Asumistuki ja omikotitalo

Miten asumistukea haetaan? Mitä liitteitä hakemukseen tarvitaan? Kysy ja keskustele lapsiperheen asumistuesta.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Jenni90
Viestit:1
Liittynyt: 10 Tammi 2019, 13:50

Asumistuki ja omikotitalo

Lukematon viesti Kirjoittaja Jenni90 » 10 Tammi 2019, 14:08

Hei

Asumme hetkellä vuokrakämpässä, mies toimii yrittäjänä ja itse olen vielä lasten kanssa kotona. Hetkellä meille on myönnetty asumistuki.
Mullakin on nyt suunnitelmissä aloittaa töitä yrittäjänä, mutta siihen tarvitaan siis vuokratilaa. Kun vuokraisin tulisi se turhan kalliiksi. Kun ostaisimme pienen omakotitalon, jonka antaisin yritykselleni vuokraalle samalla hinnalla joka maksan pankkille (ei vuokratuloja) ja itse asumme vuokrakämpässä, vaikuttaako se mitenkään nykyiseen asumistuen maksamiseen?

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:28760
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Asumistuki ja omikotitalo

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 11 Tammi 2019, 15:59

Hei Jenni90!

Talon vuokraamisesta saatava vuokratulo huomioitaisiin sinulle asumistuessa pääomatulona. Koska kyseessä on liikehuoneiston vuokratulosta, ei tulosta tehdä vähennyksiä.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
Vieras

Re: Asumistuki ja omikotitalo

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 11 Tammi 2019, 16:31

Kysymykseen annettu vastaus ei taida pitää paikkaansa ainakaan kaikissa yrittäjätilanteissa. Asia taitaa olla monimutkaisempi kuin tuo vastaus.

Jos yritysmuotona on osakeyhtiö, ja jos ostettu omakotitalo otetaan ruokakunnan jäsenen omaan omistukseen kiinteistönä, yleisessä asumistuessa ei saa vähentää yritykselle vuokratun omakotitalon menoja lainkaan. Vähennys tehtäisiin kiinteistönä omistetuissa omakotitaloissa niin sanotun hoitomenonormin mukaan, jonka määrä riippuu asukkaiden määrästä. Jos omakotitaloa ei ole vuokrattu kenellekään asunnoksi, vaan liikehuoneistoksi, asukkaiden määrä hoitomenonormin laskennassa on 0, ja hyväksyttyjen vähennysten määrä on 0. Jos osakeyhtiö maksaa vuokraa omistajansa omistamasta omakotitalotoimitilasta, maksettu vuokra huomioidaan omistajalle asumistuessa kuitenkin tulona, vaikkei vuokraan liittyviä menoja anneta vähentää.

Tilanne voi olla kuitenkin ihan toisenlainen, jos yrittäjä toimii liikkeen- tai ammatinharjoittajana (esim. toiminimi tai avoinyhtiö), ja henkilöllä on YEL-vakuutus. Verottajan mukaan liikkeen- ja ammatinharjoittajien kohdalla on niin, että "Kun toimitilaosake tai kiinteistö on pääasiallisesti elinkeinotoiminnan käytössä, se kuuluu elinkeinotoiminnan varallisuuteen ja sen hankintaan liittyvä laina on elinkeinotoiminnan velkaa." https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteis ... lan_vuokr/ . Tulojen huomiointi asumistuessa toimii YEL-vakuutettujen liikkeen- ja ammatinharjoittajien osalta eri tavalla kuin vaikkapa palkansaajien kohdalla. Ne tulot, jotka käsitellään yrittäjällä verottajan toimesta elinkeinotulona, nähdään kai asumistuessakin yrittäjätuloina, jolloin jos ne on käsitelty elinkeinotuloina, ei niitä huomioida uudelleen pääomatuloina. Jos kyse on toiminimiyrittäjästä tai avoimesta yhtiöstä, itse omistetun, oman yrityksen pääasiallisessa käytössä olevan omakotitalokiinteistön (jossa asianomaiset eivät itse asu) tuloja ei käsittääkseni lähtökohtaisesti kuulu käsitellä asumistukea hakevien henkilöiden omina tuloina, mikäli verottaja tulkitsee kiinteistön tulot ja menot jo osaksi elinkeinotoiminnan verotusta - jottei tuloja huomioida kaksinkertaisesti tulona. Tällöin yritykselle ostettuun omakotitaloon liittyvät rahavirrat ovat tavallaan osa yrittäjätulon muodostumista, ja yrittäjätulojen määränä huomioidaan YEL-vakuutetuilla YEL-vakuutuksen määrä.

Meneekö asia noin, vai onko tulkintani asiasta jollain tavoin väärä?

Avatar
Vieras

Re: Asumistuki ja omikotitalo

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 14 Tammi 2019, 12:01

Korjaus: avoimeen yhtiöön edellä mainittu ei sittenkään päde, koska niissä verotus meneekin eri tavalla kuin liikkeen- ja ammatinharjoittajilla.

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:28760
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Asumistuki ja omikotitalo

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 16 Tammi 2019, 13:40

Hei!

Kiitos kommentista.

Esitetyillä tiedoilla emme pysty tällä palstalla tarkemmin vastaamaan siihen, miten vuokratulo huomioidaan. Asia selvitetään paremmin hakemuksella. Mikäli asumistuki on kuitenkin jo maksussa, tulee toimittaa tarkistushakemus ja selvittää siinä tilanne.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi