Sairaspäivärahan määrä

Valvoja: Kela | sairausetuudet

Kirjoittaja OnniMari 05 Touko 2018, 20:07
Hei!

Olen työstäni opintovapaalla ja nyt saatan joutua pariksi kuukaudeksi sairaslomalle. Opintovapaa siis keskeytyisi, mutta maksaako sairausloman ajalta korvausta työnantaja vai Kela?

Jos Kela maksaa sairauspäivärahaa määräytyisi sairauspäiväraha lähtökohtaisesti vuoden 2016 verotuksessa todettujen työtulojen mukaan. Olen kuitenkin ollut koko tuon vuoden äitiysvapaalla ja saanut siis äitiyspäivärahaa ja kotihoidontukea. Olen ollut tuon jälkeen töissä vuonna 2017 yli puolen vuoden ajan ennen jäämistäni opintovapaalle. Lasketaanko sairauspäiväraha vuonna 2016 saatujen tukien perusteella, viimeisen kuuden kuukauden aikana saamani aikuiskoulutustuen perusteella, ennen opintovapaata vuonna 2017 saamani palkan perusteella vai kentien jollain muulla perusteella?
Kirjoittaja Kela | sairausetuudet 07 Touko 2018, 14:20
Hei, OnniMari!

Voit selvittää työnantajaltasi, onko hänellä palkanmaksuvelvollisuus. Jos on, työnantaja hakee yleensä sairauspäivärahan palkkaa vastaavalta osalta. Jos palkkaa ei makseta, sairauspäiväraha maksetaan kokonaisuudessaan sinulle.

Toimita meille sairauspäivärahahakemus (verkon kautta tai lomakkeella SV 8) sekä lääkärintodistus.

Sairauspäiväraha voidaan maksaa edeltävän etuuden perusteella, jos etuus on työttömyysetuus, opintoraha tai kuntoutusraha. Perusteena käytetään sitä etuutta, jota olet viimeksi saanut.

Jos sinulla on ollut työtuloja työkyvyttömyyden alkamista välittömästi edeltäneiden kuuden kuukauden ajalta ja nämä tulot ovat 20 % suuremmat kuin v. 2016 verotuksessa todettu työtulo, otetaan esitetyt työtulot päivärahaetuuden perusteeksi.

Selvitä tilanteesi tarkemmin sairauspäivärahahakemuksessa.

Ystävällisesti
Susanna | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja haaveilija 16 Touko 2018, 18:17
Miten on täytyykö olla 3 kuukautta psykiatrin hoidossa ennen kuin voi olla kelan tukemassa terapiassa riittääkö psykologin käynnit ja psykiatrin hyväksyntä eli mitä hän on kirjoittanut esm .oma kantaan tyyliin ..mahdollisuus terapiaan on.
Kirjoittaja Kela | sairausetuudet 17 Touko 2018, 09:51
Hei, haaveilija!

Psykiatrisen diagnoosin jälkeen vähintään 3 kk pituinen asianmukainen hoitosuhde, sisältäen vähintään kaksi käyntiä psykiatrin luona. Hoitosuhde voi sisältää myös psykologikäyntejä. Tämän jälkeen psykiatrin lausunto terapian tarpeesta.

Ystävällisesti
Susanna | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Vastaa