Asumistuen vuositarkistus vai yleinen tarkistus?

Kuinka haen asumistukea? Mitä liitteitä hakemukseen tarvitaan? Kysy ja keskustele asumistuesta työttömyyden aikana.

Valvoja: Kela | työttömyysturva

Avatar
78S
Viestit:1
Liittynyt: 10 Kesä 2021, 12:06

Asumistuen vuositarkistus vai yleinen tarkistus?

Lukematon viesti Kirjoittaja 78S » 10 Kesä 2021, 12:37

Hei,

Tein alkuvuodesta satunnaista keikkatyötä tietämättä tarkkaan tulevia työtunteja. Tällöin arvoin, että tammikuussa saan palkkaa noin 200€, sekä helmi-, maalis- ja huhtikuussa hieman yli 400€/kk, jonka jälkeen työt loppuvat. Hain samalla soviteltua työttömyysetuutta. Sain tällöin ohjeeksi, että asumistukea ei tarvitse tarkastaa.
Tähän tuli kuitenkin lisäksi viimeinen keikka, jonka palkka hieman alle 100€ maksettiin toukokuussa ja mietin olisiko vaikuttanut asumistuen tarkistamisen tarpeeseen? Tämän jälkeen huhtikuusta asti ollut työttömänä.
Teenkö nyt mieluummin vuositarkistuksen vai yleisen tarkistuksen. Kela ilmeisesti saa näiden menneiden palkkojen tiedot tulorekisteristä vai tarvitseeko ne jotenkin vielä hakemuksessa ilmoittaa?
Hakemuksessa on kohta: "Olen hakenut tai aion hakea työttömyyskassan tai Kelan maksamaa työttömyyspäivärahaa". Onko työmarkkinatuki = työttömyyspäiväraha? Eli jos aion hakea työmarkkinatukea, vastaanko tähän "kyllä"?

Avatar
Kela | työttömyysturva
Viestit:16345
Liittynyt: 20 Huhti 2015, 15:11

Re: Asumistuen vuositarkistus vai yleinen tarkistus?

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 10 Kesä 2021, 15:28

Hei 78S!

Jos vuositarkistuksen ajankohta on kesällä, riittää että teet meille vuositarkistushakemuksen. Kun hakemuksesi käsitellään, tarkistetaan samalla, olisiko tukea ollut aihetta tarkistaa aiemmin tulojen perusteella. Palkkatiedot Kela näkee suoraan Tulorekisteristä, joten niistä ei tarvitse toimittaa erillisiä tositteita.

Voit vastata hakemuksen työttömyyspäivärahakysymykseen "Kyllä" ja kirjoittaa lisätietokenttään esimerkiksi: Kelan työmarkkinatuki.

Ystävällisin terveisin
Päivikki | Kela työttömyysturva
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
gullyboys

Re: Asumistuen vuositarkistus vai yleinen tarkistus?

Lukematon viesti Kirjoittaja gullyboys » 14 Kesä 2021, 03:10

Jos työtön aloittaa 1 vuoden kestävän palkkatukityön (24 tuntia viikossa), niin kannattaako hänen tehdä asumistuen tarkistus mahdollisimman pian, vai esim. kuukauden kuluttua palkkatukityön alkamisesta vai ei tarvitse tehdä ollenkaan? Tai riittäisikö, että ilmoittaa tuollaisesta asiasta asumistuen vuositarkistuksen yhteydessä, seuraava on 3-4 kk kuluttua palkkatukityön alkamisesta? Jos ei tee mitään, onko riskinä se, että asumistukea peritään takaisin jossain vaiheessa?

Avatar
Kela | työttömyysturva
Viestit:16345
Liittynyt: 20 Huhti 2015, 15:11

Re: Asumistuen vuositarkistus vai yleinen tarkistus?

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 14 Kesä 2021, 15:50

Hei gullyboys!

Yleinen asumistuki pitää tarkistaa, jos tulot nousevat vähintään 400 e/kk edelliseen päätökseen verrattuna. Palkkatukityön alkaessa tämä on mahdollista. Tarkistushakemus asumistuesta kannattaa tehdä heti kun sopimus palkkatukityöstä on tehty tai työ alkaa.

Jos tulot nousevat ja tarkostushakemusta ei ole tehty, on mahdollista, että tukea maksetaan liikaa.

Ystävällisin terveisin
Eveliina | Kela työttömyysturva
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi