Yhteenmuutto työllistyneen kanssa

Mitä jos sairastun? Muutan avoliittoon? Muutan pois vanhempien luota? Kysy ja keskustele muutosten vaikutuksesta työttömyysturvaan.

Valvoja: Kela | työttömyysturva

Avatar
JrMuhis
Viestit:2
Liittynyt: 15 Touko 2021, 15:27

Yhteenmuutto työllistyneen kanssa

Lukematon viesti Kirjoittaja JrMuhis » 15 Touko 2021, 15:49

Hei!

Harkitsemme tyttöystäväni kanssa yhteenmuuttoa. Hän käy kokopäivätyössä ja tienaa noin 1900 € / kk. Itse käyn työkokeilussa ja aloitan syksyllä työvoimapoliittisen koulutuksen, eli pääsijainen tuloni on työmarkkinatuki.

Haluaisin tietää miten yhteenmuuttomme vaikuttaa työmarkkinatukeeni. Saanko vielä täysimääräistä työmarkkinatukea, vai tippuuko sen määrä?

Luin jostain että avoliitossa asuvien tuloraja on 1044 € / kk. Tarkoittaako tämä sitä että minä saan itse tienata 1044 € / kk ja saan vielä päälle työmarkkinatuen täysimääräisenä? Vai tarkoittaako se sitä että koko taloutemme saa tienata 1044 € / kk, jonka jälkeen työmarkkinatukeni määrä vähenee?

Onko avoliitossa asuville jotain muita vaatimuksia jotta saan työmarkkinatukea täysimääräisesti? Esimerkiksi jos työkokeiluni loppuu ja en löydä toista paikkaa, onko siihen jokin aktiivisuuskriteeri jota joudun noudattamaan ettei tukeni vähene?

Tyttöystävälläni on myös säästöjä jotka koostuvat lähinnä opintolainasta. Vaikuttavatko hänen säästönsä millään tavalla työmarkkinatukeeni?

Pahin pelkoni on että tyttöystäväni joutuu elämättämään meidän kummankin menot vähäisistä tuloistaan. Sen jo hyväksyn että lääke- ja terveydenhuoltomenoni menevät omasta pussista koska toimeentulotuki varmasti lakkaa, mutta onko mitään muita mahdollisia esteitä jotka voivat työmarkkinatuen puolelta ns. mennä pieleen?

Kiitos ja hyvää kevättä!

Avatar
Vieras

Re: Yhteenmuutto työllistyneen kanssa

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 15 Touko 2021, 16:50

"ennen vanhaan" puolison tulot vaikuttivat työttömyysetuuteen. Ei enää nykyään vaikuta millään lailla. Eli saat työmarkkinatuen täysimääräisenä.

Avatar
Kela | työttömyysturva
Viestit:16243
Liittynyt: 20 Huhti 2015, 15:11

Re: Yhteenmuutto työllistyneen kanssa

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 17 Touko 2021, 09:48

Hei JrMuhis!

Tyttöystäväsi tulot ja säästöt eivät vaikuta sinun työmarkkinatukeesi. Mainitsemasi avoliitossa asuvan tuloraja 1044 e/kk tarkoittaa tarveharkinnan tulojen tulorajaa. Jos sinulla siis on esim. pääomatuloja, on tulorajasi niiden osalta 1044 e/kk.

Ansiotulo sovitellaan työmarkkinatuen kanssa ja siinä suojaosa on tällä hetkellä koronan vuoksi 500 e/kk (normaalisti 300 e/kk). Jos siis ansiotulosi ovat bruttona alle 500 e/kk, eivät ne vaikuta työmarkkinatukesi määrään.

Mainitsemistasi aktiivisuuskiriteereistä kannattaa kysyä TE-palvelusta. Heidän kanssa voit suunnitella mitä teet työkokeilun jälkeen. TE-palvelu antaa Kelalle lausunnon ja sen perusteella tutkitaan oikeus työmarkkinatukeen.

Toimeentulotuki on tosiaan yhteinen etuus eli siellä molempien tulot ja menot huomioidaan. Myös yleinen asumistuki on yhteinen kun asutte yhdessä.

www.kela.fi/yleinen-asumistuki
www.kela.fi/toimeentulotuki

Ystävällisin terveisin
Niina | Kela työttömyysturva
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi