Opintolainahyvitys-kandiopinnot + vuoden erilliset opinnot y

Valitse tämä, jos kysymyksesi ei sovi mihinkään muuhun keskustelualueeseen. Voit kysyä esimerkiksi korkoavustuksesta ja opintolainan takaisinmaksusta. Miten toimia, jos sairastut, saat lapsen tai jos intti/sivari kutsuu.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
veo2019

Opintolainahyvitys-kandiopinnot + vuoden erilliset opinnot y

Lukematon viesti Kirjoittaja veo2019 » 08 Touko 2019, 14:07

Hei! Kurssillamme käydään nyt spekulointi, joten haluan varmistua asiasta josta olen ollut yhteydessä jo aiemmin.

Aloitin vuoden 2015 syksyllä lastentarhanopettajan
kanditutkinnon, jonka suoritin ajallaan 3 vuodessa. Valmistuin vuonna 2018. Nostin näiltä kolmelta vuodelta opintolainan ja kyselin vuosi sitten, että tuleeko minulle uusi laina syksyllä 2018 aloitettaviin vuoden kestäviin erillisiin Erityisopettajan tehtäviin ammatillisia valmiuksia antavat opinnot.
Nämä edellemainitut opinnot ovat nyt suoritettu ja kurssikaverimme sanoi kuulleensa, että kandivuoteni 3 vuoden opiskeluiden opintolainasta ei maksettaisi opintolainahyvitystä koska nämä erilliset opinnot ns venyttäisi opintojani ja vaikuttaa siksi lainaan.

Eihän tämä pidä paikkansa sillä en olisi hakenut näihin vuoden kestäviin erillisiin opintoihin lainaa jos se vaikuttaisi hyvitykseen.

Minulle infottiin vuosi sitten keväällä, että hyvitys maksetaan kandiopintojen lainasta, mutta ei vuoden erillisistä opinnoista ja tällä mentaliteetilla olen tämän vuoden mennyt. Ns uutta lainaa ei tullut, vaan vuoden laina lisättiin vanhaan lainaan könttänä.

Olisin kiitollinen vastauksesta :)

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:28136
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Opintolainahyvitys-kandiopinnot + vuoden erilliset opinn

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 10 Touko 2019, 09:39

Hei veo2019!

Tässä sinun tapauksessa ei ole tiedossa se, aiotko sinä suorittaa vielä ylempää korkeakoulututkintoa (maisteriopinnot) tavoiteajassa siten, että opintojen aloitusaika on 2015. Jos et ole suorittamassa maisteriopintoja määräajassa, niin sinun kannattaa hakea opintolainahyvitystä vuonna 2018 suoritetun kanditutkinnon perusteella. Voit hakea opintolainahyvitystä lomakkeella OT30, ja opintolainahyvitystä on haettava kahden vuoden kuluessa alemman korkeakoulututkinnon suorittamisesta.

Opintolainahyvitykseen oikeuttava tutkinnon suorittamisaika riippuu suoritettavan tutkinnon säännönmukaisesta laajuudesta (ei henkilökohtaisesta suoritusmäärästä). Jos olet ennen valmistumistasi suorittanut jo noita erikoistumisopintojakin, huomioidaan näitäkin lainoja opintolainahyvityksessä, mutta ei kuitenkaan tutkinnon suorittamislukukauden jälkeisiä lainoja. Jos suorittamasi tutkinto oli 180 op:n laajuinen, opintolainahyvityksessä huomioitava enimmäislainamäärä on 10 800,00 euroa.

Ystävällisin terveisin
Niina | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
veo2019

Re: Opintolainahyvitys-kandiopinnot + vuoden erilliset opinn

Lukematon viesti Kirjoittaja veo2019 » 15 Touko 2019, 11:40

Hei! En aio käydä enään maisterivaihetta, joten haen hyvityksen kanditutkinnostani ja tästä vuoden pätkästä en saa hyvitystä.

Tämä on myös aiheuttanut ihmettelyä:
Nämä vuoden 60op opinnot ovat erilliset opinnot ja saamme näistä myös opintotukea ja ateriatukikortin, mutta meitä ei opiskelijoiksi lasketa.
Kela pohtii, käytämmekö kanditutkinnon tukia tähän ja tämän takia hyvitystä ei annettaisikaan vaikka valmistuimme jo vuonna 2018 ja nyt kyseessä erilliset opinnot.
Olen asiaa selvitellyt vuosi sitten ja nämä ovat erilliset opintotukeen oikeuttavat 60op opinnot.
En olisi ottanut opintoja vastaan vuosi sitten jos tämä olisi vaikuttanut kandivuoden lainahyvitykseen.

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:28136
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Opintolainahyvitys-kandiopinnot + vuoden erilliset opinn

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 17 Touko 2019, 10:30

Hei veo2019!

Kiitos viestistäsi. Hyvä, että tilanne erikoistumisopintojen ja opintolainahyvityksen osalta on kohdallasi selvinnyt.

Ystävällisesti
Marika | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi