Asumistuen saaminen ja työpaikka

Kuinka haen asumistukea? Mitä liitteitä hakemukseen tarvitaan? Kysy ja keskustele asumistuesta työttömyyden aikana.

Valvoja: Kela | työttömyysturva

Avatar
Vieras

Asumistuen saaminen ja työpaikka

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 02 Maalis 2021, 13:13

KYSYK
Hei!
Olen saanut asumistukea ja se on nyt maksettu tililleni 1.3.2021.
Olen kuitenkin nyt juuri saanut työpaikan ja saan tilin vielä tässä kuussa. Peritäänkö asumistuki minulta pois jossain kohtaa?

Avatar
Kela | työttömyysturva
Viestit:16113
Liittynyt: 20 Huhti 2015, 15:11

Re: Asumistuen saaminen ja työpaikka

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 03 Maalis 2021, 15:40

Hei,

Onnea työpaikan saamisen johdosta. Emme valitettavasti voi palstalla ottaa kantaa siihen peritäänkö asumistukeasi takaisin vai ei, tällaiset asiat tarkistetaan aina hakemuksella. Sinun kannatta nyt tehdä asumistukeen tarkistushakemus.

Asumistuki täytyy tarkastaa, jos ruokakunnan tulot nousevat vähintään 400 e/kk tai pienenevät vähintään 200 e/kk edellisen päätöksen tuloihin verrattuna. Tarkastusajankohta riippuu siitä, milloin työsuhteesi on alkanut. Tuki tarkistetaan sitä kuukautta seuraavan kuukauden alusta, josta alkaen tulojen muutos on voimassa kuukauden 1. päivästä alkaen.
Eli jos työsuhteesi on alkanut kuukauden ensimmäisenä päivänä esimerkiksi 01.03 katsotaan, että tulosi muuttuvat 01.03. ja tuki tarkistetaan 01.04. alkaen.
Jos työsuhteesi on alkanut kesken kuukauden esimerkiksi 05.03. tulosi muuttuvat 1.4 alkaen ja tuki tarkistetaan 1.5. alkaen.

Ystävällisin terveisin
Marjo | Kela työttömyysturva
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Terhi
Viestit:8
Liittynyt: 27 Loka 2014, 16:50

Re: Asumistuen saaminen ja työpaikka

Lukematon viesti Kirjoittaja Terhi » 02 Huhti 2021, 10:00

Hei!

Kun työttömyysaikana tekee vuokrafirman kautta keikkatöitä ja tulot vaihtelevat kuukausittain ehkä suurestikin, niin minkä aikaa (= miten monta kuukautta) tulee ”katsoa tulojen kehitystä”, ennen kuin on tehtävä asumistuen tarkistushakemus?
Joskus olen kuullut kolmen tai jopa kuudenkin kuukauden ”tarkasteluajasta”.

Työvuoroja on siis tarjolla vaihtelevasti täysin työkohteiden tarpeiden mukaan eikä siihen voi itse vaikuttaa. Palkkapäivät ovat kuukauden 15. ja viimeinen päivä.

Tähän asti olen saanut työttömyyskorvauksen kassastani, mutta niitä päiviä on jäljellä enää vähän (= alle 50)! Ensimmäinen palkka (31.3.21) ei juurikaan vaikuttanut työttömyyskorvaukseni määrään. Sain sen siis tuosta huolimatta melkein täysimääräisenä.

Avatar
Kela | työttömyysturva
Viestit:16113
Liittynyt: 20 Huhti 2015, 15:11

Re: Asumistuen saaminen ja työpaikka

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 06 Huhti 2021, 10:56

Hei Terhi!

Yleisen asumistuen tarkistushakemus tulee tehdä silloin, jos ruokakunnan tulot nousevat vähintään 400 e/kk/brutto edellisen päätöksen tuloihin verrattuna. Tulot huomioidaan ansainta ajankohdan mukaan, ei sen mukaan, milloin palkka maksetaan tilille. Ansiotuloista tehdään myös ansiotulovähennys 300 e/kk.

Tuki tarkistetaan sitä kuukautta seuraavan kuukauden alusta, josta alkaen tulojen muutos on voimassa kuukauden 1. päivästä alkaen, joten yhden kuukauden tulojen muutoksen vuoksi tarkistusta ei kuitenkaan tarvitse tehdä, koska tarkistuksen alkamisajankohta on tulevalle ajalle. Jos ruokakunnan tulot eivät nouse 400e/kk/brutto edellisen päätöksen tuloihin verrattuna, niin asumistukea ei tarvitse tarkistaa.

Tulot lasketaan joko jatkuvana tulona tai keskiarvotulona.

Jatkuvana tulona pidetään tuloa, joka jatkuu vähintään 3 kuukautta asumistuen myöntämis- tai tarkistamisajankohdasta. Jos siis ruokakunnan tulot jatkuvat samanlaisina vähintään 3 kuukautta myöntö- tai tarkistamisajankohdasta, asumistuen määrä lasketaan näiden tulojen mukaan.

Jos ruokakunnan tulot vaihtelevat eli eivät pysy samoina vähintään 3 kuukautta asumistuen myöntämis- tai tarkistamisajankohdasta, arvioidaan keskiarvotulo. Arvioinnissa otetaan huomioon kaikki tulot, jotka henkilön arvioidaan saavan seuraavan 12 kuukauden aikana.

Ystävällisin terveisin
Elina | Kela työttömyysturva
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi