Asumistuki erotilanteessa

Miten asumistukea haetaan? Mitä liitteitä hakemukseen tarvitaan? Kysy ja keskustele lapsiperheen asumistuesta.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Saarni

Asumistuki erotilanteessa

Lukematon viesti Kirjoittaja Saarni » 20 Touko 2019, 11:25

Hei.

Olemme muuttamassa erilleen puolisoni kanssa. Hän jää yhteiseen taloon (omistus 50/50) ja minä muutan vuokra-asuntoon. Lapsista sovitaan yhteishuoltajuus ja he tulevat kirjoille minun luokseni. Voinko saada yleistä asumistukea vaikka on omaisuutta talosta, entä vaikuttaako onko muutto vakituinen vai tilapäinen, kunta ei vaihdu?

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:26720
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Asumistuki erotilanteessa

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 20 Touko 2019, 15:03

Hei Saarni!

Koska muutatte erilleen eron vuoksi, voit hakea yleistä asumistukea vuokra-asuntoon. Omaisuus talosta ei vaikuta asumistuessa, mutta näitä omistusasunnon menoja ei myöskään huomioida menoina.
Asumismenoina huomioidaan vuokra asunnon menot.

Suosittelen käyttämään tätä laskuria, niin saat arvioin tuen määrästä: www.kela.fi/laskurit#asumisen-tuet.

Se että onko muutto tilapäinen tai vakituinen ei merkitse asumistuessa.

Vinkkaan vielä että vaikka teillä onkin yhteishuoltajuus niin voit hakea lapsilisän yksinhuoltaja korotusta, jos asut yksin lasten kanssa eikä taloudessa ole avopuolisoksi rinnastettavaa henkilöä.

Terveisin
Kela- Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
Vieras

Re: Asumistuki erotilanteessa

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 20 Touko 2019, 16:53

Yllä annetussa vastauksessa on oletettu, että taloon asumaan jäävä ei maksaisi vuokraa siitä pois muuttavalle toiselle omistajalle.

Tuollaisessa tapauksessa omistusasunnon huomioimisen osalta keskeinen kysymys on, että maksaako asuntoon jäävä vuokraa siitä puolikkaasta, jota hän ei itse omista. Jos hän maksaa vuokraa, muualle muuttaneen asumistuessa pääsääntöisesti huomioidaan saamansa vuokratulot. Jos kyse on omakotitalosta, vuokratuloista saa vähentää asunnossa asuvien asukasmäärään perustuvan omistusasunnon normin mukaiset menot. Mahdollisia asuntolainan korkomenoja ei sellaisessa tilanteessa saa vähentää.

Sekin on mahdollista, että asuntoon jäävä, 50 % siitä omistava ei maksa vuokraa, vaan sitoutuu esimerkiksi maksamaan kaikki asuntoon liittyvät menot suoraan. Jos vuokraa ei makseta, vaan asukas maksaa suoraan asumisestaan aiheutuvat kulut eri tahoille, ei talon puolikkaan omistavalle muodostu talostaan asumistuessa huomioitavia tulojakaan.

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:26720
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Asumistuki erotilanteessa

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 21 Touko 2019, 09:53

Hei!

Kerttu kiittää tarkennuksesta :) Asia on tosiaan noin, että mahdollinen omistusasunnon puolikkaasta saatava vuokratulo huomioitaisiin asumistuessa tulona.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi