Opintolaina ja työ

Valitse tämä, jos kysymyksesi ei sovi mihinkään muuhun keskustelualueeseen. Voit kysyä esimerkiksi opintolainan takaisinmaksusta ja korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksusta. Miten toimia, jos sairastut, saat lapsen tai jos intti/sivari kutsuu.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
Velmuri
Viestit:1
Liittynyt: 07 Huhti 2021, 14:10

Opintolaina ja työ

Lukematon viesti Kirjoittaja Velmuri » 07 Huhti 2021, 14:28

Olen aikuinen ja suorittamassa toisen asteen tutkintoa.
Kysymys kuuluukin kun olen jo työssäkäyvä ja silti täyspäiväinen opiskelija niin saanko kuitenkin opintolainan vai pitääkö sitä varten nostaa opintotukea ensin vaikka opintotuelle ei varsinaisesti ole tarvetta eikä kriteerit täyty töiden vuoksi.

Avatar
Vieras

Re: Opintolaina ja työ

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 07 Huhti 2021, 14:39

Voit saada opintolainan valtiontakauksen, jos saat Kelasta opintorahaa tai Työllisyysrahastolta aikuiskoulutustukea.

Vaikka et saa opintorahaa, voit kuitenkin saada lainatakauksen seuraavissa tilanteissa:


- Asut vanhempasi luona, olet 18–19-vuotias, opiskelet toisen asteen oppilaitoksessa etkä voi saada opintorahaa vanhempiesi tulojen vuoksi. Voit kuitenkin saada lainatakauksen.

- Et asu vanhempasi luona, olet alle 17-vuotias etkä voi saada muuta opintorahaa, koska sinusta maksetaan lapsilisää. Voit kuitenkin saada lainatakauksen, jos vanhempiesi tulot ovat yhteensä alle 64 400 euroa vuodessa.

- Kun suoritat Maanpuolustuskorkeakoulussa sotatieteiden kandidaatin tutkintoa tai kun suoritat Raja- ja merivartiokoulussa rajavartijan yksiosaista peruskurssia tai kaksiosaisen peruskurssin 1. osaa, voit saada lainatakauksen, mutta et voi saada opintorahaa, koska saat oppilaitokseltasi opintojen ajalta maksettavaa päivärahaa.

Muissa tilanteissa voit saada lainatakauksen vain, jos saat opintorahaa tai aikuiskoulutustukea.

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:35017
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Opintolaina ja työ

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 08 Huhti 2021, 15:56

Hei Velmuri!

Opintolainan valtiontakaus on osa opintotukea, joten sinun tulee hakea opintotukea ja sen yhteydessä opintolainan valtiontakausta. Pelkkää lainatakausta ei voi hakea. Jos päätös on myönteinen, niin lainan nostosta voit sopia pankin kanssa. Jos tulojen vuoksi, et ole oikeutettu opintorahaan, niin sinun tulee palauttaa opintoraha Kelalle. Kun olet nostanut lainan, niin sen jälkeen voit myös peruuttaa opintotuen vastaavalle ajalle, jolle lainan olet nostanut, jolloin opintorahaa ei makseta. Laina tulee kuitenkin nostaa ennen opintotuen peruutusta, koska samalla peruuntuu myös opintolainan valtiontakaus.

Opintotuen vapaaehtoisen palautuksen ja opintotuen peruutuksen voi tehdä OmaKelan kautta. Lisää aiheesta on kerrottu sivuillamme täällä: www.kela.fi/opintotuki-peruminen-ja-palauttaminen.

Ystävällisin terveisin
Elina | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi