Asumusero ja vaikutus tukiin

Miten asumistukea haetaan? Mitä liitteitä hakemukseen tarvitaan? Kysy ja keskustele lapsiperheen asumistuesta.

Valvoja: Kela-Kerttu

Avatar
Rottanen

Asumusero ja vaikutus tukiin

Lukematon viesti Kirjoittaja Rottanen » 21 Kesä 2021, 14:31

Ollaan miehen kanssa päädytty siihen että muuttaisimme eri asuntoihin. Avioeroa ei laitettaisi vielä vireille ennen kuin tiedämme varmasti saadaanko välejä kuntoon.

Miten tämä vaikuttaa tukiin? Olen käsittänyt että toimeentulotuessa se vaikuttaisi elatusvelvollisuuden takia mutta vaikuttaako esimerkiksi kuntoutustukeen tai äitiysrahaan?
Saisimmeko erikseen asumistuet, koska olisi omat asunnot? Ja vaikuttaako molempien tulot asumistukiin?
Onko sillä väliä, että erohakemusta ei ole laitettu vireille?

Avatar
Kela-Kerttu
Viestit:32491
Liittynyt: 23 Tammi 2014, 10:58
Paikkakunta: KELA

Re: Asumusero ja vaikutus tukiin

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela-Kerttu » 22 Kesä 2021, 10:26

Hei Rottanen!

Mikäli muutatte asumaan erilleen välien rikkoutumisen vuoksi, niin toistenne tulot eivät vaikuta asumistukeen eikä vanhempainpäivärahaan. Voitte siis saada molemmat omaa asumistukea omiin asuntoihinne.

Jos teillä on lapsia ja saatte lapsilisää voi lapsilisän saaja hakea yksinhuoltaja korotusta, jota voi saada lapsilisän päälle:
Yksinhuoltajakorotus on 63,30 euroa kuukaudessa jokaisesta lapsesta, josta saat lapsilisää. Voit hakea yksinhuoltajakorotuksen lapsilisään, jos et ole avio- tai avoliitossa tai olet muuttanut puolisostasi erilleen yhteiselämän lopettamiseksi. Korotuksen saa, vaikka lasten vanhemmilla olisi yhteishuoltajuus. Korotus myönnetään muutosta seuraavan kuukauden alusta.

Koska toimeentulotuki on viimesijainen etuus, on hyvä selvittää myös elatusavun tilanne. Voitte ottaa yhteyttä lastenvalvojaan, jonka luona on mahdollista vahvistaa elatussopimus:
Vanhemmat sopivat erotilanteessa elatusavusta kunnan sosiaalihuollon vahvistamalla sopimuksella, jonka tekee yleensä lastenvalvoja. Jos vanhemmat eivät pääse sopuun elatusavusta, tuomioistuin vahvistaa elatusavun määrän. Vanhemmat voivat sopia elatusavusta keskenään vapaamuotoisestikin, mutta Kelan elatustuen saaminen edellyttää kuitenkin tuomioistuimen tai sosiaalihuollon vahvistamaa sopimusta. Kela voi maksaa elatustukea, jos elatusapu jää liian pieneksi tai elatusvelvollinen ei pysty maksamaan sitä taloudellisen tilanteensa vuoksi.
Voitte lukea lisää elatustuesta ja sen hakemisesta kela.fi sivuiltamme:
www.kela.fi/ero-perheessa

Toimeentulotuessa muodostuu toimeentulotukiperhe. Avioliittolain mukaan aviopuolisoilla on elatusvelvollisuus toisiaan kohtaan. Avioliittolain mukaan puolisoiden tulee ottaa osaa toistensa elatukseen. Elatusvelvollisuus säilyy, kunnes avioero astuu voimaan. Toimeentulotukea kuitenkin voi hakea ja hakemuksessa voi antaa selvityksen, että saako puolisolta taloudellista tukea vai ei.

Ystävällisin terveisin
Kela-Kerttu
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi