Asumistuki, tulot ja takaisinperintä

Kuinka haen asumistukea? Mitä liitteitä hakemukseen tarvitaan? Kysy ja keskustele asumistuesta työttömyyden aikana.

Valvoja: Kela | työttömyysturva

Avatar
vempula91

Asumistuki, tulot ja takaisinperintä

Lukematon viesti Kirjoittaja vempula91 » 26 Syys 2019, 08:11

Asumistukipäätös ollut voimassa 1.1.2019 alkaen. Toukokuun lopussa aloitin kesätyöt, tätä ennen en tammi-toukokuussa töissä ollut vaan olin päätoimisena opiskelijana. Työsuhde päätty elokuussa ja heti tuon työsuhteen jälkeen aloitin vakituisessa työsuhteessa. Tällöin tuli mieleeni myös asumistuen tarkistuksen hakeminen.

Hakemus laitettu 27.8. ja päätös annettu eilen 25.9. Tämän päätöksen mukaan takaisinperintää suoritetaan 1.6.-31.10. väliseltä ajalta. Miten voi olla, että päätös ulottuu myös lokakuulle vaikka päätös tehty kuitenkin näin hyvissä ajoin? Ja toinen kysymys liittyen kesäajan tuloihin. Aiemminkin kesätöissä ollut ja tuolloin sanottu, että lasketaan keskiarvotulot eli laskevat kuitenkin koko vuoden tulot yhteen. Tuolloin siis saisi jonkin verran tienata, kunhan ei vuoden jaksolla ole yli sallitun rajan. Nyt kuitenkin laskettu 1.6. alkaen tulojen muutos eikä suhteutettu koko vuoteen eli 1.1. alkaen. Onko ok vai ei?

Sinällään myönnän että olisi pitänyt tuo tarkistushakemus aiemmin tehdä. Kuitenkin kesäduunien osalta olettamus oli se, etä koko jakso lasketaan tarkastelujaksoon mukaan. Samoin tuo lokakuun ottaminen mukaan, vaikka hakemus ja päätös (joka muuten ei kolmen viikon aikatavoitteessa pysynyt) tulleet ennen lokakuun alkua.

Siirretty perintäpalstalta.

Avatar
Kela | työttömyysturva
Viestit:13735
Liittynyt: 20 Huhti 2015, 15:11

Re: Asumistuki, tulot ja takaisinperintä

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 27 Syys 2019, 10:23

Hei vempula91!

Aloitetaan vaikka tuosta lokakuun osasta päätöksessä. Tuet lähtevät maksuun pankille hyvissä ajoin ennen todellista maksupäivää. Lokakuun tuki, joka tulee sinun tilillesi 1.10. on lähtenyt pankille 24.9. - 25.9. välisen yön aikana.

Kerroit, että olet saanut päätöksen 25.9. joten lokakuun tuki on lähtenyt jo silloin Kelasta eteenpäin ja maksu ei ole voitu enää perua. Tämän vuoksi päätöksessä on liikamaksua myös lokakuulta, vaikka sitä ei ole vielä edes maksettu sinulle itsellesi.

Kesätyön osalta asia on hieman monimutkaisempi. Tässä vaiheessa tehtynä tarkistuksena tulosi jatkuvat yli kolmen kuukauden ajan, jolloin ei enää käytettäisi keskiarvotuloa vaan kuulostaisi siltä, että tulo huomioidaan jatkuvana tulona:
www.kela.fi/asumisen-tuet-tulojen-vaikutus

Asian tarkempi käsittelyä vaatisi melkein sitä, että ottaisit yhteyttä Kelan asiakaspalveluun, jossa voimme katsoa tarkemmin päätöksen sisällön. Päätös kuitenkin kuulostaisi olevan oikein.

Ystävällisin terveisin
Aki | Kela työttömyysturva
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi