Omistusasunnon hankkiminen / siviilipalvelus

Kuinka haen asumisavustusta? Miten palvelus vaikuttaa maksussa olevaan yleiseen asumistukeen? Kysy ja keskustele asumisen tuista palveluksen aikana.

Valvoja: Kela | asevelvollisen tuet

Avatar
Aday123
Viestit:1
Liittynyt: 24 Maalis 2019, 11:20

Omistusasunnon hankkiminen / siviilipalvelus

Lukematon viesti Kirjoittaja Aday123 » 24 Maalis 2019, 11:48

Hei,

Avopuolisoni aloittaa siviilipalveluksen heinäkuun lopussa (29.7.19). Asumme tällä hetkellä vakituisesti vuokralla. Olemme kuumeisesti etsimässä yhteistä omistusasuntoa samasta kunnasta, jossa palvelus suoritetaan. Kun oma asunto löytyy (toivottavasti mahdollisimman pian), luovumme tietenkin vuokra-asunnostamme. Itse en tule hakemaan minkäänlaisia Kelan tukia avopuolisoni palvelusaikana.

Jotta avopuolisoni saisi siviilipalvelusaikanaan Kelan myöntämän asumisavustuksen pankkilainan korkokuluihin ja muihin asumismenoihin (vastike yms):

1) Milloin meidän tulee viimeistään ostaa asunto (= tehdä kaupat) siviilipalveluksen alkamisajankohtaan nähden?

2) Milloin meidän tulee viimeistään siirtää kirjamme uuteen asuntoon siviilipalveluksen alkamisajankohtaan nähden? Tilanne voi nimittäin hyvinkin olla se, että asuntoon pääsee muuttamaan vaikkapa 1-2 kk kaupanteon jälkeen, koska edelliset asukkaat voivat tarvita muuttoaikaa.

Haluamme yksiselitteisen varmistuksen asiaan, kiitos, koska ohjeenne ovat hyvinkin tulkinnanvaraiset. Ohjeissa puhutaan lähinnä vuokra-asumisesta avustuksineen.

"Asumisavustus

Asumisavustus korvaa palveluksessa olevan asevelvollisen tai avustukseen oikeutetun omaisen vakinaisen (SAL 781/1993 9 §)
• vuokra-asunnon,
• asumisoikeusasunnon tai
• omistusasunnon asumismenot.

Ks. asumisavustuksena maksettavat kertakorvaukset

Asevelvolliselle itselleen maksetaan asumisavustus vuokra-asunnon asumismenoista vain erityisestä syystä. Erityisellä syyllä tarkoitetaan sitä, että asevelvollisen pitää asua vakinaisesti asunnossaan. Vakinaisena asumista pidetään silloin, kun asevelvollinen on vuokrannut asuntonsa viimeistään noin 3 kuukautta ennen palveluksen alkamista. Asevelvollisen tämän aikarajan jälkeen tai vasta palveluksen aikana hankkiman asunnon asumismenot voidaan kuitenkin korvata, jos
asunnon hankkimiseen on ollut perusteltu syy.

Asevelvollinen voi vaihtaa asuntoaan ennen palvelusta tai sen aikana. Uusi asunto voi sijaita eri paikkakunnalla (myös palveluspaikkakunnalla) ja olla vuokratasoltaan kalliimpi tai halvempi. Asumisavustus maksetaan kuitenkin enintään paikkakunnan käyvän vuokratason mukaisena.

Kun kyseessä on sotilasavustukseen oikeutetun omaisen vuokra-asunto tai asevelvollisen taikka sotilasavustukseen oikeutetun omaisen omistusasunto tai asumisoikeusasunto ei erityisen syyn olemassaoloa edellytetä.

Perusteltu syy

Vakinaista asumista ei asumisavustuksen myöntämiseksi edellytetä ja asevelvollinen voi vuokrata asunnon koska tahansa ennen palvelusta tai palveluksen aikana, jos asunnon hankkimiseen on perusteltu syy, kuten esim.

• perheen perustaminen (avioliitto tai avoliitto katsotaan perheen perustamiseksi),
• opiskelun tai työn aloittaminen muualla kuin kotipaikkakunnalla 2-3 kuukauden sisällä palveluksen päättymisestä. Hakijan asunnon pitää sijaita kotipaikkakunnan ulkopuolella ja niin, että sieltä on mahdollista käydä työssä tai opiskella. Harkintaa voi käyttää jos etäisyys on pitkä saman kunnan sisällä. Urheilijan pelaajasopimus voidaan rinnastaa työsopimukseen.
• asunnon saanti pitkähkön jonotuksen jälkeen
• asevelvollisen vanhemmat myyvät asuntonsa, joka on ollut myös asevelvollisen asuntona, ja muuttavat esim. pieneen asuntoon tai ulkomaille.

Perusteltuna syynä ei pidetä asevelvollisen ilmoitusta halusta itsenäistyä tai sitä, että vanhemmat eivät halua lapsensa enää asuvan kotona. Syyksi ei ole myöskään hyväksytty asevelvollisen ilmoitusta, että hän ei tule toimeen vanhempiensa kanssa."

Avatar
Kela | asevelvollisen tuet
Viestit:1109
Liittynyt: 20 Touko 2015, 17:13

Re: Omistusasunnon hankkiminen / siviilipalvelus

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | asevelvollisen tuet » 25 Maalis 2019, 10:03

Hei Aday123!

Omistusasuntoon muuttamiselle ei ole mitään määräaika koska asutte jo vuokralla toisessa asunnossa. Asunnon vaihtaminen on siis mahdollista. Puolisosi voi hakea sotilasavustusta asumismenoihin. Osoitteessa www.kela.fi/sotilasavustus-asumisavustus on kerrottu, mitä asumismenoista voidaan korvata.

Ystävällisin terveisin
Niina | Kela asevelvollisen tuet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi