Sairauspäivärahahakemuksen hylkäyksestä

Miten sairauspäiväraha määräytyy? Miten kauan voin saada sairauspäivärahaa/osasairauspäivärahaa? Voinko opiskella tai tehdä työtä sairauslomalla?

Valvoja: Kela | sairausetuudet

Avatar
Vieras

Sairauspäivärahahakemuksen hylkäyksestä

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 11 Loka 2018, 14:34

B-todistuksen mukaan henkilö on työkyvytön. Kolmen työkyvyttömyyden kuukauden jälkeen työterveyslääkärin uuden B-lausunnon mukaan potilas on edelleen työkyvytön, mutta tarvitsee Kelan ammattilista kuntoutusta jatkokoulutukseen niin, että sairaudesta/ vammasta huolimatta pystyisi palata työelämään. Kelan ohjeiden mukaan oli haettu uudelleen opiskelupaikka ja 20.9.2018 Kelalle oli pantu vireille kuntoutushakemus liitteenä koulupaikka, B-lausunto ja kuntoutussuunnitelma. Koulutusalku oli 27.8.2018, muuten paikka olisi menetetty. Kela muuten salli kuntoutusohjelman alkamista ennen päätöstä. Kun kuntoutushakemus tuli vireille, Kela lakkautti sairauspäivärahojen maksu sillä perusteella, että 27.8.2018 alkaen hakija ei ole enää työkyvytön. Sitten 20.9.2018 Kela hylkäsi myös kuntoutushakemuksen. Nyt henkilö on Kelan päätösten myötä ON TYÖKYKYINEN, mutta B-lääkärin todistuksesta huolimatta ei ole oikeutettu kuntoutukseen, eli koska vamman johdosta työttömyyden aikana tuli vielä työsuhdepurku 31.8.2018, "ilmoittautuu työttömäksi työhakijaksi TE-keskuksen piiriin". TE-keskuksen mielestä, vaikka Kela lakkautti sairauspäivärahat, B-todistus on edelleen voimassa ja hakija on edelleen työkyvytön, vaikka on työtön. Työttömäksi työnhakijaksi hakija ei voi ilmoittautua, koska vamman takia ei voi ottaa vastaan jokaista tarjoamaa työtä. Kyseessä on elinikäinen vamma ja mitä nyt pitäisi tehdä, kukaan ei tiedä. Kelalta oli pyydetty tuloksetta sairauspäivärahojen hylkypäätöksen oikaisua, koska lääkärin lausunto on edelleen voimassa ja potilas on edelleen "työkyvytön".
Nyt Kelan mukaan potilas on työkykyinen ja TE-keskuksen mukaan hakija on työkyvytön.
Voiko Kela muuten peruuttaa tai mitätöidä lääkärin lausunto työkyvyttömyydestä julistamalla hakijaa työkykyiseksi vaikka ei myönnä sairauspäivärahaa? Onko sittenkin oikein, että "ei ole oikeutta sairauspäivärahaan työkyvyttömyydestä huolimatta"?
Jos ei Kela eikä TE-keskus, niin onko vaihtoehtona toimeentulotuki? Kyseessä kuitenkin ei ole invalidi.
Tilanne on kovin mutkikas, mutta toivon, että valvoja pysty vastamaan.
Kiitos.

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:7982
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

Re: Sairauspäivärahahakemuksen hylkäyksestä

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 11 Loka 2018, 15:39

Hei!

Neuvoisin sinua ottamaan yhteyttä Kelaan henkilökohtaisesti, että voimme selvittää tilannettasi tarkemmin. Voit lähettää viestin asiointipalvelussa tai soittaa sairastamisen palvelunumeroomme 020 692 204.

Voit hakea toimeentulotukea, jos sinulla ei ole oikeutta muihin etuuksiin tai jos muiden etuuksien käsittely on kesken.

Ystävällisin terveisin
Hilja | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi