Työttömäksi työnhakijaksi kotihoidon tuen päättyessä?

Mitkä tulot huomioidaan? Palkka, pääomatulot, sosiaalietuudet? Kysy ja keskustele tulojen vaikutuksesta työttömyysturvaan.

Valvoja: Kela | työttömyysturva

Avatar
pirpana_85
Viestit:1
Liittynyt: 23 Huhti 2021, 10:28

Työttömäksi työnhakijaksi kotihoidon tuen päättyessä?

Lukematon viesti Kirjoittaja pirpana_85 » 23 Huhti 2021, 10:45

Hei!

Lapseni täyttää toukokuun lopulla 3 vuotta, jolloin saamani kotihoidon tuki päättyy. Lapsi on hoidettu kotona tähän asti ja olen tehnyt osa-aikatöitä iltaisin ja viikonloppuisin toisen vanhemman ollessa tällöin lapsen kanssa. Lapselle on haettu kunnallista päiväkotipaikkaa elokuun alusta alkaen.

Voinko ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi kotihoidon tuen päättyessä? Toiveenani olisi saada osa-aikaisen keikkatyön tilalle kokopäivätyö. Voinko tehdä osa-aikaista keikkatyötä edelleen siihen asti kunnes löydän kokopäivä työn ja saada tältä ajalta osittaista työttömyyspäivärahaa? Olenko oikeutettu työttömyyspäivärahaan siitä päivästä alkaen kun ilmoittaudun työttömäksi työnhakijaksi vai onko minulla alussa joku omavastuuaika/ karenssiaika?

Avatar
Vieras

Re: Työttömäksi työnhakijaksi kotihoidon tuen päättyessä?

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 23 Huhti 2021, 11:52

TE-palvelut antaa lausunnon voitko saada soviteltua työttömyysetuutta. Ilmoittaudu siis heti työttömäksi kun kotihoidon tuki päättyy.

Avatar
Kela | työttömyysturva
Viestit:16082
Liittynyt: 20 Huhti 2015, 15:11

Re: Työttömäksi työnhakijaksi kotihoidon tuen päättyessä?

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 23 Huhti 2021, 15:27

Hei pirpana_85!

Ilmoittaudu Te-palveluun kokoaikatyönhakijaksi viimeistään heti kun kotihoidon tuki päättyy. Te-palvelu antaa Kelaan lausunnon työttömyysetuuden maksamisesta. Kela tutkii oikeuden etuuteen Te-palvelun lausunnon ja työttömyysturva hakemuksen perusteella. Työttömyysetuudessa on 5 arkipäivän omavastuuaika. Jos sinulla ei ole ammatillista koulutusta, niin Kela voi asettaa odotusajan. Odotusaika on enintään 21 viikkoa. www.kela.fi/odotusaika-koulutusta-vailla-oleville.

Jos teet keikkatyötä, jonka työaika on enintään 80% kokoaikatyöajasta, niin Kela voi maksaa soviteltua työttömyysetuutta. Tämä tarkoittaa sitä, että työttömyysetuus sovitellaan yhteen tulojesi kanssa. Soviteltua työttömyysetuutta ei makseta jos hakija on lyhentänyt työaikaa omasta aloitteesta. www.kela.fi/soviteltu-tyottomyysetuus.

Työttömyysetuuden määrään vaikuttavat kaikki ansiotulot, jotka ylittävät suojaosan. Suojaosa tarkoittaa sitä rahamäärää bruttona, jonka voit ansaita ilman että se vaikuttaa työttömyysetuuteesi.

Koronavirusepidemian takia suojaosaa on korotettu väliaikaisesti. Suojaosa on 1.6.2020–30.6.2021 alkavilla sovittelujaksoilla

• 465 euroa, jos etuus maksetaan 4 viikon välein
• 500 euroa, jos etuus maksetaan kuukauden välein.

Tavallisesti ja 1.7.2021 jälkeen alkavilla sovittelujaksoilla suojaosa on

• 279 euroa, jos etuus maksetaan 4 viikon välein
• 300 euroa, jos etuus maksetaan kuukauden välein.

Ystävällisin terveisin
Elina | Kela työttömyysturva
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi