Enimmäisasumismenot

Kuinka haen asumistukea? Mitä liitteitä hakemukseen tarvitaan? Kysy ja keskustele asumistuesta työttömyyden aikana.

Valvoja: Kela | työttömyysturva

Avatar
Iiiiiiiiii

Enimmäisasumismenot

Lukematon viesti Kirjoittaja Iiiiiiiiii » 12 Touko 2019, 20:02

Miksi huomioon otettavat asumismenot Helsingissä vuokra asuntoon vuokra 513 plus vesi on 516 mutta samanhintaisiin vastikkeisiin 429

Avatar
Kela | työttömyysturva
Viestit:14831
Liittynyt: 20 Huhti 2015, 15:11

Re: Enimmäisasumismenot

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 14 Touko 2019, 09:56

Hei Iiiiiiiiii!

Enimmäisasumismenot on määritelty laissa yleisestä asumistuesta.

Enimmäisasumismenoilla tarkoitetaan hyväksyttävien asumismenojen ylärajaa, eli jos hyväksyttävien asumismenojen määrä on enimmäisasumismenoja suurempi, asumistuen määrää ei lasketa todellisten asumismenojen mukaan vaan enimmäisasumismenojen mukaan.

Enimmäisasumismenoihin vaikuttavat ruokakunnan koko ja asunnon sijaintikunta, ja ne ovat sidoksissa elinkustannusindeksiin.

Helsingissä enimmäisasumismenot ovat 513e/kk yhden hengen ruokakunnalle, ja tämä koskee sekä vuokra- että omistusasunnon asumismenoja.

www.kela.fi/asunto-ja-asumismenot

Ystävällisesti
Marika | Kela työttömyysturva
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Vieras

Re: Enimmäisasumismenot

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 17 Touko 2019, 16:19

Kysyjä näyttää käyttäneen otsikossa termiä "enimmäisasumismenot", mutta kysymyksen sisällön perusteella kysymys näyttää olleen tarkoitettu koskemaan "hyväksyttäviä asumismenoja". 513 €/kk vastike + erilliset vesimaksut tuottaa tosiaan Kelan asumistukilaskurin https://asiointi.kela.fi/aylaskenta_app ... n?&lang=fi mukaan 429 €/kk:n huomioitavat asumismenot Helsingissä, kun taas 513/kk vuokra + erilliset vesimaksut tuottaa huomioitavia asumismenoja 516 €/kk.

Vastaus siihen, miksi asia on näin, johtuu Asumistukilain 9 §:stä https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/ ... 40938#L2P9 , eli lakiin kirjatuista hyväksyttävistä asumismenoista. Siellä on säädetty, että:

"Osakeasunnossa asuvan ruokakunnan 2 momentissa tarkoitetuista asunnon hoitomenoista otetaan huomioon enimmäishoitomenoina enintään määrä, joka on 30 prosenttia 10 §:ssä tarkoitetuista ruokakunnan enimmäisasumismenoista ja enimmäisrahoitusmenoina enintään määrä, joka on 70 prosenttia ruokakunnan enimmäisasumismenoista. Jos hoitomenot ylittävät enimmäishoitomenot, ylimenevästä osasta otetaan huomioon 73 prosenttia asunnon hyväksyttävinä rahoitusmenoina."

Huomioitavien vastikkeiden määrä riippuu paikkakunnan enimmäisasumismenoista, ja siltä osin kuin vastikkeet ylittävät 30 % paikkakunnan enimmäisasumismenoista, loput vastikkeesta huomioidaan siis asumistuessa vain 73 prosenttisesti asumismenoina. Tuosta johtuu se kysyjän mainitsema asia, että "huomioon otettavat asumismenot Helsingissä vuokra asuntoon vuokra 513 plus vesi on 516 mutta samanhintaisiin vastikkeisiin 429".

Avatar
Kela | työttömyysturva
Viestit:14831
Liittynyt: 20 Huhti 2015, 15:11

Re: Enimmäisasumismenot

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 20 Touko 2019, 09:55

Hei!

Kiitos viestistäsi.

Ystävällisin terveisin
Niina | Kela työttömyysturva
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi