Yleisen asumistuen keskiarvotulon muutos työn alkaessa

Kuinka haen asumistukea? Mitä liitteitä hakemukseen tarvitaan? Kysy ja keskustele asumistuesta työttömyyden aikana.

Valvoja: Kela | työttömyysturva

Avatar
makke123

Yleisen asumistuen keskiarvotulon muutos työn alkaessa

Lukematon viesti Kirjoittaja makke123 » 12 Kesä 2019, 14:53

Hei,

En löytänyt asiaani yksiselitteistä vastausta Kelan sivuilta, joten kysyn täällä.

Tilanteeni on siis sellainen, että minulle on myönnetty 1.3.2019 alkaen yleinen asumistuki keskiarvotulon perusteella, koska tuloni ovat vaihdelleet eivätkä ole pysyneet samana vähintään kolmea kuukautta. Keskiarvotulo on päätöksessä määritelty siten, että ajalle 1.1. - 31.3.2019 on käytetty tulona saamaani kuukausipalkkaa 1 700 euroa ja tämän jälkeen ajalle 1.4. - 31.12.2019 tuloksi on määritelty työmarkkinatuki eli 696,60 euroa kuukaudessa. Keskiarvotuloni on siis koko vuodelle 755,22 euroa kuukaudessa.

Aloitan kuitenkin elokuussa 2019 uuden työn, jonka johdosta tuo keskiarvotulo ei enää päde 1.8.2019 alkaen, eli loppuvuoden tuloni ovat todellisuudessa suuremmat kuin alunperin arvioitu keskiarvotulo.

Kysymykseni kuitenkin kuuluu, että koska keskiarvotulo on laskettu koko vuodelle 2019 ja olen saanut päätöksen asiaan, saanko asumistuen silti vuoden loppuun saakka aikaisemman päätöksen mukaisena, vaikka tuloni nousevat elokuusta alkaen? (Toisin sanoen päteekö tuo keskiarvotulon laskelma koko vuoden ajaksi riippumatta siitä, muuttuvatko laskelmassa ilmoitetut tulot?)

Jatkokysymyksenä vielä, että mikäli näin ei ole, onko mahdollista että joutuisin palauttamaan osan minulle jo maksetusta asumistuesta ajalta 1.3. - 31.7.2019, koska laskelmassa esitetty keskiarvotulo tulee jäämään pienemmäksi kuin todelliset tuloni koko vuodelta 2019? (Tämä johtuu siis siitä, että elokuusta alkaen aloitan työt, ja laskelmassa tuloksi on huomioitu ko. ajalta vain työmarkkinatuki.) Vai onko asia niin, että jo maksettuja asumistukia aikaisemmilta kuukausilta ei peritä takaisin, ja tuki vain joko pienenee tai päättyy kokonaan elokuussa?

Kiitos vastauksesta jo etukäteen!

Avatar
Kela | työttömyysturva
Viestit:14821
Liittynyt: 20 Huhti 2015, 15:11

Re: Yleisen asumistuen keskiarvotulon muutos työn alkaessa

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 13 Kesä 2019, 14:10

Hei makke123!

Asumistuki tulee aina tarkistaa, mikäli ruokakunnan tulot nousevat vähintään 400 e/kk edellisen päätöksen tuloihin verrattuna. Mikäli tulosi nousevat nyt elokuussa vähintään 400e nykyiseen päätökseen merkittyyn tuloon nähden, tulee sinun siinä tilanteessa asumistuki tarkistuttaa.

Jos olet asiasta epävarma, kannattaa välitarkistus joka tapauksessa toimittaa. Tarkistuksella selvitetään paremmin, onko tulon muutos riittävä ja miten tuleva palkka vaikuttaa asumistuen määrään.

Tuki tarkistetaan sitä kuukautta seuraavan kuukauden alusta, josta alkaen tulojen muutos on voimassa kuukauden 1.päivästä alkaen. Nykyistä asumistukea ei siis lähdetä takautuvasti tarkistamaan, jos tiedot ovat tällä hetkellä oikein ja seuraava muutoksesi tapahtuu vasta elokuun työn aloittamisen myötä.

Asumistuen välitarkistamisen voit tehdä kätevästi verkkoasiointipalvelun kautta. Liitä mukaan kopio uudesta työsopimuksestasi.

Ystävällisin terveisin
Taru | Kela työttömyysturva
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi