Lainatakaus ja hakuajat?

Valitse tämä, jos kysymyksesi ei sovi mihinkään muuhun keskustelualueeseen. Voit kysyä esimerkiksi korkoavustuksesta ja opintolainan takaisinmaksusta. Miten toimia, jos sairastut, saat lapsen tai jos intti/sivari kutsuu.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
ETT

Lainatakaus ja hakuajat?

Lukematon viesti Kirjoittaja ETT » 14 Marras 2019, 09:10

Hei,
olen jäämässä opintovapaalle 1.1.2020. Olen ensin tammikuun kokoaikaisesti vapaalla ja helmi-toukokuun ajan jaksoitetusti niin, että työskentelen vain 40 h / kk ja loput olen opintovapaalla. Haenko opintolainatakausta koko ajalle kerrallaan sen mukaisesti miten opintovapaahakemukseeni on kirjattu, vai pitääkö se hakea erikseen tuolle tammikuulle ja lopuille jaksoille jälkikäteen?
Opintovapaa jatkuu myös syksyllä samalla tekniikalla, eli elo-joulukuun työskentelen 40 h / kk. Kesäkuukaudet olen normaalisti töissä. Miten teen lainatakauksen hakemisen syyspuolen kuukausille? Erikseen vai kerralla kaikki?
Aikuisopintotuen haen sovitellusti jälkikäteen kuitenkin noiden helmi-toukokuun ajalta.

Kiitos vastauksesta etukäteen!

Avatar
ETT

Re: Lainatakaus ja hakuajat?

Lukematon viesti Kirjoittaja ETT » 15 Marras 2019, 09:22

Moi,
lisäyksenä edelliseen vielä, että Työllisyysrahastolta sain tiedon, että täysimääräistä aikuiskoulutustukea tulee hakea vähintään kahden kalenterikuukauden mittaiselle jaksolle.

Täten lainatakaus pitäsi hakea tammi- ja helmikuulle erikseen ja muille jälkikäteen VAI voinko hakea kaiken kerralla opintovapaahakemuksessa mainituille jaksoille?

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:31853
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Lainatakaus ja hakuajat?

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 15 Marras 2019, 15:24

Hei ETT!

Sinun tulee hakea opintolainatakaus jokaiselta jaksolta erikseen, eli erikseen ensin tammi-helmikuulle täysimääräisenä, ja sitten erikseen soviteltuna sekä kevään että syksyn jaksolle.

Aikuiskoulutustuen opintolainan valtiontakauksen myöntäminen ja opintolainan nostaminen on helpompaa, jos haet sovitellun aikuiskoulutustuen Työllisyysrahastolta takautuvasti useammalta kuukaudelta. Muista kuitenkin tehdä aikuiskoulutustuen lainatakaushakemus Kelalle ajoissa. Voit saada lainatakauksen aikaisintaan hakemuksen saapumiskuukautta edeltävän kuukauden alusta alkaen (eli jos haluat saada lainatakauksen maaliskuusta alkaen, tulee hakemuksen olla Kelassa viimeistään huhtikuun aikana).

Kela voi tehdä päätöksen aikuiskoulutustuen lainatakauksesta vasta, kun Työllisyysrahasto on toimittanut Kelalle aikuiskoulutustukitiedot.

Ystävällisesti
Marika | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
ETT

Re: Lainatakaus ja hakuajat?

Lukematon viesti Kirjoittaja ETT » 17 Marras 2019, 19:12

Hei, kiitos vastauksesta!

Jos päätänkin olla jo heti tammikuusta alkaen opintovapaalla jaksoitetusti (40 h / kk), onko lainatakaushakemus tehtävä joka kuukausi erikseen? Taloudellinen tilanne ei mahdollista kuukausien keräilyä yhteen nippuun.

Eli toiminko niin, että helmikuun alussa lähetän ensimmäisen sovitellun aikuiskoulutusrahan hakemuksen Työllisyysrahastoon, sieltä kun joskus saan päätöksen, voin sen jälkeen tehdä lainatakaushakemuksen tammikuulta ja vasta päätöksen saatuani mennä pankkiin? Ja tämä toistuu sitten joka kuukausi samalla tekniikalla?

Opintovapaahakemuksessani kuitenkin määritellään tuo koko vapaan kestävä menettely, lainatakausta ei siis voi saada koko ajalle kerralla? Vai haetaanko takaus erikseen kevään jaksoille ja syksyn jaksoille, niin että helmikuussa voin laittaa hakemukseen 1.1 - 31.5? Samoin sitten syyskuussa 1.8 - 31.12?

Tässä saakin olla kieli keskellä suuta, ettei tule yllätyksiä tulojen suhteen, kun on tottunut säännöllisiin palkanmaksupäiviin. Pakko ennakoida tarkasti milloin mikäkin tulo tilille ilmestyy.

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:31853
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Lainatakaus ja hakuajat?

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 18 Marras 2019, 09:32

Hei

Koska Kelan myöntämässä aikuiskoulutustuen opintolainatakauksessa on vain 1 kuukauden takautuva hakuaika (toisin kuin sovitellussa aikuiskoulutustuessa), sinun on tehtävä kyseinen lainatakaushakemus Kelalle viimeistään helmikuussa. Samaa opiskelukokonaisuutta varten tarvitsemme kuitenkin vain yhden hakemuksen.

Voit hakea Työllisyysrahastolta soviteltua aikuiskoulutustukea sen sääntöjen ja omien tarpeittesi mukaisesti. Kela saa aikuiskoulutustuen myöntötiedot suoraan Työllisyysrahastolta, ja niiden perusteella voimme ratkaista lainatakausajat - sitä mukaa, kun niitä saamme. Jos haet ja saat aikuiskoulutukea useammassa pätkässä, saat myös lainatakauspäätökset pätkittäin.

Viimeksi mainitussa tilanteessa sinun on sovittava asiasta myös opintolainaa myöntävän pankkisi kanssa. Ilmoita pankille aina joka kerta erikseen, että nyt sinulle on myönnetty uusi opintolainapätkä. Ilmoituksesi perusteella pankkisi tarkistaa lainatiedot sähköisesti Kelasta, ja pankki voi sen jälkeen siirtää lainarahat tilillesi.

Olen samaa mieltä; tämä systeemi ei ole selkeä.

Ystävällisin terveisin
Ilpo | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi