Opintolainan lyhennyksn poikkeukset

Valitse tämä, jos kysymyksesi ei sovi mihinkään muuhun keskustelualueeseen. Voit kysyä esimerkiksi korkoavustuksesta ja opintolainan takaisinmaksusta. Miten toimia, jos sairastut, saat lapsen tai jos intti/sivari kutsuu.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
mustakilpikonna
Viestit:1
Liittynyt: 30 Heinä 2020, 10:28

Opintolainan lyhennyksn poikkeukset

Lukematon viesti Kirjoittaja mustakilpikonna » 30 Heinä 2020, 10:50

Hei,

Luin teidän nettisivuillanne opintolainasta, mutta kaksi asiaa jäi vielä epäselväksi:

1. Jos olen ollut 6kk varusmiespalveluksessa, mutta lykännyt opintoja vuodella kun varusmiespalvelu alkoi vasta tammikuussa, niin tarkoittaako tämä että valmistumisaikani saa tämän asian puolesta lykkääntyä vain 6kk vaiko sitten 12kk?

2. Nettisivuilla mainitaan myös eri tutkintojen pitkuuksista, esim 300 OP -> 6v valmistumisaika, 330 OP -> 6,5v & 360 OP -> 7v. Itse tosin suoritan kaksi maisteritutkintoa, jotka ovat toisistaan riippumattomia ja tällöin opintopisteitä tulee yhteensä 420. Suoritan 1v pituisen maisteriohjelman (120 OP) kesken 5v kandi + maisteriohjelmaa (300 OP), joten alkuperäisen tutkinnon suorittaminen tulee viivästymään vuodella. Salliiko tämä valmistumisaikani viivästymistä esim. 7v pituiseksi?

Terveisin,
Matias

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:32778
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Opintolainan lyhennyksn poikkeukset

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 30 Heinä 2020, 15:02

Hei mustakilpikonna!

Opintolainahyvitys on mahdollinen, jos opiskelija suorittaa tutkinnon määräajassa. Kela laskee, että opiskeluaika alkaa sen lukukauden alusta, jolloin opiskelija on ottanut vastaan ensimmäisen opiskelupaikan missä tahansa korkeakoulussa. Opiskelija voi saada hyvityksen vain ensimmäisestä suorittamastaan tutkinnosta. Opintolainahyvitys on mahdollinen vain niistä opintolainoista, jotka on nostettu 1.8.2014 tai sen jälkeen aloitettujen korkeakoulututkinto-opintojen aikana.

Jos opiskelija ei suorita tutkintoa määräajassa, niin opiskelija voi silti saada opintolainahyvityksen, jos opinnot ovat hidastuneet hyväksyttävän syyn vuoksi kuten esimerkiksi varusmies-, siviili- tai naisten vapaaehtoisen asepalveluksen suorittamisen vuoksi.

Yhden lukukauden aikana vähintään 30 päivää kestänyt palveluskausi pidentää määräaikaa 0,5 lukuvuodella.

Jos sinulla on hyväksyttävä syy opintojen hidastumiselle, pyydä Kelaa käsittelemään opintolainahyvitys uudelleen. Päätösehdotuksessa kerrotaan, mihin mennessä sinun pitää pyytää uudelleenkäsittelyä.

Opintolainahyvitys laskurilla voit arvioida opintolainahyvityksen määrää ja laskea missä ajassa korkeakoulututkinto on suoritettava. Laskurin löydät täältä: www.kela.fi/laskurit.

Lisää opintolainahyvityksestä ja opintolainahyvityksen määrästä: www.kela.fi/opintolainahyvitys ja www.kela.fi/opintolainahyvitys-maara-ja-maksaminen.

Ystävällisin terveisin
Elina | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi