Yleinen asumistuki + sotilasavustus?

Valvoja: Kela | asevelvollisen tuet

Kirjoittaja Viisvis 10 Heinä 2018, 08:52
Moi,

poikaystäväni lähtee tammikuussa armeijaan ja on tällöin oikeutettu sotilasavustukseen. Asumme yhdessä ja tiedän Kelan maksavan siis puolet vuokrasta, mutta saanko mä asumistukea intin ajalle? Lasketaanko poikaystäväni tulottomaksi? Ennen yksinasuessani sain sen n. 350€/kk ja nyt yhdessä n. 50€/kk, jääkö siis jälkimmäiseksi vai onko mulla mahdollisuus saada isompaa tukea armeijan aikana?
Kirjoittaja Kela | asevelvollisen tuet 10 Heinä 2018, 13:47
Hei Viisvis!

Jos poikaystäväsi lähtiessä armeijaan tuloissa tapahtuu muutosta siihen nähden, mitä asumistuen päätöksellä on huomioitu, esimerkiksi poikaystävälle huomioitu palkkatuloa, voit tarkistaa asumistuen tuolloin tulojen muutoksen vuoksi.

Tilanteestanne riippuen on siis edelleen mahdollista saada yleistä asumistukea poikaystäväsi palveluksenkin ajan.

Asumistuki on siis silloinkin teidän yhteinen, puolet siitä katsotaan olevan sinun ja puolet poikaystäväsi. Poikaystäväsi hakee sotilasavustusta omaan osaansa vuokrasta. Lopulta yleisestä asumistuesta puolet sekä siihen rinnalle myönnettävä sotilasavustus siis kattaa yhteensä poikaystäväsi vuokran osuuden.

Ystävällisin terveisin
Veera | Kela asevelvollisen tuet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja Vieras 14 Heinä 2018, 21:19
https://www.kela.fi/documents/10192/346 ... lotuki.pdf:

Varusmies- tai siviilipalvelusta suorittavalla ei ole oikeutta perustoimeentulotuen perusosaan,koska hän saa palveluspaikassa maksuttoman majoituksen, muonituksen ja vaatetuksen. Loma-ajalta ei ole myöskään oikeutta perustoimeentulotuen perusosaan.
Jos varusmies- tai siviilipalvelusta suorittavalla on sellaisia muilla perusmenoilla normaalisti katettavia menoja, kuten esimerkiksi silmälasit, kotivakuutusmaksu tai lapsen tapaamisesta aiheutuvat menot, hänellä voi olla oikeus saada perustoimeentulotukea. Jos varusmies- tai siviilipalvelusta suorittava hakee toimeentulotukea silmälaseihin, ohjataan hakijaa ensijaisesti
selvittämään mahdollisuus saada ne palvelusaikana puolustusvoimilta
Kirjoittaja Kela | asevelvollisen tuet 16 Heinä 2018, 14:18
Hei Tejevi98!

Kuten Vieras jo kattavasti vastasikin, niin asevelvollisella ei ole oikeutta perustoimeentulotuen perusosaan, koska palveluspaikasta saa maksuttoman majoituksen, ruoan ja vaatetuksen.

Ensisijaisesti muihin menoihin tulee selvittää oikeus puolustusvoimilta. Joissain tilanteissa oikeus voi Kelan perustoimeentulotukeen syntyä, mutta tämä tutkitaan tarkemmin hakemuksen perusteella.

Perustoimeentulotuesta voi tiedustella tarkemmin esimerkiksi Kysy Kelasta - palstan toimeentulotuki-osiosta: viewforum.php?f=92

Ystävällisin terveisin
Joona | Kela asevelvollisen tuet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja Varusmijes 19 Heinä 2018, 18:02
Morjes! Aloitin palvrluksen 9.6 ja nyt olisi tarkotus muuttaa tyttöystävän kanssa yhteiseen asuntoon vuokralle ja mietinkin että vaikuttaako tulevan avopuolisoni tulot asumisavustuksen määrään, kun ei ole yhteisiä lapsia ja tyttöystävä työskentelee vakituisesti? Vai korvaako asumis avustus puolet vuokrasta ja laskuista?
Kirjoittaja Kela | asevelvollisen tuet 20 Heinä 2018, 09:45
Hei Varusmijes!

Palvelusta suorittavalle korvataan pääsääntöisesti hänen osuutensa asumismenoista kokonaisuudessaan, eikä avopuolison tulot siihen vaikuta. Omat tulosi voivat vaikuttaa, jos sinulla niitä on.

Avopuolisosi voi hakea yleistä asumistukea.

Yleensä edellytetään vähintään 3 kk ajan asumista asunnossa ennen palvelusta, johon asumisavustus myönnetään. Jos kuitenkin kyseessä on perheen perustaminen, niin yleensä avustus myönnetään vaikka muutto tapahtuisi kesken palveluksen.

Ystävällisin terveisin
Joona | Kela asevelvollisen tuet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja Vieras 27 Heinä 2018, 10:52
Hei! Tilanteeni on seuraava: asuin yhdessä avopuolisoni kanssa asunnossa jo ennen palvelukseen astumista. Erosimme ja jouduin muuttamaan pois. Tällöin kelalta luvattiin että saan 3kk aikaa hankkia asunnon ja kela maksaisi vuokran uudesta asunnosta jossa asun yksin. Tämä kerrottiin 31.5.18. Haluaisin vain varmistaa että onhan tämä vielä voimassa, että varmasti saan sotilasavustuksen uuteen asuntooni
Kirjoittaja Kela | asevelvollisen tuet 27 Heinä 2018, 13:54
Hei!

Kyllä sotilasavustuksena maksetaan asepalvelusta suorittavan asumiskulut. Jos muutos on tapahtunut kesken palveluksen, niin asumiskulut korvataan myös uuteen asuntoonkin.

Ystävällisin terveisin
Joona | Kela asevelvollisen tuet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja jomitu 01 Elo 2018, 15:49
Onko oikeus yleiseen asumistukeen?
Varusmies (s.1998) asuu äitinsä kanssa omistusasunnossa. Äiti muuttaa vuokra-asuntoon toiselle paikkakunnalle. Asunto menee myyntiin. Voiko varusmies jäädä asumaan asuntoon siihen asti, kun se on myyty ja saada asumistukea kattamaan yhtiövastike? Vaikuttaako mahdolliseen tukeen äidin tulot tai varusmiehen säästöt.
Vastaa