Tuet Vuokralla Vanhemmalla.

Kuinka haen asumistukea? Mitä liitteitä hakemukseen tarvitaan? Kysy ja keskustele asumistuesta työttömyyden aikana.

Valvoja: Kela | työttömyysturva

Avatar
Boopoo
Viestit:2
Liittynyt: 30 Loka 2019, 19:19

Tuet Vuokralla Vanhemmalla.

Lukematon viesti Kirjoittaja Boopoo » 30 Loka 2019, 19:42

Minulla olisi mahdollisuus päästä vanhempani omistamaan kerrostalo kaksioon vuokralle. Haluan tietää onko minulla oikeus tukiin kuten, Yleinen asumistuki/Työttömyysturva joilla hoitaisin vuokran/sähkön/veden maksun ja siihen päälle yksin asuvan perustoimeentulotuki ihmisarvoiseen elämiseen ja kuluihin, jos varani loppuvat.

*Myös hypoteettiseen skenaarioon haluaisin vastauksen, että olisin täysin rahaton. ja vuokra/ym pitäisi maksaa.*

Olen pääosin työssä käyvä ihminen, mutta ajoittain joudun työttömäksi joten minua kiinnostaa, olenko oikeutettu kaikkiin samoihin tukiin, kuin jos asuisin tuntemattoman omistamassa asunnossa vuokralla (Yleinen asumistuki/Työttömyysturva vuokraan&sähköön&veteen/ Toimeentulotuki juokseviin menoihin). Haluan tietää olenko oikeutettu, en sitä että onko se este hakemiselle. Työttömyysturvalla tarkoitan työmarkkina tukea ollessani työtön työnhakija.

Lisätietona on 40m2 kaksio, jonka vuokraisin kokonaan itse ja asuisin siellä itsekseni, vuokran hinta olisi normaali muihin alueella/kunnalla oleviin asuntoihin.

- Kiitos.

Avatar
Vieras

Re: Tuet Vuokralla Vanhemmalla.

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 31 Loka 2019, 15:44

Asia riippuu tuloista, ja perustoimeentulotuen kohdalla myös mahdollisista varoista. Asumistuen saamismahdollisuutta voi arvioida laskurilla osoitteessa:
https://asiointi.kela.fi/aylaskenta_app ... n?&lang=fi
Asumistuen määrä on vanhemman omistamassa asunnossa sama kuin tuntemattoman omistamassa asunnossa, mikäli vanhemmat eivät asu samassa asunnossa samaan aikaan.

Työttömyysturvan laskurit löytyvät osoitteesta:
https://www.kela.fi/laskurit#tyottomat

Perustoimeentulotuessa hyväksyttävien asumismenojen kuntakohtaiset rajat löytyvät PDF-tiedostona linkkiä osoitteessa alaspäin hieman kelaamalla:
https://www.kela.fi/toimeentulotuki-asumismenot
Perustoimeentulotuen saamismahdollisuuksia voi arvioida laskurilla osoitteessa: https://asiointi.kela.fi/Toimeentulotue ... alku.faces

Avatar
Kela | työttömyysturva
Viestit:14804
Liittynyt: 20 Huhti 2015, 15:11

Re: Tuet Vuokralla Vanhemmalla.

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 01 Marras 2019, 15:29

Hei Boopoo!

Kyseisessä tilanteessa yleiseen asumistukeen/työttömyysturvaan ei vaikuta se, että asunto on vuokrattu vanhemmiltasi.

Yleinen asumistuki on 80 % hyväksyttävien enimmäisasumismenojen ja perusomavastuun erotuksesta. Summat kuntakohtaisten hyväksyttävien enimmäisasumismenojen ylärajoista löydät täältä www.kela.fi/asunto-ja-asumismenot. Perusomavastuu määräytyy tulojen ja ruokakunnan aikuisten ja lasten lukumäärällä. Lisää perusomavastuusta www.kela.fi/perusomavastuu.

Työttömyysturvan perusmäärä on 32,40e/pv. Lisää työttömyysturvasta sivuillamme www.kela.fi/tyomarkkinatuen-maara-ja-maksaminen.

Perustoimeentulotukeen liittyen siirsin kysymyksesi perustoimeentulotuen palstallemme. Löydät kysymyksen täältä: viewtopic.php?f=93&t=72226&p=223300#p223300.

Ystävällisin terveisin
Elina | Kela työttömyysturva
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi