Opintolainahyvitys ja takuu sen saamisesta

Valitse tämä, jos kysymyksesi ei sovi mihinkään muuhun keskustelualueeseen. Voit kysyä esimerkiksi korkoavustuksesta ja opintolainan takaisinmaksusta. Miten toimia, jos sairastut, saat lapsen tai jos intti/sivari kutsuu.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
Saanak

Opintolainahyvitys ja takuu sen saamisesta

Lukematon viesti Kirjoittaja Saanak » 16 Kesä 2020, 20:53

Hei,
Olen syksyllä ottamassa opintolainaa. Mietin kuitenkin, onko opintolainahyvitys lainan ylittäessä 2500€ ja ajoissa valmistuessa vielä voimassa esimerkiksi vuonna 2026? Onko oikeus tähän hyvitykseen taattu opintolainaa ottaessa vai voiko järjestelmä esimerkiksi takautuvasti muuttua niin, ettei hyvitystä saisi ollenkaan? Kuinka tämä on taattu vai onko kyseessä vain poliittinen päätös, joka voi muuttua?

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:32778
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Opintolainahyvitys ja takuu sen saamisesta

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 17 Kesä 2020, 10:48

Hei Saanak!

Kela maksaa etuuksia voimassa olevien lakien mukaisesti ja Kela ei säädä lakeja. Periaatteessa siis voi olla mahdollista, että tuossa välissä tulisi lakimuutos joka estäisi hyvityksen saamisen.

Näen tämän kuitenkin hyvin epätodennäköisenä, että tuollainen laki tulisi voimaan heti. Muutoksia tuohon hyvitykseen on tullut ja esimerkiksi aikaisemmin se oli opintolainavähennys, joka oli sisällöltään hieman erilainen. Siinä muutoksessa muutos tuli voimaan niin, että opintolainavähennys myönnettiin niille ketkä oli koulun aikaisemmin aloittaneet ja vähennys tuli sellaisena vaikka valmistuikin sen jälkeen, kun opintolainahyvitys oli jo tullut voimaan.

Yleensä näissä tilanteissa on siis ollut siirtymäaika ja mahdolliset muutokset tulevat voimaan vasta niille, ketkä ovat aloittaneet opinnot sen jälkeen kun uusi laki on tullut voimaan.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua pohdinnoissasi.

Ystävällisin terveisin
Aki | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi