Ansiosidonnainen loppuu

Kuinka haen työttömyysturvaa? Paljonko voin saada työttömyysturvaa? Mitä liitteitä hakemukseen tarvitaan? Milloin jätän hakemuksen? Kysy ja keskustele työttömyysturvan hakemisesta.

Valvoja: Kela | työttömyysturva

Avatar
Iglu40
Viestit:1
Liittynyt: 28 Kesä 2017, 15:32

Ansiosidonnainen loppuu

Lukematon viesti Kirjoittaja Iglu40 » 28 Kesä 2017, 15:41

Hei!
Minulta on juuri loppunut ansiosidonnainen päiväraha ja seuraavaksi haen Kelan työttömyysturvaa. Pitääkö minun nyt heti ilmoittaa muutoksesta Kelalle? Vai riittääkö, että laitan hakemuksen noin kuukauden päästä perustietoinen tulemaan? Mietin vain, että ei tulisi mitään katkosta/karenssia toimeentulon saantiin?

Kiitos jo etukäteen!

Avatar
Kela | työttömyysturva
Viestit:15157
Liittynyt: 20 Huhti 2015, 15:11

Re: Ansiosidonnainen loppuu

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 29 Kesä 2017, 10:28

Hei Iglu40!

Palstan usein kysytyistä kysymyksistä löydätkin valmiin ohjeen tähän tilanteeseen (kohdasta Ansiosidonnaisen päivärahani enimmäisaika on täynnä. Miten haen työttömyysturvaa Kelasta?).

Terveisin
Miika | Kela työttömyysturva
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Literate

Re: Ansiosidonnainen loppuu

Lukematon viesti Kirjoittaja Literate » 25 Elo 2019, 02:54

Miika, et oikeastaan antanut riittävää vastausta alkuperäisen kysyjän kysymykseen:

Ymmärtääkseni hän halusi tietää (kuten minä nyt), pitääkö HETI ansiosidonnaisen loputtua (ts. jo ensimmäisenä ansiosidonnaisen jälkeisenä päivänä) ilmoittaa muutoksesta TE-palveluille, jotta "ei tulisi mitään katkosta/karenssia toimeentulon saantiin". VAI riittääkö, että tekee kyseisen ilmoituksen esimerkiksi vasta muutama viikko myöhemmin?

Saisinko selkokielisen vastauksenne ylläolevaan? Kiitos!

Avatar
Vieras

Re: Ansiosidonnainen loppuu

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 25 Elo 2019, 09:09

Kela varmaan vastaa tähän heti huomenna, mutta ei siinä mitään tiettyä päivää ole milloin asia pitää ilmoittaa TE-palveluille. Karenssia et saa, jos muuten asiat on kunnossa. Mutta kannattaa olla yhteydessä TE-palveluihin suht pian ansiosidonnaisen päättymisen jälkeen ihan sen takia, että Kela tarvitsee heiltä lausunnon ennen kuin voivat maksaa työmarkkinatukea. Toki voit ilmoittaa sinne vaikka kuukauden päästä, mutta jos lausunnossa kestää 30pv niin tuleehan siinä katkos rahan tuloon, vaikka ei muuta katkosta tulisikaan.

Avatar
Kela | työttömyysturva
Viestit:15157
Liittynyt: 20 Huhti 2015, 15:11

Re: Ansiosidonnainen loppuu

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 26 Elo 2019, 08:57

Hei Literate!

Edellisessä viestissä olikin vastattu jo hyvin siihen, että Te-palveluihin kannattaa olla yhteydessä mahdollisimman pian, jotta he laittavat työttömyysturvan lausunnon Kelaan.

Omavastuuaikaa ei tule, kun siirryt välittömästi ansiopäivärahalta työmarkkinatuelle. Ensimmäinen maksu on kahdelta viikolta ja sen jälkeen neljän viikon jaksoissa.
Voisit siis esimerkiksi laittaa hakemuksen Kelaan jo heti vireille kun ansiosidonnaisen päivärahan saaminen loppuu. Keskimäärin uuden hakemuksen käsittelyaika n. 3 viikkoa.
Jos laitat hakemuksen heti, tulee sinun myöhemmin ilmoittaa vielä työttömyysajan päiviä (kahden viikon ajalta). Tai vaihtoehtoisesti voit tehdä hakemuksen vireille sitten kun sinulla on ilmoitettavana noiden kahden viikon edestä työttömyysajan päiviä.

Terveisin
Riikka | Kela työttömyysturva
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Literate

Re: Ansiosidonnainen loppuu

Lukematon viesti Kirjoittaja Literate » 28 Elo 2019, 17:12

Kiitos nimimerkille "Vieras" täsmällisestä ja helppotajuisesta vastauksestasi!

Sen sijaan Kelan virkailijoille (mm. Miika ja Riikka) vinkiksi nimimerkkini "Literate" = LUKU- ja kirjoitustaitoinen. Esitettyjen kysymysten ydin kun jäi teiltä ilmeisen tavoittamatta.

Tässä viestiketjussa ei kysytty, kannattaako heti ansiosidonnaisen loputtua ilmoittaa TE-palveluille (jotta saisi ensimmäisen työmarkkinatukierän mahdollisimman pian), vaan: pitääkö (jotta yhdeltäkään päivältä ei jäisi tukea peruuttamattomasti saamatta).

Ja vastaus tuohon pitää-kysymykseen siis on, että TE-toimistolle voi nähtävästi ilmoittaa ansiosidonnaisen päättymisestä hieman myöhemminkin, ilman että työnhakija menettää mitään.

Tarkoituksella ei tietenkään kannata TE-toimistolle ilmoittamista viivytellä, mutta jos ilmoittamista ei ole muistanut tai ehtinyt heti tehdä, ei siitä aiheudu tuen hakijalle rahallista vahinkoa.

Milloin kyseinen ilmoitus tulee viimeistään tehdä, jäi vielä auki.

Avatar
Kela | työttömyysturva
Viestit:15157
Liittynyt: 20 Huhti 2015, 15:11

Re: Ansiosidonnainen loppuu

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 29 Elo 2019, 08:45

Hei!

TE-palvelu neuvoo milloin työttömyysetuuden saajan pitää viimeistään ilmoittaa ansiosidonnaisen päättymisestä TE-palveluun. Sehän ei ole edes Kelan asia. Me Kelassa voimme vain kehottaa asiakasta tekemään ilmoitus mahdollisimman pian, jotta oikea lausunto saadaan Kelaan ja työmarkkinatukihakemuksen käsittely ei viivästy.

Työmarkkinatukea voi hakea 3 kk takautuen, joten heti ansiopäivärahan päätyttyä sitä ei tarvitse tehdä jos näin haluaa.

Ystävällisin terveisin
Niina | Kela työttömyysturva
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi