Asumistuki + päiväraha

Kuinka haen asumisavustusta? Miten palvelus vaikuttaa maksussa olevaan yleiseen asumistukeen? Kysy ja keskustele asumisen tuista palveluksen aikana.

Valvoja: Kela | asevelvollisen tuet

Avatar
Eti
Viestit:1
Liittynyt: 06 Marras 2021, 11:49

Asumistuki + päiväraha

Lukematon viesti Kirjoittaja Eti » 06 Marras 2021, 12:04

Hei,
olen muuttamassa toiselle paikkakunnalle (Helsinki) 3 kk ennen varusmiespalveluksen alkamista. Vuokra-asunto olisi yhdessä toisen eri sukupuolta olevan henkilön kanssa. Mitenkä on mahdollista saada asumisen tukea palveluksen aikana? Vaikuttaako tähän omaisuuteni (osakesalkku ja tilivarat). Mitenkä toinen asuja ja/tai hänen tulonsa/varallisuutensa huomioidaan? Entä mikä on ero tuissani, jos asunkin yksin? Minulla on myös mahdollisuus palveluksen ohella parin satasen kuukausiansioihin: miten se vaikuttaisi mahdolliseen asumistukeen ja päivärahaan? Jos menenkin siviilipalvelukseen, niin miten se eroaisi kaikkien näiden kysymysten osalta?

Avatar
Kela | asevelvollisen tuet
Viestit:1559
Liittynyt: 20 Touko 2015, 17:13

Re: Asumistuki + päiväraha

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | asevelvollisen tuet » 08 Marras 2021, 14:57

Hei Eti!

Avoliitto ja varusmiespalvelus (olettaen, että teillä ei ole yhteisiä lapsia):

Jos teillä on yhteinen vuokrasopimus ja olette avoliitossa, voi sotilasavustuksen asumisavustus korvata enintään sinun osuutesi vuokrasta ja muista hyväksyttävistä asumiskustannuksista (esim. vesimaksut, sähkölaskut). Jos teille myönnetään myös yleinen asumistuki, voi sotilasavustuksen asumisavustus olla enintään puolet teille jäävästä vuokran omavastuuosuudesta.

Sotilasavustuksen myöntämiseen eivät vaikuta omaisuudesta saatava tuotto eli pääomatulot eivätkä tilivarat.
Yleiseen asumistukeen pääomatulot voivat vaikuttaa. Korko- ja osinkotulot otetaan tulona huomioon, jos ne ovat suuremmat kuin 10,91 e/kk.

Yleinen asumistuki on yhteinen tuki, joten siihen avopuolison tulot vaikuttavat yhtä lailla kuin sinunkin tulot, mutta sotilasavustuksen asumisavustuksessa ei huomioida avopuolison tuloja.

Yksin asuminen ja varusmiespalvelus:

Jos asut yksin, on asumisen tuki varusmiespalveluksen ajalta sotilasavustuksen asumisavustus. Jos sinulle myönnetään asumistuki ennen varusmiespalveluksen alkamista, sen maksamista voidaan jatkaa armeijan ajan ja sen lisäksi voit hakea sotilasavustusta.

Kuukausiansiot vaikuttavat sekä asumistuen että sotilasavustuksen myöntämiseen. Kertaluontoinen tulo ei vaikuta sotilasavustukseen. Ilmoita tuloista jo hakemisen yhteydessä.

Päivärahaan liittyvät kysymykset voit esittää suoraan puolustusvoimille.

Siviilipalvelus:

Siviilipalvelus alkaa aina koulutusjaksolla (kesto 28 vrk) Lapinjärven koulutuskeskuksessa. Tämän jälkeen siviilipalvelusmies siirtyy varsinaiseen palveluspaikkaansa.

Lapinjärven koulutusjakson ajalta Kela maksaa siviilipalvelusmiehen oman vakinaisen asunnon asumismenot asumisavustuksena (avoliitto huomioidaan samoin kuin varusmiespalveluksessa olevalla) palvelukseen astumispäivästä sen kuukauden loppuun, jonka aikana palvelus koulutuskeskuksessa päättyy.

Lapinjärven koulutusjakson jälkeen palveluspaikka on velvollinen maksamaan siviilipalvelusmiehen asumiskustannukset tai osoittamaan hänelle ilmaisen asunnon.

Jos palveluspaikka on osoittanut siviilipalvelusmiehelle muun ilmaisen asunnon kuin hänen oman asuntonsa, Kela maksaa hänen vakinaisen asuntonsa asumismenoihin asumisavustusta.

Jos palveluspaikka on osoittanut siviilipalvelusmiehen asumaan omassa vakinaisessa asunnossaan tai ei osoita hänelle mitään asuntoa, Kela ei maksa asumisavustusta.

Jos siviilipalvelusmies asuu omassa asunnossaan, vaikka palveluspaikka on osoittanut hänelle muun asunnon asumispaikaksi, Kela maksaa silti oman vakinaisen asunnon asumiskulut. Kelalle ei ole merkitystä, kummassa asunnossa siviilipalvelusmies todellisuudessa asuu.

Ystävällisin terveisin
Sinikka | Kela asevelvollisen tuet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi