työttömyysturva

Kuinka haen työttömyysturvaa? Paljonko voin saada työttömyysturvaa? Mitä liitteitä hakemukseen tarvitaan? Milloin jätän hakemuksen? Kysy ja keskustele työttömyysturvan hakemisesta.

Valvoja: Kela | työttömyysturva

Avatar
Vieras

työttömyysturva

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 20 Heinä 2021, 20:39

Ensinnäkin teillä saisi olla mieluummin sähköpostiosoite, mistä kysyä asioita, ettei tarvitsisi levitellä asioitaan julkisilla foorumeilla. No pakko kai se on.

Eli olen aiemmin suorittanut ammattitutkinnon loppuun ja valmistunut. Opiskelen toista ammattitutkintoa, jonka lopetan. Saanko työttömyysturvaa, onko se nyt työmarkkinatuki, kun en ole ollut töissä ikinä? Saanko työttömyysturvaa, jos väliaikaisesti keskeytän opinnot vai onko pakko erota koulusta kokonaan? Pitääkö koululta olla joku lappu, että ei opiskele enää, jotta saisi työttömyysturvaa? Olen -99 syntynyt, vaikuttaako vanhempien tulot työttömyysturvaan, jos asuu kotona, eli tarvitseeko heiltä jotain palkkalappuja ym?

Mediassa pelotellaan, että työttömät ahtaalle, työhakemuspakko ym muita karmeita velvoitteita. Onko tullut tai onko tulossa jotain karmeita lisävelvoitteita työttömälle, että saisi työttömyysturvaa? Milloin tulee ja mitä?

Miten toimin, kun en halua kirjepostia kelalta tai te toimistolta ym.? Onko, että sähköisesti tehdystä hakemuksesta tulee vain sähköinen tieto vai tuleeko vielä kirjepostia? Pitääkö palveluihin kirjautuessa laittaa tieto, että ei kirjepostia vai ottaa joku suomi.fi viestit käyttöön vai miten? Paperisesti haettu opintotuki, jonka voin kai lakkauttaa jo ennen opintojen päättymistä, jos lakkautan sen sähköisesti, tuleeko kirjepostia? Voin kai lakkauttaa sen jo nyt, kun elokuussa koulu päättyy viimeistään.

Avatar
Vieras

Re: työttömyysturva

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 20 Heinä 2021, 20:45

Tiedoksi että Oma kelassa on viestit osio jossa voit lähettää henkilökohtaisesti viestejä kelaan.Oma kelaan kirjaudutaan etusivulta ja oikeasta yläkulmasta kohdasta kirjaudu.Kannattais tutustua tähän.

Avatar
Vieras

Re: työttömyysturva

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 20 Heinä 2021, 20:50

Tässä linkki miten saat vain päätökset sähköisesti.Lue linkki tänään koska kela poistaa kaikki linkit koska linkit voivat sisältää pornolinkkejä.

https://www.kela.fi/ajankohtaista-henki ... s-verkossa

Avatar
Vieras

Re: työttömyysturva

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 22 Heinä 2021, 13:14

Milloin joku KELAN EDUSTAJA kerkeää vastaamaan viestiin, asialla alkaa olla jo kiire!

Avatar
Vieras

Re: työttömyysturva

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 22 Heinä 2021, 16:01

Etkö osannut avata tuota linkkiä missä on on ohjeet. Kun kela antaa saman linkin niin se kelpaa mutta jos toinen ihminen antaa linkin jossa on ohjeet niin ei kelpaa.Miksei?

Avatar
Vieras

Re: työttömyysturva

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 22 Heinä 2021, 16:03

Oma kelaan voi kirjautua kelan etusivulla oikeassa yläkulmassa.Sieltä henkilöasiakkaat ja verkkotunnuksilla sisälle kirjautuminen.Pidätkö kelan ihmisiä jumalana kun muiden neuvot ei kelpaa?

Avatar
Kela | työttömyysturva
Viestit:16506
Liittynyt: 20 Huhti 2015, 15:11

Re: työttömyysturva

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 23 Heinä 2021, 16:04

Hei!

OmaKelan kautta voit lähettää Kelaan viestiä, jos tilannettasi on tarpeellista katsoa tarkemmin. Tällä palstalla neuvonta tapahtuu yleisellä tasolla. Voit tutustua OmaKelan eri toimintoihin täältä: www.kela.fi/omakela. Siellä on kerrottu muun muassa, miten voit valita asiakirjojen toimitustavan (sähköinen/paperinen). Viestiketjuun oli laitettukin hyvä linkki siitä, miten päätökset voi jatkossa saada pelkästään verkossa. Vaikka päätöstä ei vielä voi saada pelkästään verkossa kaikissa etuuksissa, suostumuksen siihen voi antaa jo nyt.

Jos jäät työttömäksi tai opintosi päättyvät eikä sinulla ole työpaikkaa, ilmoittaudu heti työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluiden ohjeiden mukaan. Sen jälkeen voit hakea työttömyysturvaa. TE-palvelut antaa Kelalle lausunnon siitä, oletko oikeutettu työttömyysetuuteen. Tämän jälkeen Kela käsittelee hakemuksesi. Sinun kannattaa tiedustella TE-palveluista, onko työttömyysturvan maksamiselle estettä, jos keskeytät opinnot väliaikaisesti vai pitääkö koulusta erota kokonaan. Samalla voit tiedustella, onko tiedossa, että olisi tulossa lisävelvoitteita, jotta estettä tuen saamiselle ei tulisi.

Jos et täytä työssäoloehtoa ja asut vanhempiesi taloudessa, työmarkkinatuestasi vähennetään 50 %. Tukea ei kuitenkaan alenneta, jos vanhempiesi tulot ovat enintään 1 781 e/kk. Jokainen vanhempiesi huollettavana oleva, samassa taloudessa asuva lapsi nostaa tulorajaa 106 e/kk.

Jos vanhempien tulot ylittävät tulorajan, työmarkkinatuestasi vähennetään puolet tulorajan (1 781 e/kk) ylittävästä tulosta. Jos et hakemuksessasi selvitä vanhempiesi tuloja, sinulle myönnetään automaattisesti 50 % työmarkkinatuesta. Työmarkkinatuki voidaan maksaa ilman vähennystä, jos pystyt osoittamaan, etteivät vanhemmat tue sinua taloudellisesti. Työllistymistä edistävien palvelujen ajalta työmarkkinatuki maksetaan vähentämättömänä myös vanhempiensa kanssa asuvalle.

Opintotuen voi lakkauttaa jo nyt. Sen voit tehdä OmaKelan kautta. Opintotuen lakkautuspäätöstä ei vielä saa pelkästään sähköisesti, joten se tulee myös postissa.

Ystävällisin terveisin
Päivikki | Kela työttömyysturva
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Vieras

Re: työttömyysturva

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 25 Heinä 2021, 14:47

Miten saan te palveluista tietoa, muuten kuin soittamalla, voi olla ruuhkaa puhelinpalveluissa siellä? Eikö sinne ole mitään sähköpostiosoitetta, mistä kysyä työttömyyspalveluista? Onko ainoa vaihtoehto ruveta jo nyt te palvelujen asiakkaaksi, vaikka en ole vielä lopettanut opintojani?

Vanhempani asuvat eri osoitteissa, toinen vanhemmistani asuu ja on kirjoilla muualla suomessa, asun tässä osoitteessa toisen vanhempani kanssa. Otetaanko siis vain sen vanhemman tulot huomioon, jonka kanssa asun? Kuinka vanhempien tulot selvitetetään? Pitikö olla jotain palkkalappuja vai eikö kela saa tiedot suoraan verottajalta? Onko tuo 1781 e/kk verollinen vai veroton summa?

En ole kokenut tarvetta kirjautua oikein verkkopankki tunnuksilla oma kelaan, koska ei ole tämän syvällisempiä kysymyksiä. Ja yleismaallisia kysymyksiä sai esittää täällä. Tuo linkki, miten muka vältettäisiin kirjeposti, on minulle hyödytön, koska se ei koske niitä etuuksia, joita tarvitsen. On siis sama, annanko suostumusta sähköiseen viestintään vai en, kun kuitenkin esim työttömyysturva ja opintotuki asioissa tellätään se kirje postiluukusta alas. Eikä sitä ei kukaan tiedä, milloin nuokin tuet tulee sähköisen viestinnän piiriin.

Avatar
Vieras

Re: työttömyysturva

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 25 Heinä 2021, 15:31

Työmarkkinatuen laskemisessa otetaan huomioon vain samassa taloudessa asuvien vanhempien tulot. Tuo 1781 e/kk on verollinen luulisin. Palkkalaskelmat toimitetaan 1-6kk ajalta, riippuu, onko tulot säännöllisiä. Jos vanhempi saa työttömyysturvaa, niistä myös maksuilmoitukset.

Avatar
Vieras

Re: työttömyysturva

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 25 Heinä 2021, 15:48

Jos sä saat paperipostia niin aina sen voi roskiin laittaa jos ei halua säilyttää.Kukaan ei pakota postia säilyttää.