Opintolainahyvityksen määrä

Valitse tämä, jos kysymyksesi ei sovi mihinkään muuhun keskustelualueeseen. Voit kysyä esimerkiksi opintolainan takaisinmaksusta ja korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksusta. Miten toimia, jos sairastut, saat lapsen tai jos intti/sivari kutsuu.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
Tutkinnon vaihtaja

Opintolainahyvityksen määrä

Lukematon viesti Kirjoittaja Tutkinnon vaihtaja » 11 Loka 2019, 20:23

Hei!

Olen suorittanut 180 opintopisteen kandidaatin tutkinnon ja mietin tällä hetkellä vaihtamista toiseen korkeakouluun maisteriopintoihin. Opintolainahyvitys on ilmeisesti tutkintokohtainen, eli mikäli vaihtaisin toiseen maisteriohjelmaan, tulisiko minun nostaa nyt opintolainahyvitys kandidaatin tutkinnostani?

Laskin Kelan laskurilla, että saisin nyt opintolainahyvityksen maksimimäärän 180 opintopisteen tutkinnosta, eli 3320e. Jos suorittaisin koko tutkinnon (300 op) loppuun, maksimimäärä olisi 6200e. En löytänyt maksimimäärää 120 opintopisteen tutkinnolle, mutta laskurilla laskiessa opintolainahyvitys voisi ilmeisesti olla saman verran kuin koko tutkinnon (300 op) suorittamisesta, eli maksimissaan lainasta saisi hyvityksenä 6200e. Voiko opintolainahyvityksen nostaa siis erikseen ensin kandidaatin tutkinnosta ja sitten maisterin tutkinnosta? Onko tällöin mahdollista, että saisin opintolainahyvitystä enemmän kuin jos hakisin opintolainahyvityksen koko tutkinnon suorittamisen jälkeen, koska saisin opintolainahyvityksen kahdessa eri erässä? Vai onko opintolainahyvityksen absoluuttinen maksimimäärä 6200e? Kelan sivuilla lukee, että "Opintolainahyvityksesi on suurempi, jos säästät sen ylempään korkeakoulututkintoon", mutta laskurin mukaan opintolainahyvitystä voisi saada 3320e (180 op) + 6200e (120 op)= 9520e, joka on enemmän kuin koko tutkinnon (300 op) opintolainahyvitys 6200e.

Miten minun kannattaisi toimia?

Kiitos avusta!

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:33896
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Opintolainahyvityksen määrä

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 14 Loka 2019, 12:42

Hei, kun olet suoritat alemman korkeakoulututkinnon yliopistossa, voit tosiaan päättää itse, haetko jo nyt opintolainahyvitystä vai käytätkö hyvityksen vasta sitten, kun suoritat ylemmän korkeakoulututkinnon. Jos opinnoissasi siirtyessäsi toiseen korkeakouluun ei tule taukoa ja opintosi eivät pitkity, sinun ei kannata hakea opintolainahyvitystä vielä alemman korkeakoulututkinnon suorittamisen jälkeen. Opintolainahyvityksen voi saada vain yhden kerran, eli jos nyt haet opintolainahyvityksen jo alemman korkeakoulututkinnon suorittamisen jälkeen, et voi saada sitä enää sen jälkeen kun olet suorittanut maisteritutkinnon.

Kun olet suorittanut ylemmän korkeakoulututkinnon, saat päätöksen tai päätösehdotuksen opintolainahyvityksestä ja koska olet suorittamassa yhteensä 300 OP:n tutkintoa, hyvityksen absoluuttinen maksimimäärä on siis tuo mainitsemasi 6200 euroa. Tutkinnon suorittamisaikaan ja lainamäärään lasketaan mukaan myös toisessa korkeakoulussa suorittamasi alemmat korkeakouluopinnot. Yhteensä 300 OP:n tutkinnon suorittamisen määräaika on 6,0 lukuvuotta ja määräajan laskeminen alkoi siitä, kun otit vastaan ensimmäisen opiskelupaikkasi korkeakoulussa.

Ystävällisin terveisin
Eeva-Maria | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi