Asumisavustus siviilipalveluksen ajaksi

Valvoja: Kela | asevelvollisen tuet

Kirjoittaja eeeee 14 Heinä 2017, 22:02
Hei! Aloitan lokakuussa siviilipalveluksen, ja palveluspaikkani ei pysty tarjoamaan asuntoa palveluksen ajaksi. Asuin viime lukuvuoden (elokuu 2016 / kesäkuu 2017) HOASin opiskelija-asunnossa ja nyt asun siviilipalveluksen koulutusjakson alkuun (syyskuun 18. päivä) saakka vanhempieni luona. Maksaako Kela vuokra-asuntoni palvelukseni ajaksi, vaikken olekaan muuttanut omaan vuokra-asuntoon 3 kuukautta ennen palveluksen alkua?
Kirjoittaja Kela | asevelvollisen tuet 18 Heinä 2017, 09:20
Hei eeeee!

Mikäli vuokraat asunnon siviilipalveluksesi ajaksi ja palveluspaikkasi osoittaa sinut asumaan siihen palveluksen ajaksi, vastaa palveluspaikka asumiskustannuksistasi. Tässä tilanteessa Kela ei siis korvaa asumiskustannuksia, vaan palvelupaikkasi vastaa niistä.

Jos palveluspaikka osoittaisi sinulle kuitenkin jonkin toisen asunnon ja vuokraat siitä huolimatta myös oman asunnon ja asut siinä palveluksen ajan, voi Kela korvata vakituisen asuntosi asumiskustannukset sotilasavustuksena. Tässä tilanteessa pätee kuitenkin 3 kuukauden asumisen edellytys.

Kerrot viestissäsi, että olet jo asunut omillasi menneen vuoden ennen palvelun alkamista, joten tämä kannattaa tuoda ilmi sotilasavustushakemukselle, mikäli se tulee kohdallasi tehtäväksi. 3 kuukauden asumista ei välttämättä edellytetä kyseisessä asunnossa, mikäli olet jo aiemmin asunut pidemmän aikaa itsenäisesti. Asia tutkitaan tarkemmin hakemuksesi perusteella.

Terveisin
Tuomas | Asevelvollisen tuet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja sivarinsisko 20 Heinä 2017, 17:11
Kysyisin tähän samaan aihepiiriin liittyen veljeni puolesta -

Veljeni on astumassa siviilipalvelukseen elokuussa, ja hänen aikomuksensa oli muuttaa palveluspaikan tarjoamaan asuntoon (palveluspaikka sijaitsee hänen kotipaikkakunnallaan; tällä hetkellä veljeni asuu vielä kotona vanhempiemme kanssa). Palveluspaikalla piti olla asunto tarjolla, ja he olivat muka selvittämässä sopivaa asuntoa, kun yhtäkkiä (sopivasti juuri noin 3 kk ennen veljeni palvelukseen astumista) ilmoittivatkin ettei asuntoa olekaan osoittaa heidän puolestaan.

Nyt veljeni jäi ikään kuin tyhjän päälle, sillä hän epäilee ettei hänen ole enää mahdollista (yhteiskunnan rahallisella tuella) muuttaa tässä tilanteessa pois kotoa. Pitääkö tämä paikkansa? Onko palveluspaikan tässä tilanteessa kustannettava veljeni asumiskustannukset, jos hän itse löytäisi nyt asunnon itselleen? Jos ei, mihin Kelan tukiin hän olisi oikeutettu?

Kiitokset!
Kirjoittaja Kela | asevelvollisen tuet 21 Heinä 2017, 09:45
Hei sivarinsisko!

Veljelläsi on siviilipalveluslain mukaan oikeus ilmaiseen majoitukseen, jonka järjestämisestä ja kustannuksista vastaa palveluspaikka.

Hän voi hakea sotilasavustusta vakituiseen asuntoonsa vain silloin, jos hän ei ota vastaan tarjottua muuta majoitusta tai hänellä on sen lisäksi asumiskuluja omasta asunnosta. Kaikissa muissa tapauksissa kuluista vastaa palveluspaikka.

Mainitsemasi kolmen kuukauden määräaika koskee myös siviilipalvelusta suorittavia, joten jos hän vuokraa asunnon tätä lähempänä palveluksen alkamista, voimme maksaa sotilasavustusta vain perustellusta syystä. Tutkimme asian hakemuksen yhteydessä.

Tuossa tilanteessa toki palveluspaikan pitäisi osoittaa hänet asumaan ko. asuntoon ja korvata asumismenot. Palveluspaikan velvollisuuksia kannattaa varmistaa vielä Sivarikeskuksesta.

Terveisin
Miika | Kela asevelvollisen tuet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja hakkita1 29 Heinä 2017, 16:31
Hei,
poikani suorittaa tällä hetkellä sotilaspalvelua Krjalan Prikaatissa. Kun palvelusalkoi heinkuussa 2017 hän asui luonani, itse asun vuokralla ja minulla kolme poikaa, 16v, 17v ja tämä 18vuotias armeijaa suorittava poika. Nyt syyskuussa 1.9 muutan pois kodistamme ja vuokrasopimukseni päättyy 31.8.17. Käytönnön syistä muutan äidilleni asumaan, kun hän jäi äkillisesti leskeksi ja ei pärjää yksin. ´Me kaikki ei yksinkertaisesti sinne mahduta asumaan ja näin ollen vanhin poikanihan on siis asunnoton 1.9 alkaen. haimme hänelle asuntoa ja hän sai vuokra-aunnon jossa vuokra noin 360/kk. Nyt on huoli siitä , että onko hän oikeutettu saamaan sotilasavustusta noihin vuokramenoihin armeijan ajan, koska hänellähän ei ole minkäänlaisia tuloja päivärahan lisäksi. Riittääkö perusteeksi että jää asunnottomaksi armeijan palveluksen aikana.
Vastaa