Määräaikaisen työsuhteen vaikutus opinto- ja asumistukeen

Valitse tämä, jos kysymyksesi ei sovi mihinkään muuhun keskustelualueeseen. Voit kysyä esimerkiksi korkoavustuksesta ja opintolainan takaisinmaksusta. Miten toimia, jos sairastut, saat lapsen tai jos intti/sivari kutsuu.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
anonyymi20
Viestit:1
Liittynyt: 09 Touko 2019, 19:42

Määräaikaisen työsuhteen vaikutus opinto- ja asumistukeen

Lukematon viesti Kirjoittaja anonyymi20 » 09 Touko 2019, 20:07

Hei!

Aloitan kesällä 3.6.2019 määräaikaista keikkatyötä henkilökohtaisena avustajana ja työnantajalle sopi, että jatkaisin opintojen oheella kyseistä työtä myös myöhemmin kesän jälkeen. Minua kuitenkin nyt mietityttää, että miten tämä vaikuttaa tukiini. Opiskelen siis ammattikorkeakoulussa ja saan opinto- ja asumistukea. En tiedä ylittääkö palkkani yli 400 euroa/kk kesällä vaikuttaen asumistukeeni keikkatyön luonteen takia, koska työvuorot ja työpäivät vaihtelevat. Kannattaako minun jo nyt tehdä asumistuen tarkastus vai vasta kun tiedän suurin piirtein millaisen palkka saan kesäkuussa? Pitääkö tarkastushakemusta tehdä sitten joka kuukausi?

En ymmärrä myöskään miten tuloni tulevat vaikuttamaan opintotukeeni, onko jokaisella opiskelijalla joku tietty tuloraja ettei tukia katkaista?

Kiitos!

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:28567
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Määräaikaisen työsuhteen vaikutus opinto- ja asumistukee

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 10 Touko 2019, 14:29

Hei anonyymi20!

Asumistuki tarkistetaan sitä kuukautta seuraavan kuukauden alusta, josta alkaen tulojen muutos on voimassa kuukauden 1. päivästä alkaen. Koska työsi alkaa 3.6., tuki tarkistettaisiin 1.8. alkaen. Hirmuinen kiire tuen tarkistuksella ei siis ole.

Voit tehdä tarkistushakemuksen ja liitteeksi sinun tulee toimittaa kopio työsopimuksesta. Todennäköisesti päätöstä ei anneta ennen kuin ainakin ensimmäinen palkkalaskelma on saatavissa. Jos ensimmäinen palkka on huomattavasti eri suuruinen mitä ajattelet tulojen olevan jatkossa, sinun kannattaa siitä ilmoittaa. Hakemusta voi täydentää sen vireillä olon aikana esimerkiksi lähettämällä asiointipalvelun kautta viestin.

Asumistukea ei tarkisteta kuukausittain. Mikäli tulot vaihtelevat, päätöksessä käytetään perusteena keskimääräistä tuloa.

Opintotuessa tuloja ei seurata vielä tukea myönnettäessä tai maksettaessa. Kela tekee tulovalvonnan vasta kun Verohallinnolta on saatu vahvistetut verotustiedot. Onkin siis tärkeää, että itse seuraat tulojen määrää. Tuloja ei tarkastella kuukausitasolla vaan koko vuoden opiskelijoiden tulee verrata tulojaan vuositulorajoihin. Jos esimerkiksi nostat opintotukea 9 tukikuukautta vuoden aikana, tuloja saisi olla 11 973 euroa.

Tarvittaessa voit peruuttaa tulevia tukikuukausia tai palauttaa jo maksettuja tuki asiointipalvelun kautta.

Keväisin terveisin
Eveliina | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi