Yrityksen perustaminen

Mitkä tulot huomioidaan? Palkka, pääomatulot, sosiaalietuudet? Kysy ja keskustele tulojen vaikutuksesta työttömyysturvaan.

Valvoja: Kela | työttömyysturva

Avatar
Fahrenheit
Viestit:1
Liittynyt: 15 Touko 2019, 14:18

Yrityksen perustaminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Fahrenheit » 15 Touko 2019, 14:36

Miten tämä käytännössä toimii? Työttömyystukea voi saada sen 4 kuukautta, mutta tulot vaikuttaa. Yrittäjänä voi kuitenkin suurestikkin vaikuttaa omaan palkkaansa.

Eli tuleeko joku kyselemään perään jos tyytyy aluksi siihen 300 euroon ja korottaa palkkaa vasta kun työttömyystuki loppuu? Tuntipalkka lienee reilusti alle 2 euroa.

Jossain myös sanotaan että pitää ottaa työt vastaan jos tarjotaan, toisaalta yrittäjyyden sivutoimisuus/päätoimisuus arvioidaan vasta tuon 4 kuukauden jälkeen. Käytäntö jäi vähän hämäräksi, katkeaako tuki heti siihen paikkaan, vai onko vain että automaattisesti lasketaan päätoimiseksi jakson jälkeen?

Avatar
Kela | työttömyysturva
Viestit:15644
Liittynyt: 20 Huhti 2015, 15:11

Re: Yrityksen perustaminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 16 Touko 2019, 14:53

Hei Fahrenheit!

Käytännössä se toimii siten, että kun yritystoiminnan aloittaa, tulee siitä ilmoittaa ensiksi TE-palveluihin. He tutkivat tilanteen ja antavat siitä asunnon joko Kelaan tai työttömyyskassaan. Lausunnolla Kela selvittää, miltä ajalta työttömyysturvaa voidaan maksaa ilman, että yritystoiminnalla on vaikutusta tuen maksuun.

Kun yritystoiminnan aloittamisesta on kulunut 4 kuukautta, TE-palvelut tekevät arvion yritystoiminnan pää- ja sivutoimisuudesta. Mikäli he katsovat toiminnan olevan päätoimista, tulee asiasta lausunto, jonka mukaan työttömyysturvaa ei voida enää maksaa ja näin ollen työttömyysturvan maksut päättyvät.

On tosiaan huomioitavaa, että yritystoiminnasta saatavat tulot sovitellaan yhteen työttömyysturvan kanssa tältä 4 kuukauden ajalta. Suojaosa on 300e ja siitä ylimenevä osuus vähentää työttömyysetuuden määrää. Yritystoiminnan tuloista tulee ilmoittaa työttömyysajan ilmoituksessa, jolloin niiden vaikutus voidaan selvittää.

Sinun kannattaa olla asiasta yhteydessä vielä TE-palveluihin, josta saat tarkempaa tietoa yritystoiminnan aloittamisesta.

Ystävällisin terveisin
Taru | Kela työttömyysturva
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi