UKK: Työttömyysturvan hakeminen

Kuinka haen työttömyysturvaa? Paljonko voin saada työttömyysturvaa? Mitä liitteitä hakemukseen tarvitaan? Milloin jätän hakemuksen? Kysy ja keskustele työttömyysturvan hakemisesta.

Valvoja: Kela | työttömyysturva

Avatar
Kela | työttömyysturva
Viestit:15268
Liittynyt: 20 Huhti 2015, 15:11

UKK: Työttömyysturvan hakeminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 23 Huhti 2015, 09:17

Mitä teen, kun jään työttömäksi?

Ihan ensimmäiseksi sinun pitää ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluihin. Voit ilmoittautua verkossa osoitteessa http://www.te-palvelut.fi/te/fi/

Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänä. Sen jälkeen voit hakea työttömyysturvaa joko Kelasta tai työttömyyskassasta.
  • Jos olet työttömyyskassan jäsen, sinun kannattaa ottaa yhteyttä omaan kassaasi, koska sinulla voi olla mahdollisuus ansiosidonnaiseen päivärahaan.
  • Jos et ole oikeutettu ansiosidonnaiseen päivärahaan, haet työttömyysturvaa Kelasta.

Miten haen työttömyysturvaa Kelasta?

Täytä työttömyysturvahakemus Kelan asiointipalvelussa http://www.kela.fi/asiointi

Hakemus kannattaa jättää vasta sitten, kun olet ollut työttömänä vähintään viikon, koska työttömyysturvaa voit saada vasta sitten, kun olet ollut TE-toimistossa työttömänä työnhakijana 5 täyttä arkipäivää.

Kelasta voit hakea joko peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Tilanteestasi riippuen voi olla, että hakemukseen ei tarvita mitään liitteitä. Yleisimmät liitteet liittyvät työhistorian ja tulojen selvittämiseen. Kun täytät hakemuksen asiointipalvelussa, näet hakemuksesi lopussa luettelon mahdollisesti tarvittavista liitteistä.


Ansiosidonnaisen päivärahani enimmäisaika on täynnä. Miten haen työttömyysturvaa Kelasta?

Ilmoita enimmäisajan täyttymisestä TE-palveluihin, jotta Kela saa sieltä lausunnon oikeudestasi työmarkkinatukeen. Täytä sen jälkeen työttömyysturvahakemus Kelan asiointipalvelussa. Liitteitä sinun tarvitsee toimittaa hakemuksen lisäksi vain jos sinulla on pääomatuloa. Omavastuuaikaa ei tule, kun siirryt välittömästi ansiopäivärahalta työmarkkinatuelle. Ensimmäinen maksu on kahdelta viikolta ja sen jälkeen neljän viikon jaksoissa.

Jos olet saanut jo aiemmin yleistä asumistukea, voi olla aiheellista tarkistuttaa asumistuki tässä tilanteessa. Jos et ole aiemmin saanut yleistä asumistukea, sinun kannattaa laskea arvio Kela.fi-sivujen laskurilla http://www.kela.fi/laskurit

Jos laskurin mukaan asumistukeen voisi olla oikeus, sinun kannattaa jättää asumistuen hakemus Kelan asiointipalvelun kautta http://www.kela.fi/asiointi

Mitä eroa on ansiosidonnaisella päivärahalla, peruspäivärahalla ja työmarkkinatuella?

Ansiosidonnaisen päivärahan myöntää työttömyyskassa ja sitä voit hakea omasta työttömyyskassastasi.

Jos et ole oikeutettu ansiosidonnaiseen päivärahaan, voit hakea Kelasta joko peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Peruspäiväraha ja työmarkkinatuki ovat määrältään samansuuruisia.

Jos sinulla on työhistoriaa ja täytät työssäoloehdon, niin voit saada peruspäivärahaa.
  • Peruspäivärahan määrään eivät vaikuta pääomatulot eivätkä vanhempien tulot.
  • Peruspäivärahaa maksetaan enintään 400 päivän ajan. Jos työhistoriaa on alle kolme vuotta, päivärahan enimmäiskesto on 300 päivää.
Jos et täytä työssäoloehtoa voit mahdollisesti saada työmarkkinatukea.
  • Työmarkkinatuen saamista voi rajoittaa mahdollinen odotusaika, esimerkiksi tilanteessa, jossa sinulla ei ole peruskoulun tai lukion jälkeistä ammatillista tutkintoa.
  • Työmarkkinatuessa huomioidaan omat pääomatulosi ja mahdollisesti vanhempiesi tulot, jos asut heidän luonaan.
  • Työmarkkinatuen maksamisen enimmäisaikaa ei ole rajoitettu.
Sekä peruspäivärahassa että työmarkkinatuessa huomioidaan omat ansiotulosi. Ansiotulojen mahdollista vaikutusta voit arvioida Kela.fi-sivujen laskurilla http://www.kela.fi/laskurit

Lisää tietoa työssäoloehdosta löydät täältä: http://www.kela.fi/mika-on-tyossaoloehto
Lisää tietoa odotusajasta löydät täältä: http://www.kela.fi/odotusaika-koulutust ... a-oleville

Miten työttömyysturvaa maksetaan?

Kun saat myöntävän työttömyysturvapäätöksen, saat ensimmäisen maksun kahdelta viikolta. Tämän jälkeen työttömyysturvaa maksetaan ilmoituksesi perusteella neljän viikon jaksoissa jälkikäteen. Työttömyysturvan maksaminen perustuu siis työttömyysajan ilmoitukseen, jonka voit täyttää helpoiten asiointipalvelussa.

Työttömyysturvaa maksetaan 5 päivältä viikossa. Työttömyysturva maksetaan sinulle viikon kuluessa ilmoituksen jättämisestä. Kun käytät asiointipalvelua, voit saada maksun nopeamminkin.


Sain hylkäävän päätöksen kassasta, miten toimin?

Jos kassa hylkää hakemuksesi sen takia, ettei työssäoloehtosi täyty, voit hakea työttömyysturvaa Kelasta. Sinun kannattaa varmistaa, että myös TE-palvelut tietävät sinun hakevan työttömyysturvaa Kelasta.


Voinko saada työttömyysturvaa ulkomaille?

Voit oleskella ulkomailla menettämättä oikeuttasi työttömyysetuuksiin.
  • Jos saat peruspäivärahaa, voit rekisteröityä työnhakijaksi toisessa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä ja hakea sieltä töitä kolmen kuukauden ajan.
  • Voit myös saada peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea hetkellisesti ulkomaille. Etsit silloin edelleen töitä Suomesta ja pysyt Suomessa rekisteröitynä työnhakijana.
Lue lisää ulkomailla oleskelusta verkkosivuiltamme.
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi