työttömyysturva + toiminimi

Valvoja: Kela | työttömyysturva

Kirjoittaja Vieras 09 Loka 2018, 18:42
Moi

Näppi tuntumalla vosin sanoa, että asia riippuu sitä työlistytkö sen kautta vai onko se enemmänkin sellainen laatikko firma. Se määritelläänkö sinut yrittäjäksi vai työttömäksi riippuu työkkäristä. Kannattaa siis aminita työkkärille asiasta ja ilmaista kuinka asian laita on. Lisätietoa löytyy täältä: http://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhak ... index.html
Jos työkkäri näyttää vihreää valoa, kannattaa sinun mainita yrittäjydeestä Kelalle.
Kirjoittaja Kela | työttömyysturva 10 Loka 2018, 14:07
Hei hihihaha!

TE-palvelut tutkii katsotaanko sinun työllistyvän päätoimisesti yrittäjänä. Päätoimisella yrittäjällä ei ole oikeutta työttömyysturvaan. Sivutoimisella yrittäjällä sen sijaan on oikeus saada soviteltua työttömyysturvaa. Tuolloin yritystoiminnasta saatavat tulot sovitellaan yhteen työttömyysturvan kanssa eli ne vähentävät työttömyysturvan määrää.

Ystävällisin terveisin
Hanna | Kela työttömyysturva
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja DRy 11 Loka 2018, 11:14
hihihaha kirjoitti:saanko työttömyystukea jos perustan toiminimen? entä miten se toiminimi vaikuttaa asumistukeen ja toimeentulotukeen? saisinko lyhyen selkeän vastauksen tähän!


"Lyhytkestoinen työllistyminen yrittäjänä ja omassa työssä

Jos työllistyt enintään kaksi viikkoa kestävään, muuhun kuin työ- tai virkasuhteessa tehtävään työhön, säilytät yleensä oikeutesi työttömyysetuuteen. Tällaista voi olla esimerkiksi toimeksiantosuhteessa tehtävä työ. Yritystoiminnasta saamasi tulo sovitellaan työttömyysetuuden kanssa."

Esim. minut on työkkäri tulkinnut sivutoimiseksi yrittäjäksi, koska toiminta ei ole säännöllistä ja toimeksiannot satunnaisia ja kestoltaan lyhyitä.

Asumistuesta en ole varma mutta luulisin, että sitä arvioitaessa huomioidaan kaikki hakijan/ruokakunnan tulot ansiotulovähennyksellä alennettuna (300 €). Toimeentulotuen osalta huomioidaan myös kaikki mahdolliset tulot ja menot mutta se, että on yritystoiminnasta tuloa, ei sinällään ole este myöskään toimeentulotuen saamiselle.
Kirjoittaja Kela | työttömyysturva 11 Loka 2018, 13:53
Hei DRy!

Kiitos viestistäsi.

Yleisessä asumistuessa yrittäjälle huomioidaan tuloksi YEL-vakuutuksen työtulo, oma arvio tuloista tai vähimmäistulo (työttömyysetuuden suuruinen). Tarvittaessa asumistuki tulisi tarkistuttaa.

Toimeentulotuessa huomioidaan käytettävissä olevat varat ja tulot.

Ystävällisin terveisin
Niina | Kela työttömyysturva
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi
Vastaa