Opiskelijan tuet ja alivuokralaisuus

Valitse tämä, jos kysymyksesi ei sovi mihinkään muuhun keskustelualueeseen. Voit kysyä esimerkiksi korkoavustuksesta ja opintolainan takaisinmaksusta. Miten toimia, jos sairastut, saat lapsen tai jos intti/sivari kutsuu.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
Santtuska

Opiskelijan tuet ja alivuokralaisuus

Lukematon viesti Kirjoittaja Santtuska » 18 Kesä 2019, 10:39

Hei.
Olen muuttamassa kaverini vuokrakämppään vuodeksi kaverini lähtiessä vaihtoon ulkomaille. Olen kaverini alivuokralaisena, eli maksan ensin täyden vuokran kaverilleni, joka taas maksaa koko vuokran vuokranantajalleen. Voiko tällainen järjestely vaikuttaa negatiivisesti jomman kumman tai molempien opintotukiin?

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:32400
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Opiskelijan tuet ja alivuokralaisuus

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 19 Kesä 2019, 10:04

Hei Santtuska !

Voit alivuokralaisena hakea yleisen asumistuen asuntoon normaalisti. Opintotukeesi alivuokralaisuudella ei ole vaikutusta.

Myöskään kaverisi opintotukeen ei järjestelyllä ole vaikutusta. Jos hän ei saa voittoa asunnon alivuokraamisesta, ei hänelle muodostu verotukseen vuokratuloa, joka huomioitaisiin opintotuen tulovalvonnassa.

Yleistä asumistukea hän ei vaihdon ajalta voi asuntoonsa saada, koska hän ei asu siellä eikä hänellä ole asunnosta asumismenoja. Mikäli hän asuu vaihdossa ollessaan ulkomailla vuokralla, hän on oikeutettu opintotuen asumislisään.

Ystävällisesti
Marika | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi