Asuntosäästö

Miten asumistukea haetaan? Mitä liitteitä hakemukseen tarvitaan? Kysy ja keskustele lapsiperheen asumistuesta.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Vieras

Asuntosäästö

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 21 Helmi 2020, 16:45

Kysyk. Saako asumis- ja toimeentulotukea saava aikuinen käyttää osan tuista asunto-säästämiseen? Jos niin onko rajattu minkä verran?

Avatar
Vieras

Re: Asuntosäästö

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 21 Helmi 2020, 17:05

Toimeentulotukea ei ole tarkoitettu asuntosäästämiseen.Se on tarkoitettu elämistä varten ei asunnon hankkimista varten.Toimeentulotuki on viimesijainen tuki, jolla turvataan välttämättömiä menoja, kuten ruokaa ja asumista. Pääsääntöisesti kaikki käytettävissä olevat tulot ja varat huomioidaan tukea laskettaessa. Myös ASP-tilillä olevat varat otetaan huomioon tulona.

Avatar
Vieras

Re: Asuntosäästö

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 21 Helmi 2020, 18:29

Vieras kirjoitti:
21 Helmi 2020, 16:45
Kysyk. Saako asumis- ja toimeentulotukea saava aikuinen käyttää osan tuista asunto-säästämiseen? Jos niin onko rajattu minkä verran?
Jos sinulla on rahaa ASP-tilillä tai millä tahansa muulla tilillä, sinun ei edes pitäisi saada toimeentulotukea. Toimeentulotuki on viimesijainen etuus ja Kela edellyttää, että säästössä tilillä olevat varat käytetään ensin ennen kuin tukea myönnetään. Kela edellyttää lähes poikkeuksetta ASP-tilin purkamista toimeentulotukea haettaessa. Asumistukeen säästöt sen sijaan eivät vaikuta.
Toimeentulotuesta saa kyllä säästää, mutta jossain vaiheessa säästötilille on kertynyt isompi summa ja Kela huomaa sen tiliotteistasi. Silloin sinun pitää kyetä todistamaan, että säästöt on kerrytetty nimenomaan tuista.

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:28609
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Asuntosäästö

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 25 Helmi 2020, 08:44

Hei Vieras!

Tänne on tullutkin jo hyviä vastauksia asiaan liittyen.

Toimeentulotuki on tosiaan viimesijainen etuus ja siitäkin voi säästää, jos pystyy osoittamaan, että säästö on tehty juurikin toimeentulotuesta. Tarvittaessa voit kysyä toimeentulotuesta tarkemmin esimerkiksi toimeentulotuen palstalta.

Yleisen asumistuen osalta tilanne on huomattavasti paljon yksinkertaisempi ja siinä ei ole mitään estettä sille, että säästät asuntoa varten. Yleisessä asumistuessa varallisuutta ei huomioida eli sinulla voi olla säästöjä tilillä. Jos säästöistä tulee pääomatuloja, kuten korko/osinko yms. tuloja, niin ne huomioidaan tulona, mutta usein ne ovat kuitenkin sen verran pieniä summia, ettei niillä ole juurikaan merkitystä tuen määrään.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi