Työmarkkinatuki ja odotusajan lyhentäminen

Kuinka haen työttömyysturvaa? Paljonko voin saada työttömyysturvaa? Mitä liitteitä hakemukseen tarvitaan? Milloin jätän hakemuksen? Kysy ja keskustele työttömyysturvan hakemisesta.

Valvoja: Kela | työttömyysturva

Avatar
Vieras456

Työmarkkinatuki ja odotusajan lyhentäminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras456 » 08 Huhti 2021, 17:29

Peruspäivärahapäätöksen mukaan työssäoloviikkoja on kertynyt 17 kpl 28 kk:n aikana. Samaan aikaan annetussa työmarkkinatukipäätöksessä huomioon otettiin = odotusaikaa lyhennettiin vain 7 työssäoloviikkoa. Mihin perustuu päätelmä, että työssäoloehdon mukaisia viikkoja ei voisi kerryttää opiskelun aikana, kun töitä silloin tosiasiassa on tehnyt työssäoloehtosäännön mukaisen ajan ja riittävällä palkalla (kesäloma-aikaan) eikä opiskelu koko tuona vuonna todellisuudessa edes ole täyttänyt päätoimisen opiskelun tunnusmerkkejä? Mihin lainsäädökseen tämä perustuu?

Avatar
Vieras

Re: Työmarkkinatuki ja odotusajan lyhentäminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 08 Huhti 2021, 17:33

Kela ratkaisee odotusajan pituuden. Kela saa TE-palveluilta tietoja koulutukseen hakemisesta, karenssin päättymisestä ja työssäolovelvoitteen täyttämisestä. Odotusaika ratkaistaan näiden tietojen perusteella.

Avatar
Kela | työttömyysturva
Viestit:16082
Liittynyt: 20 Huhti 2015, 15:11

Re: Työmarkkinatuki ja odotusajan lyhentäminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 09 Huhti 2021, 15:36

Hei Vieras456!

Odotusajan lähtökohtana olevasta 21 viikon kestosta voidaan vähentää sellainen työssäolo ja yritystoiminnan harjoittamisen aika, joka tosiasiallisesti voidaan lukea työnhakijan työttömyyspäivärahan työssäoloehtoon. Tällöin palkansaajan työssäoloehdon tarkastelujakso on 28 kuukautta ja yrittäjän työssäoloehdon tarkastelujakso on 48 kuukautta. Työskentely- ja yritystoimintajaksojen osalta tarkastelujakso vastaa työssäoloehdon tarkastelujaksoa pidennysjaksoineen.

Odotusajasta ei kuitenkaan vähennetä työmarkkinoilla oloa, jos henkilö on samanaikaisesti opiskellut päätoimisesti (myös lomajaksot sekä eri oppilaitosten väliset lomajaksot) ellei työnhakijalle ole maksettu kyseessä olevalta ajalta työttömyysetuutta 2 luvun 10 a §:n perusteella. Tämä perustuu työttömyysturvalakiin (7 luvun 2 §).

Kerroit, etteivät opintosi olleet päätoimisia. Sinun kannattaa olla yhteydessä asiakaspalveluumme, niin pääsisimme sitten katsomaan tilannettasi tarkemmin.

Ystävällisin terveisin
Päivikki | Kela työttömyysturva
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Vieras456

Re: Työmarkkinatuki ja odotusajan lyhentäminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras456 » 09 Huhti 2021, 17:15

Hei,
Miksi peruspäivärahapäätöksessä sitten katsottiin, että "työssäoloehtoa selvitettäessä tarkastelujaksolta kertyi 17 työssäoloehtoon hyväksyttävää kalenteriviikkoa"? Onko peruspäivarahan saamiseksi työssäoloehtoon hyväksyttävissä kalenteriviikoissa kyse eri asiasta kuin työmarkkinatuen saamiseksi työssäoloehtoon hyväksyttävissä kalenteriviikoissa? Voiko peruspäivärahaan siis kerryttää työssäoloehdon mukaisia työviikkoja vaikka on ollut osan aikaa (TE-toimiston mukaan) päätoiminen opiskelija?

Avatar
Kela | työttömyysturva
Viestit:16082
Liittynyt: 20 Huhti 2015, 15:11

Re: Työmarkkinatuki ja odotusajan lyhentäminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 12 Huhti 2021, 10:19

Hei Vieras456!

Peruspäivärahan saamiseksi edellytetään, että työssäoloehto täyttyy. Työmarkkinatuen odotusajasta voidaan palkansaajalla vähentää ne kalenteriviikot, jolloin palkansaaja on ollut työssä, joka voidaan lukea työssäoloehtoon. Poikkeuksena: Odotusajasta ei kuitenkaan vähennetä työmarkkinoilla oloa, jos henkilö on samanaikaisesti opiskellut päätoimisesti (myös lomajaksot sekä eri oppilaitosten väliset lomajaksot) ellei työnhakijalle ole maksettu kyseessä olevalta ajalta työttömyysetuutta. Odotusaika alkaa, kun hakija on ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi ja kun päätoimiset opinnot ovat päättyneet.

Ystävällisin terveisin
Elina | Kela työttömyysturva
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi