UKK: Asumistuki työttömyysaikana

Kuinka haen asumistukea? Mitä liitteitä hakemukseen tarvitaan? Kysy ja keskustele asumistuesta työttömyyden aikana.

Valvoja: Kela | työttömyysturva

Avatar
Kela | työttömyysturva
Viestit:16113
Liittynyt: 20 Huhti 2015, 15:11

UKK: Asumistuki työttömyysaikana

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 24 Huhti 2015, 12:56

Mitä tarkoittaa ruokakunta?

Ruokakunnalla tarkoitetaan yleensä samassa asunnossa asuvia henkilöitä. Tuki maksetaan ruokakunnalle yhteisesti. Lisää ruokakunnasta ja erilaisista ruokakunnista voit lukea osoitteesta http://www.kela.fi/ruokakunta


Miksi ja milloin asumistukeni tarkistetaan?

Tarkistamme asumistukesi vähintään kerran vuodessa (vuositarkistus). Sinun pitää jättää hakemus (välitarkistus), jos ruokakuntasi olosuhteet muuttuvat ennen seuraavaa vuositarkistusajankohtaa.

Lue verkkosivuiltamme, milloin asumistuki pitäisi tarkistaa: http://www.kela.fi/asumistuen-tarkistaminen


Mikä on ansiotulovähennys?

Vähennämme 300 euroa kuukaudessa ansiotuloista (kuten palkkatuloista tai yrittäjätuloista), kun laskemme asumistuen suuruutta. Teemme vähennyksen jokaiselle ruokakunnan jäsenelle, joka saa ansiotuloja.

Voit lukea lisää ansiotulovähennyksestä verkkosivuiltamme: http://www.kela.fi/ansiotulovahennys

Kun arvioit tukea laskurilla, käytä siinä todellisia kuukausituloja ja merkitse ne palkka- tai yrittäjätuloiksi, niin laskuri tekee vähennyksen puolestasi.


Miten epäsäännölliset tulot huomioidaan yleisessä asumistuessa?

Jos sinulla on jo voimassaoleva työsuhde, laskemme palkkakertymästäsi keskimääräisen kuukausiansion. Kun aloitat uuden työn, tarvitsemme päätöstä varten vähintään ensimmäisen palkkalaskelman ja työsopimuksen. Kirjoita hakemukselle oma arviosi tulevista tulojen muutoksista.

Sinun ei tarvitse tarkistaa asumistukea kuukausittain, vaikka tuloissasi olisi pientä vaihtelua. Jos keskimääräiset tulosi nousevat 400 e/kk tai laskevat 200 e/kk edelliseen päätökseen verrattuna, jätä tarkistushakemus Kelaan.

Ota yhteyttä, jos et ole varma, pitäisikö tuki tarkistaa.


Saan tällä hetkellä työmarkkinatukea ja asumistukea. Aloitan työt. Tuleeko asumistuki tarkistaa?

Tuki tulee tarkistaa, jos tulosi nousevat edelliseen päätökseen verrattuna pysyvästi 400 euroa kuukaudessa. Asumistuki tarkistetaan sen jälkeen kun uudet tulot ovat olleet voimassa täyden kalenterikuukauden.

Sinun ei välttämättä tarvitse tarkistaa tukea, jos työsuhteesi on lyhyt (1–2 kk) ja palaat sen jälkeen työmarkkinatuelle. Huomaathan, että jos asumistuki pitää tänä aikana tarkistaa jostain muusta syystä (esimerkiksi vuositarkistus), myös tulojen muutos vaikuttaa.

Voit halutessasi lukea lisää tarkistusperusteista verkkosivuiltamme: http://www.kela.fi/asumistuen-tarkistaminen


Muutan kesken kuukauden. Miten asumistukeni menee?

Tarkistamme asumistuen sen kuukauden alusta, jolloin maksat uuteen asuntoon koko kuukauden asumismenot. Saat asumistuen siihen asuntoon, jossa asut. Myönnämme tuen vain kokonaisille kuukausille.
  • Esimerkki 1
    Muutat 15.9. uuteen asuntoon ja maksat koko syyskuun osalta asumismenot vanhaan asuntoon ja puoli kuuta uuden asunnon asumismenoja. Saat yleisen asumistuen syyskuussa vanhan asunnon asumismenoihin ja 1.10. alkaen uuteen asuntoon.
  • Esimerkki 2
    Muutat 15.9. ja maksat koko syyskuun asumismenot uuteen asuntoon. Saat yleisen asumistuen 1.9. alkaen uuteen asuntoon. Tämä edellyttää kuitenkin myös sitä, että vuokrasopimus on voimassa jo 1.9. alkaen
Jätä tarkistushakemus sähköisesti osoitteessa http://www.kela.fi/asiointi .


Olen vaihtamassa isompaan asuntoon ja mietin minkä kokoisen asunnon voin hankkia, jotta tukea voisin saada?

Asunnon koolla ja valmistumisvuodella ei ole merkitystä, kun lähdemme laskemaan asumistuen määrää. Arvion mahdollisesta tuen määrästä voit laskea kätevästi Kelan laskurin avulla http://www.kela.fi/laskurit


Saan työmarkkinatukea ja asumistukea ja meille syntyy kesällä lapsi. Pitääkö minun tehdä jotain?

Molemmat etuudet pitää tarkistaa, kun lapsi on syntynyt. Kela saa tiedon lapsen syntymästä automaattisesti maistraatista.

Lisäämme työmarkkinatukeen lapsikorotuksen, kun ilmoitat lapsen syntymästä työttömyysajan ilmoituksella.

Jätä asumistuen tarkistushakemus asiointipalvelussamme http://www.kela.fi/asiointi , niin tarkistamme asumistuen. Jos muita muutoksia ei asumistilanteessa tapahdu, emme tarvitse erillisiä liitteitä.


Saan Kelasta työttömyysturvaa. Vaikuttaako asumistukeeni, jos minulla on omaisuutta tai saan perintöä?

Omaisuutesi ei suoraan vaikuta asumistuen määrään, mutta siitä saamallasi tulolla voi olla merkitystä. Esimerkiksi jos sijoitat omaisuuttasi ja saat pääomatuloja, ne huomioidaan asumistuessa.

Kerralla saamasi perintö ei yksinään vaikuta asumistukeen, koska se on satunnaista tuloa. Huomioimme kuitenkin peritystä omaisuudesta saamasi tulon.

Voit halutessasi lukea lisää tulojen vaikutuksesta asumistukeen osoitteesta http://www.kela.fi/asumisen-tuet-tulojen-vaikutus
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi