tukien väärinkäyttö

Valvoja: Kela-Kerttu

Kirjoittaja Kela-Kerttu 17 Heinä 2015, 09:10
Hei!

Nimettömänä ilmoituksen voi tehdä esimerkiksi soittamalla johonkin Kelan palvelunumeroon. Ilmoituksen voi myös nimettömänä lähettää palautelomakkeella, mutta tuolla lomakkeella ilmoittaessa ei henkilökohtaisia asioita tai arkaluonteisia tietoja pidä lähettää.

Kesäisin terveisin,
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja onkomahdollista 28 Tammi 2016, 22:28
Tiedän erään yh-äidin, joka on kirjoilla eräässä vuokra-asunnossa kahden teini-ikäisen lapsensa kanssa. Todellisuudessa he ovat asuneet jo kuukausia äidin uusimman miehen luona ja miehen talossa (taloon remontoitu ja rakennettu lisää huoneita näitä lapsia varten), mutta osoite on edelleen siis tuossa vuokra-asunnossa. Asunto on täysin tyhjä. Tiedän, että äiti on saanut ja saa koko ajan lapsilisän yh-korotusta ja saanee myös asumistukea sekä toimeentulotukea, koska on pitkän yrittäjyytensä ja sen jälkeisen työttömyytensä jälkeen aloittanut opiskelun uuteen ammattiin ja tulot ovat ennen opiskelua olleet vuosia olemattomat. Se miksi hän ei ole muuttanut virallisesti asumaan miehen luo on selkeästi tukien menettäminen, koska avopuoliso-mies ansaitsee vuodessa liki parisataa tuhatta euroa niin miehen tulot varmasti vaikuttaisivat tämän äidin tukien saantiin. Tarkistaako Kela mitenkään asiaa, jos saa ilmoituksen tällaisesta tyhjästä asunnosta? Entä jos tämä äiti väittää Kelalle asuvansa asunnossa, niin käykö kukaan tarkistamassa asian todenperäisyyttä? Vai maksaako Kela silti mm. asumistukea ja lapsilisän yh-korotusta, vaikka asunto on tyhjä? Voiko pelkällä näennäisellä osoitetiedolla saada erilaisia tukia?
Kirjoittaja Kela-Kerttu 01 Helmi 2016, 09:12
Hei onkomahdollista!

Jos epäilet, että kyseisessä tapauksessa on kyse etuuksien väärinkäytöstä, voit tehdä nimettömän ilmoituksen asiasta Kelaan. Ilmoituksen perusteella Kela tutkii asian.

Talvisin terveisin Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja penttisiimanen 05 Helmi 2016, 09:33
Onko avopuoliso joka on kirjoilla muussa osoitteessa, mutta asuu vakituisesti kelan tukia saavan asunnossa, ja jonka tulot vaikuttaisivat alentavasti asumistuen ym. yh-korotusten määrään, jotenkin vastuussa rikosoikeudellisesti em väärinkäytökseen tai korvausvelvollisuuteen?
Kirjoittaja Ööö 08 Helmi 2016, 09:26
Miten opiskelija joka asuu yksin, ainakin papereiden mukaan mutta hänen äitinsä asuu saman katon alla kuitenkin vaikka kirjat on muualla? Tämä kyseinen opiskelija käy myös tekemässä pimeitä töitä viikonloppuisin saadakseen rahaa. On niin opiskelijan tuet, asumuslisät yms kaikki sille täytenä maksetaan.. Minne ilmoittaa asiasta,
Kirjoittaja Kela-Kerttu 08 Helmi 2016, 09:41
Hei nimimerkki penttisiimanen ja Ööö!

Etuuden hakija vastaa siitä että kaikki antamat tiedot ovat oikeita. Kelaan tulee ilmoittaa kaikista olosuhteiden muutoksista, jotka voivat vaikuttaa etuuden määrään tai oikeuteen saada etuutta, esimerkiksi jos tuloissa ja perhesuhteissa tapahtuu muutoksia. Jos henkilö ei ilmoita muutoksista voidaan korvausta maksaa aiheettomasti ja jos Kela epäilee väärinkäytöstä, annetaan se asia poliisin tutkittavaksi. Näin toimitaan, vaikka maksaisi takaisin etuuden, jonka Kela on maksanut väärin perustein.

Niin kuin Kerttu on jo aiemmin tässä keskustelussa maininnut, nimettömänä ilmoituksen väärinkäytöstä voi tehdä esimerkiksi soittamalla Kelan palvelunumeroon.

Ystävällisin terveisin Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Vastaa