos lopetan opinnot? Entäpä jos aloitan työt, saanko mitään etuuksia? Asun omassa asunnossa ja omaisuutta ei ole.

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:31900
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Opintorahan perintä

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 19 Helmi 2019, 10:17

Hei zensku!

Mikäli keskeytät opintosi, tärkeää olisi juuri olla aktiivinen ja selvittää asioita etukäteen.

Mikäli tukea maksetaan liikaa Kela antaa päätöksen, jossa todetaan liikamaksua syntyneen. Päätöksellä on kerrottu, että tuen hakijan on mahdollista antaa selvitys liikamaksuun johtaneista syistä sekä taloudellisesta ja sosiaalisesta tilanteesta. Tämän jälkeen annetaan päätös siitä, peritäänkö tukea takaisin vai onko perittävää määrää esimerkiksi kohtuullistettu.

Takaisinperintäpäätöksen yhteydessä on ohjeet tuen takaisinmaksua varten ja eräpäivä maksamiselle. Jos tukea ei voi maksaa kerralla takaisin, voi takaisinperintään ehdottaa maksusuunnitelmaa. Ehdotuksen voi tehdä asiointipalvelussa tai soittamalla Kelan perintäkeskukseen. Mikäli tukea ei saada perittyä takaisin sovitusti, perintä voidaan siirtää ulosoton hoidettavaksi.

Opintolainan takaisinmaksusta sinun tulee neuvotella pankin kanssa.

Mikäli aloitat työt, tukien saanti riippuu millaisessa työssä aloitat. Työskentelyn aikanakin sinulla saattaa olla oikeus yleiseen asumistukeen tai työttömyysetuuteen. Sovitellusta työttömyysetuudesta voit tiedustella lisää Kysy työttömyysturvasta palstalta.

Ystävällisin terveisin
Eveliina | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi