Osasairauspäiväraha enimmäisajan jälkeen

Miten sairauspäiväraha määräytyy? Miten kauan voin saada sairauspäivärahaa/osasairauspäivärahaa? Voinko opiskella tai tehdä työtä sairauslomalla?

Valvoja: Kela | sairausetuudet

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:8592
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

Re: Osasairauspäiväraha enimmäisajan jälkeen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 07 Loka 2019, 10:22

Hei Villasukka100!

Olet ymmärtänyt oikein. Työkykyisyysaikaan rinnastetaan aika, jolta olet ollut työttömänä työnhakijana TE-toimistossa.

Enimmäisajan täytyttyä haetaan yleensä kuntoutustukea, mikäli sairausloma jatkuu. Mikäli enimmäisaika täyttyy ennen kuin eläkehakemus on käsitelty, toimeentulon turvaamiseksi ohjataan asiakkaita ilmoittautumaan työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon ja hakemaan työttömyysturvaetuutta odotusajalle, pitkän käsittelyajan vuoksi (2-3kk).

Ystävällisin terveisin
Tiina | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
Villasukka100

Re: Osasairauspäiväraha enimmäisajan jälkeen

Lukematon viesti Kirjoittaja Villasukka100 » 09 Loka 2019, 08:39

Kiitos vastauksesta, asia tuli selväksi :)

Avatar
Villasukka100

Re: Osasairauspäiväraha enimmäisajan jälkeen

Lukematon viesti Kirjoittaja Villasukka100 » 09 Loka 2019, 15:26

Hei!

Vielä tuli pari uutta kysymystä mieleen. Työkykyisyysajaksi siis rinnastetaan se aika, jonka on yhtäjaksoisesti työttömänä työnhakijana ja saa työttömyyskorvausta. Miten kävisi jos työttömänä työnhakijana oleminen ja samalla työttömyyskorvaus katkeaisi jostain syystä esim. yhdeksi päiväksi, alkaisiko 12 kk:n työkykyisyysjakson laskenta katkeamiskohdasta uudelleen alusta?

Tässä vielä toinen kysymys: Ennen työttömyyden alkamista sain muutaman kuukauden sairausajan palkkaa, jolta ajalta työnantaja ei enää saanut Kelalta sairauspäivärahaa, sillä enimmäisaika (300 pv) oli tullut täyteen. Rinnastetaanko nuo kuukaudet työkykyisyysaikaan, sillä tuolta ajalta ei ole maksettu sairauspäivärahaa?

Kiitos taas etukäteen :)

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:8592
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

Re: Osasairauspäiväraha enimmäisajan jälkeen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 10 Loka 2019, 10:41

Hei Villasukka100!

Yhtäjaksoista työkykyisyysaikaa eivät katkaise enintään 1+9 arkipäivän omavastuuajan kestävät työkyvyttömyysjaksot.

Tämä toinen esittämäsi kysymys vaatiikin jo tarkempaa selvittelyä henkilökohtaisella tasolla. Voit halutessasi ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme arkisin klo 9–16 Sairastaminen 020 692 204.

Ystävällisin terveisin
Satu | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
Tolleri74
Viestit:4
Liittynyt: 27 Syys 2019, 10:46

Re: Osasairauspäiväraha enimmäisajan jälkeen

Lukematon viesti Kirjoittaja Tolleri74 » 16 Loka 2019, 13:34

Kiitoksia vastauksista, mitä olen saanut. Tyhmyys iskenyt, mutta en nyt oikein ymmärrä näitä termejä ja mitä käytännössä tarkoitetaan eli jos laitan tähän alle tarkalleen oman tilanteeni niin saan paremmin käsitystä. palaan syyskuun lopun kysymykseeni ja tässä vastaukset vikat lauseet

" Jos sinulla ei ole sairauspäivärahaa maksussa vuosilomasi ajalta, tulee osasairauspäivärahaan uusi omavastuuaika. Jos vuosilomasi sairauspäivärahakauden jälkeen kestää 3 viikkoa, jonka jälkeen aloitat osasairauspäivärahalla, tulee yksi omavastuupäivä. Jos taukoa tulee yli 30 kalenteripäivää, tulee 1 + 9 omavastuupäivää. "

Olen nyt osasairauspäivärahalla ja max 120 pv tulee täyteen 10.1.2020. Sen jälkeen ma 13.1. pidän vuosilomaa 29.1.20 (josta ajasta ehkä 4 pv olisi ylityöajan korvausta eli ei kuluisi vuosilomasta, mutta siis poissa töissä kokonaan ei-osasairauspäivärahalla n 2,5 vk). To 30.1. palaisin täysaikaisesti yhtämittaiseen työhön n kk ajaksi eli vähintään se 30 kalenteripäivää, esim. maaliskuun alkuun 3.3. asti. Niin sen jälkeen minulla on oikeus jäädä lisä 50 pv osasairauspäivärahalle (60% työajalle) eli käytännössä tarkoittaa noin 2 kk, kohdallani huhtikuun loppuun/toukokuun alkuun asti? Tämän olen mielestäni ymmärtänyt oikein, mutta mitä tuo yllä olevassa tarkoittaa jos o.s.rahaa maksussa vuosiloman ajalta? En tietty saa tuolloin sitä, koska olen vuosilomalla eli omalla palkallisella lomalla. Lomataukoa tulee tuo 2,5 vk ja sen jälkeen kk töissä, joten mitä nuo taukokohdat lauseissa tarkoittivat, taukoa mistä? Ja kolmas asia mitä en ymmärtänyt, tuo omavastuupäivät? Mitä näillä tarkoitetaan? Eli meneekö työpaikan vai omaan piikkiin? meillä suunnitellaan nyt jo työvuoroja keväälle, joten siksi toivoisin täsmennystä. Asian suhteen olen toki myös työterveyshuoltoon yhteydessä ja siellä keskustellaan ja myös esimiehen kanssa, mutta haluaisin olla enemmän perillä näistä asioista, ja myös että menevät oikein.

Kiitos tästä palstasta ja nopeista vastauksista! Itselläni tässä kestänyt ja kun muisti takkuillut niin joudutte hieman palaamaan taaksepäin. Kiitos vastauksista :-)!

Avatar
Tolleri74
Viestit:4
Liittynyt: 27 Syys 2019, 10:46

Re: Osasairauspäiväraha enimmäisajan jälkeen

Lukematon viesti Kirjoittaja Tolleri74 » 16 Loka 2019, 15:24

ps. pari tuntia siten lähettämääni viestiini...

Eli jos olen töissä ja poissa aiemmassa tänään lähettämässäni viestissä oleva päivät niin tuleeko ns karenssi tähän väliin ennen kuin lisäpäivät lasketaan, koska silloinhan en voisi aloittaa lisäpäiviä 30 pv työssäolon jälkeen maaliskuun alussa 2.3. (luki vahingossa 3.3.), jos 2,5 vk lomani jälkeen olen ensin töissä 30 pv ja omavastuuaika 9+1 eli 10 pv eli näistä yht 40 pv. Vai tarkoitettiinko omavastuulla rahallista korvausta eli työnantaja maksaa 9+1 pv, kun jää uudestaan osasairauspäivärahalle ja vasta sen jälkeen Kela, mutta päivät sitten se 50 vai vähennetäänkö omavastuu eli todellinen lukumäärä 40? Meillä tehdään tosiaan työlistat jo huhtikuun loppuun asti ja koska asia on itselleni uusi ja ylipäänsä Kelan asiat niin tarvitsen tietää hyvin tarkasti, jotta voin työnantajalleni sitten myös kertoa.

Kiitos :-)!

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:8592
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

Re: Osasairauspäiväraha enimmäisajan jälkeen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 18 Loka 2019, 10:39

Hei, Tolleri74!

Vuosilomalla voi olla oikeus sairauspäivärahaan vaikka saisikin loma-ajan palkkaa. Ja jos osasairauspäivärahakausi alkaa heti sairauspäivärahakauden jälkeen, ei tule uutta omavastuuaikaa. Sitä se tarkoittaa.

Omavastuupäiviltä ei makseta sairauspäivärahaa eikä niitä myöskään lasketa suorituspäiviin. Omavastuuajalla tulee olla työkyvytön ja osa-aikainen työskentely voi alkaa vasta omavastuuajan jälkeen. Omavastuupäivä voi olla myös sairastumispäivä. Se, maksetaanko sinulle palkkaa omavastuuajalta, tulee selvittää työnantajalta.
www.kela.fi/osasairauspaivaraha

Voit myös olla yhteydessä asiakaspalveluumme, kuten Tiina on edellä ohjeistanut :)

Ystävällisesti
Susanna | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi