Asumistuki ja yrittäjän tulot

Miten asumistukea haetaan? Mitä liitteitä hakemukseen tarvitaan? Kysy ja keskustele lapsiperheen asumistuesta.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
TunnusEGVhs7uZogUcW
Viestit:1
Liittynyt: 05 Touko 2021, 14:51

Asumistuki ja yrittäjän tulot

Lukematon viesti Kirjoittaja TunnusEGVhs7uZogUcW » 05 Touko 2021, 15:01

Hei,
Ihmettelen tuota bruttotulojen ilmoittamista yrittäjänä. Jokainen yrittäjä kuitenkin määrittää itse ennakkoveronsa ja YEL:maksunsa.
Eli jos Tulos on vaikka 2700€, mutta maksan 500€/kk ennakkoveroa ja 250€/kk YEL:maksuja (tähän kaikki muut yrityksen kulut +350€), jää käteen kuukaudessa 1600€.
Joku toinen yrittäjä voi maksaa ennakkoveroa 300€ ja YEL maksuja minimin (olikohan 100€/kk)

Miten nämä otetaan huomioon tuolla asumistukilaskurilla?
Eikö olisi fiksumpaa laittaa Yrityksen tuloihin verojen jälkeinen summa?

Koska tällä hetkellä teidän laskuri näyttää minulle 0€/kk asumistukea kun lasken uuteen asuntoon tuen määrää ja tällä hetkellä kuitenkin saan asumistukea yli 200€? Tulot on tarkistettu loppuvuodesta. Mistä saan tietää minkä summan OIKEASTI saisin uuteen asuntoon?

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:32062
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Asumistuki ja yrittäjän tulot

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 06 Touko 2021, 10:03

Hei!

Yleisessä asumistuessa Kela huomioi yrittäjän tulot YEL- tai MYEL-vakuutuksen työtulon perusteella. Tämä perustuu lakiin yleisestä asumistuesta.

Jos yrittäjällä ei ole YEL- tai MYEL-vakuutusta, niin tuloksi arvioidaan starttirahan määrä, vähimmäistulo tai oman arvion mukainen tulo. Vähimmäistulo tarkoittaa työmarkkinatuen suuruista tuloa ilman lapsikorotuksia (noin 726 e/kk vuonna 2021).

Jos koronaepidemia on vaikuttanut yritystoimintaan ja yrittäjä on saanut TE-palvelusta lausunnon oikeudesta työmarkkinatukeen, niin yrittäjän tulona otetaan yleisessä asumistuessa poikkeuksellisesti huomioon työmarkkinatuki ja mahdollinen oma arvio yritystulosta, vaikka yrittäjällä olisikin voimassa oleva YEL-vakuutus. Nämä väliaikaiset ehdot ovat voimassa 30.6.2021 asti eikä hallitus ole vielä esittänyt siihen jatkoa.

Kelan laskurilla saat suuntaa antavan arvion tuen määrästä mutta ennakkopäätöksiä ei voida antaa ja oikeus etuuteen tutkitaan aina tarkemmin hakemuksesta.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi