Soviteltu päiväraha 2 viikon palkkakausilla

Mitkä tulot huomioidaan? Palkka, pääomatulot, sosiaalietuudet? Kysy ja keskustele tulojen vaikutuksesta työttömyysturvaan.

Valvoja: Kela | työttömyysturva

Avatar
GeorgeSoros
Viestit:3
Liittynyt: 06 Touko 2019, 21:08

Soviteltu päiväraha 2 viikon palkkakausilla

Lukematon viesti Kirjoittaja GeorgeSoros » 06 Touko 2019, 21:39

Hei,

alkoi askarruttamaan tilanteeni. Olen siis kokopäiväisessä töissä määräaikaisella sopimuksella, joka todennäköisesti jatkuu koko toukokuun ajan. Palkkajaksot ovat kuitenkin kahden viikon välein, joten saan toukokuun kahden ensimmäisen viikon palkan 30.5 ja loput kaksi viikkoa 15.6.

Eikö tämä uusi systeemi sorsi sellaisia ihmisiä, joilla palkkajaksot ovat kahden viikon välein? Nythän en saa soviteltua toukokuulta ollenkaan, koska olisin yli kaksi viikkoa töissä. Sen lisäksi kesäkuussa sovitellaan tuo toukokuun puolen väliin jälkeen ansaittu palkka.

Mikäli saisin toukokuun koko palkan 31.5 niin silloinhan kesäkuun päivärahoista ei soviteltaisi mitään. Vanhassa järjestelmässä 15.6 saamani palkka ei olisi vaikuttanut kesäkuun päivärahaan ollenkaan. Nyt kun minulla on kahden viikon välein palkka, niin menetän toukokuun päivärahojen lisäksi sovitellun osuuden kesäkuussa.

Jos bruttopalkkani on 1000e kahdessa viikossa niin saan toukokuun lopussa 1000e ja kesäkuun puolessa välissä 1000e. Kesäkuun lopussa maksettu 1000e menee sovitteluun, joten suojaosan jälkeen häviän sen 350e uuden järjestelmän ansiosta.

Toisin sanoen nykyisessä järjestelmässä rankaisee sellaisia työntekijöitä, joiden yrityksissä käytetään kahden viikon palkkajaksoja.

Avatar
Kela | työttömyysturva
Viestit:13327
Liittynyt: 20 Huhti 2015, 15:11

Re: Soviteltu päiväraha 2 viikon palkkakausilla

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 07 Touko 2019, 10:56

Hei GeorgeSoros!

Maksuperiaatetta sovittelujaksossa ei sovelleta tilanteessa, jossa kokoaikatyön palkka maksetaan kokoaikatyön päättymisen jälkeen. Tämä johtuu siitä, ettei yli 2 viikkoa kokoaikatyössä työllistyvällä ole oikeutta soviteltuun etuuteen.

Sinun tilanteessasi 15.6. maksettavaa palkkaa ei siis sovitella työttömyysturvan kanssa, koska kyse on päättyneen kokoaikatyön palkasta.

Ystävällisesti
Marika | Kela työttömyysturva
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
GeorgeSoros
Viestit:3
Liittynyt: 06 Touko 2019, 21:08

Re: Soviteltu päiväraha 2 viikon palkkakausilla

Lukematon viesti Kirjoittaja GeorgeSoros » 19 Heinä 2019, 14:13

Vielä heräsi sellainen kysymys, että mitä jos toukokuun on tehnyt ns. nollatuntisopimuksella. Eli ei ole kirjoittanut koko toukokuun käsittävää määräaikaista sopimusta, vaan jokainen toukokuun vuoro eli arkipäivä on yksittäinen määräaikainen sopimus. Olin kuitenkin kokoaikaisesti töissä koko toukokuun, mutta erona on tuo sopimusmuoto eli määräaikainen koko kuukaudeksi tai sitten sarja määräaikaisia sopimuksia. Loppupeleistä työpäiviä on saman verran, mutta sopimusmuoto on vain eri.

Tarkoittaako tämä silloin sitä, että toukokuun jälkimmäisen kahden viikon palkka menee kesäkuussa sovitteluun? Eikö tämä ole hieman epäreilua työntekijää kohtaan. Vanhassa systeemissä tämähän olisi mennyt siten, että toukokuun palkat olisivat koskettaneet vain toukokuuta, eikä ne olisi liittyneet kesäkuun päivärahahakemukseen millään tavalla.

Avatar
Kela | työttömyysturva
Viestit:13327
Liittynyt: 20 Huhti 2015, 15:11

Re: Soviteltu päiväraha 2 viikon palkkakausilla

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 22 Heinä 2019, 10:35

Hei GeorgeSoros!

Työtä voidaan pitää kokoaikatyönä, mikäli tosiasiallisesti olet työtä kokoaikaisesti tehnyt, työsopimuksesta riippumatta. Eli tilanteessa maksuperiaatetta sovittelujaksossa ei sovelleta, koska kokoaikatyön palkka maksetaan kokoaikatyön päättymisen jälkeen.

Ystävällisin terveisin
Elina | Kela työttömyysturva
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi