Työttömyysturva ja toiminimen vähäiset tulot

Valvoja: Kela | työttömyysturva

Kirjoittaja Riepupaula 23 Heinä 2016, 20:10
Hei.

Mikäli työtön aloittaa pienimuotoisen yritystoiminnan joko toiminimellä tai ammatinharjoittajana, niin sovelletaanko siihen 300 euron ansiotulovähennystä.
Olen kuullut että yrittäjänä ei saisi työmarkkinatukea ollenkaan, vaikka tulot olisi muutaman satasen kuussa, tai joku kuukausi ei ollenkaan.
Mutta eihän näin voi olla, että yrittäjä olisi lainsuojaton tämän suhteen vaikka yritys olisi välillä jopa ns. pöytälaatikkofirma.

Älkää sanoko että TE-toimisto päättää näistä asioista.
Toki sieltä tulee lausunto, mutta mikä on Kelan näkemys maksajana.

Pitääkö työttömän hakea TE-toimistolta työvoimapoliittista lausuntoa yrityksen perustamispäivästä alkaen, vai siitä alkaen kun ensimmäiset tulot (jos niitä tulee) kilahtaa tilille.
Kirjoittaja Riepupaula 23 Heinä 2016, 21:29
Onko tästä jo varmaa päätöstä, vai onko tämäkin kuivunut kokoon.

"Peruspäiväraha yrityksen starttitueksi

Työtön voi yrittää työllistyä myös peruspäivärahan avulla, kun tukea voi tulevaisuudessa käyttää palkkatukena tai yrityksen starttirahana. Esimerkiksi yrittäjäksi ryhtyvälle työttömälle työnhakijalle voitaisiin myöntää vuodeksi peruspäivärahan suuruinen starttiraha.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Mika Maliranta sanoo, että toteutus voi kaatua yksityiskohtiin.

Vaikutusarvioiden mukaan peruspäivärahan käyttömahdollisuuksien laajentaminen saisi yli 10 000 työtöntä liikkeelle."

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/859353 ... pienenevat
Kirjoittaja Kela | työttömyysturva 25 Heinä 2016, 15:35
Hei Riepupaula!

Työmarkkinatukea voi saada soviteltuna myös sivutoimisena yrittäjänä. TE-palvelut tutkii yritystoiminnan tilanteen ja antaa siihen liittyen työvoimapoliittisen lausunnon Kelaan. TE-palveluihin on hyvä ilmoittaa heti, kun yritystoiminta aloitetaan.

Yritystoiminnan tuloihin sovelletaan sovittelussa samaa 300 eur/kk suojaosaa kuin palkkatuloissakin eli vasta suojaosan ylittävät tulot vaikuttavat työmarkkinatuen määrään.

Peruspäivärahan suuruisesta yrityksen starttirahasta on sovittu hallituksen kehysriihessä, mutta asiasta ei ole vielä tarkempaa tietoa Kelassa. Asiasta tiedotetaan varmasti tarkemmin, kun aiheeseen liittyvä lainsäädäntö valmistuu.

Terveisin
Tuomas | Kela työttömyysturva
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja Riepupaula 26 Heinä 2016, 00:21
Kiitos vastauksestanne !
Mitä tositteita Kelalle tai TE toimistolle täytyy toimittaa yritystoiminnan aloittamisesta. Ja mitkä tulotositteet Kelalle tulee lähettää, mikäli yritys nyt joskus tuottaisi jotakin.
Jos TE toimistolle ilmoittaa että on aloittanut yritystoiminnan, niin se katsoo tietenkin että henkilö on yrittäjä ja laittaa sen perusteella lausunnon kelaan missä kielletään työmarkkinatuen maksatus, "koska henkilö ei ole työmarkkinoiden käytettävissä" tai jotain muuta vastaavaa.
Asia ei ole niin selkeä kun annatte ymmärtää, tai edes itse ymmärrätte.

Niinhän te aina sanotte, että kyllähän Kela maksaisi ja myöntäisi, mutta kun TE toimisto sitä ja TE toimisto tätä....
Vaikka laissa sanotaankin että Kelalla on oikeus tehdä "itsenäisiä" päätöksiä ja te taas sanotte että teidän pitää tanssia TE toimiston pillin mukaan.

Eli täytyy kysellä tätätkin asiaa TE toimistolta ja heidän suhtautumisiansa asiaan, ennen kun uskaltaa tässä alkaa mitään yrittää.
Kirjoittaja Kela | työttömyysturva 26 Heinä 2016, 10:37
Hei!

Kuten mainitsitkin, ole tässä asiassa yhteydessä TE-palveluihin. He tutkivat, oletko oikeutettu työttömyysturvaan yritystoiminnasta huolimatta.

Jos TE-palvelut toteaa sinun olevan oikeutettu työttömyysturvaan, yritystoimintasi tulot sovitellaan, kuten Tuomas aikaisemmassa viestissä mainitsikin. Jos aloittavalla yrittäjällä on YEL-vakuutus, arvioidaan tulot sen mukaisesti. Jos YEL-vakuutusta ei ole, otetaan tulona huomioon starttiraha. Jos yrittäjällä ei ole myöskään starttirahaa, arvioidaan tuloksi sama arvio tulosta, minkä yrittäjä on ilmoittanut verottajalle.

TE-palveluihin toimitettavista liitteistä sinun kannattaa kysyä suoraan heiltä.

Terveisin

Sanna | Kela työttömyysturva
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja Riepupaula 30 Heinä 2016, 00:00
Kysymys ei ole minun itseni tilanteesta vaan kysyn erään muun henkilön puolesta.

Mutta mitä tässä uskaltaa kukaan mitään alkaa yrittämään kun lukee mm. tämän:

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/pic ... ment-50850

Vaikka jutussa sanotaankin : "TE-toimiston mukaan työttömyysetuuteen ei ole oikeutta henkilöllä, joka työllistyy päätoimisesti yrittäjänä tai omassa työssä.

Työllistyminen katsotaan päätoimiseksi, jos yritystoiminnan vaatima työmäärä on niin suuri, ettei henkilö voi vastaanottaa kokoaikatyötä. Ratkaisevaa päätoimisuuden arvioinnissa on vain toiminnan vaatima työmäärä, ei yritystoiminnasta tai omasta työstä saatavat tulot tai voitto."

Itse ns. "yrittäjä" eli työtön harrastaja: "Toimitin verkkokaupasta saadun kirjanpidon TE-toimistolle. Myyntiä oli koko vuodelta 2 000 eurolla. Sanoin, että ihan harrastepohjalta olen tätä tehnyt."

Tuskin tuo plektrojen tekeminenkään kävi kokoaikatyöstä, mutta se tulkittiin silti kokopäivätyöksi. Vaikka kokonasen vuoden myynti oli vain 2000 e. Se ei ollut edes liikevaihto, vaan tuosta pois materiaalikustannukset yms.

Eli tältä pohjalta TE-toimiston kanta on selvä.
Kirjoittaja Kela | työttömyysturva 02 Elo 2016, 10:10
Hei Riepupaula!

Valitettavasti Kelassa ei voida ottaa kantaa työn päätoimisuuteen, joten ohjaankin tiedustelemaan asiaa TE-palveluista.

Terveisin
Jenna | Kela työttömyysturva
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja Kokemusta 14 Marras 2017, 02:11
Käytäntö taitaa olla kuitenkin se että jos on toiminimi niin luokitellaan kokoaikaiseksi yrittäjäksi. Ei vaikuta vaikka tulot olisi elämiseen riittämättömät eikä olisi mitään estettä ottaa milloin tahansa kokoaikatyötä. Tämä on oma kokemukseni eli en suosittele sivutoimisen yrittäjyyden aloittamista jos tarvitset tukea.
Vastaa