Vuokra-asunnon vaihtaminen palv.aikana

Valvoja: Kela | asevelvollisen tuet

Kirjoittaja AkuAnkka 15 Touko 2018, 11:09
Hei!

Asumme kämppikseni kanssa kaksiossa Vantaalla. Kämppikseni suorittaa asepalvelusta ja saa tällä hetkellä asumisavustusta 50% kaikista asumiskuluistamme, eli 100% hänen osuudesta. Tuo summa on 403e/kk.

Olemme nyt, Kelan linjauksista riippuen, muuttamassa kolmioon tilan ja oman huoneen puutteen vuoksi. Lienee ihan ymmärrettävää, että kolmiot ovat kaksioita kalliimpia.

Katsomamme asunto on kolmio, Tikkurilassa kämppikseni töiden vuoksi. Se tulisi maksamaan 1159e yht, ja kämppikseni osuus 580e/kk.

Sotilasavustusta maksetaan asevelvolliselle asumisesta. Kuitenkin Kelalla on hyvin tulkinnanvarainen ohje, että Kela maksaa avustusta kohtuullisuuden rajoissa.

Kysymys kuuluu: onko tuo 580e kohtuullisuuden rajoissa? Tarvitsemme molemmat omat huoneet ja kolmiota on hieman hankalaa löytää paljoa halvemmalla. Minun pitää saada tästä tietää suurpiirteisiä päälinjoja, koska meillä ei ole taloudellista riskinottokykyä muuttaa asuntoon vain saadaksemme Kelalta kieltävän päätöksen. Eli, maksaisiko kela 50% 1159 eurosta, kun minä maksan siitä joka tapauksessa 50%? En vaadi virkavastuun alaista ennakkopäätöstä mutta edes joitain ei-ympäripyöreitä ohjeita tai arvioita.

Kiitos!
Kirjoittaja Kela | asevelvollisen tuet 16 Touko 2018, 08:59
Hei AkuAnkka!

Oikeus sotilasavustukseen voidaan valitettavasti tutkia hakemuksen perusteella, joten edes minkäänlaista arviota mahdollisesta tuesta tulevaan asuntoon ei voida antaa. Palveluksessa oleva hakee sotilasavustusta omaan osuuteensa asumismenoista.

Jos päätätte vaihtaa asuntoa kesken kämppiksesi palveluksen, kämppiksen tulee tehdä sotilasavustukseen tarkistus. Hänen kannattaa hakemukseen perustella muuton syyt eli muun muassa kertomasi tilan tarve sekä työt kyseisellä suunnalla.

Ystävällisin terveisin
Veera | Kela asevelvollisen tuet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja AkuAnkka1 16 Touko 2018, 11:28
Kiitos vastauksesta!

Osaisitko vielä kertoa, mitä kautta tuo tarkistus asumisavustukseen pitää tehdä, ettei tarvitsisi kokonaan uutta hakemusta tehdä? Onko jotain valmista lomaketta, mitä asiapapereita siihen tarvitsee, ja voiko tarkistuksen tehdä jo siinä vaiheessa kun varmistuu, että asumiskustannukset tulevat muuttumaan ja päivämäärät ovat selvillä?

Intti ei anna myöten virka-ajalla asioiden käsittelyyn, kun lomat ovat viikonloppuisin ja palvelusta aamusta iltaan.
Kirjoittaja Kela | asevelvollisen tuet 17 Touko 2018, 11:38
Hei AkuAnkka1!

Sotilasavustukseen tulee aina täyttää hakemus, jos tilanne muuttuu ja sen perusteella tarkistamme päätöksen.
Hakemuksen voi täyttää Kelan asiointipalveun kautta.

Ystävällisesti
Kaisu | Kela asevelvollisen tuet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi
Vastaa