UKK: Sairauspäivärahalle?

Valitse tämä, jos kysymyksesi ei sovi mihinkään muuhun keskustelualueeseen. Voit kysyä esimerkiksi korkoavustuksesta ja opintolainan takaisinmaksusta. Miten toimia, jos sairastut, saat lapsen tai jos intti/sivari kutsuu.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:26543
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

UKK: Sairauspäivärahalle?

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 25 Syys 2014, 16:42

Minulla on masennusjaksoja, enkä pysty aina keskittymään opintoihini riittävän hyvin. Haluaisin kuitenkin pysyä opintotuella ja suorittaa opintoja, silloin kun se onnistuu. Joustetaanko opintotuessa?

Opintotuessa joustetaan jonkin aikaa, mutta todellakin ainoastaan jonkin aikaa. Esimerkiksi opinnoissa edistymiseen vaikuttaneen syyn täytyy olla tilapäinen, jotta opintotuen maksamista voidaan jatkaa.
Nyrkkisääntö on, että opiskelijan kannattaa aina siirtyä sairauspäivärahalle (ja yleiseen asumistukeen), jos hän ei sairauden vuoksi pysty edistymään opinnoissaan riittävästi. Tällä tavoin opiskelija välttää edistymisen seurantaan ja enimmäistukiaikaan liittyvät ongelmat. Myös korkeakouluopiskelijan opintolainavähennys tai –hyvitys voi jäädä saamatta, jos tutkinnon suorittamisaika on liian pitkä ja jos opiskelija ei ole saanut sairauspäivärahaa.
Hyvä uutinen on se, että 1.1.2015 alkaen sairauspäivärahaa saavalla opiskelijalla on lupa opiskella vähäisessä määrin. Tästä muutoksesta tiedotamme lisää nettisivuillamme loppuvuoden aikana.
Keskustele siis tilanteestasi lääkärin tai muun terveydenhuollon kanssa. Jos saat lääkärintodistuksen työkyvyttömyydestä, hae sairauspäivärahaa (ja yleistä asumistukea). Sinun ei tarvitse lakkauttaa opintotukea, vaan me lakkautamme sen, jos sairauspäiväraha myönnetään.