Asumistuki erillään asumisen ajaksi

Kuinka haen asumistukea? Mitä liitteitä hakemukseen tarvitaan? Kysy ja keskustele asumistuesta työttömyyden aikana.

Valvoja: Kela | työttömyysturva

Avatar
Hopsista

Asumistuki erillään asumisen ajaksi

Lukematon viesti Kirjoittaja Hopsista » 09 Huhti 2021, 08:35

Hei!

Olemme muuttaneet puolisoni kanssa erilleen, mutta emme ole laittaneet avioerohakemusta vireille. Puolisoni jäi asumaan perheemme käytössä olleeseen asuntoon ja itse muutin toisella paikkakunnalla sijaitsevaan asuntoon, jonka omistan yhdessä puolisoni kanssa.
Olen työtön, enkä saa työttömyysetuutta. Elän tällä hetkellä vähäisillä säästöilläni. Onko minulla mahdollisuutta saada asumistukea?

Avatar
Vieras

Re: Asumistuki erillään asumisen ajaksi

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 10 Huhti 2021, 16:33

Käsittely riippuu tuollaisissa tapauksissa siitä, mikä on ilmoitettu erillään asumisen syyksi asumistukihakemuksessa. Jos ilmoittaa erillään asumisen syynä olevan välien rikkoutuminen, puolisot katsotaan yleensä eri ruokakuntiin kuuluviksi - riippumatta siitä, onko avioerohakemusta vireillä vai ei, jolloin kumpikin voi saada oman asumistuen. Jos taas erillään asumisen syyksi ilmoittaa vaikkapa opiskelun tai työskentelyn toisella paikkakunnalla, niin sitten puolisot katsotaan samaan ruokakuntaan kuuluviksi, jolloin asumistukeen vaikuttaa molempien tulot ja asumistuki on yhteinen.

Jos kyse on osin itse omistetusta asunnosta, se, millä prosenttiosuudella asuntoa omistaa vaikuttaa siihen, tulkitaanko asunto omistusasunnoksi. Asiasta löytyy lisää tietoa osoitteesta: https://www.kela.fi/omistusasunto

Yleisen asumistuen määrää voi alustavasti itse arvioida laskurilla osoitteessa: https://asiointi.kela.fi/aylaskenta_app ... n?&lang=fi . Laskurin laskemaan tulokseen vaikuttavat niin asuinkunta, tulot kuin asumismenotkin.

Avatar
Kela | työttömyysturva
Viestit:16093
Liittynyt: 20 Huhti 2015, 15:11

Re: Asumistuki erillään asumisen ajaksi

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 12 Huhti 2021, 10:48

Hei Hopsista!

Aviopuolisot kuuluvat samaan ruokakuntaan, jos he asuvat erillään muusta syystä kuin välien rikkoutumisen vuoksi. Jos puolisot katsotaan kuuluvan eri ruokakuntaan, niin tällöin asumistuki ei ole puolisoille yhteinen. Myös omistusasuntoon asumistuki voi olla mahdollinen. Omistusasuntona pidetään osakehuoneistoa tai omakotitaloa, josta ruokakunta omistaa vähintään 50 %. Sinun kannattaa laskea arviota Kela.fi laskurilla, että voisiko sinulla olla mahdollisuus yleiseen asumistukeen: www.kela.fi/laskurit.

Ystävällisin terveisin
Elina | Kela työttömyysturva
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi