Kuntoutusraha/kuntoutustuki

Miten sairauspäiväraha määräytyy? Miten kauan voin saada sairauspäivärahaa/osasairauspäivärahaa? Voinko opiskella tai tehdä työtä sairauslomalla?

Valvoja: Kela | sairausetuudet

Avatar
Opiskelijaaaa19

Kuntoutusraha/kuntoutustuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Opiskelijaaaa19 » 28 Helmi 2019, 14:11

Hei,

Olen opiskelija yliopistossa ja sairastuin masennukseen. Nyt 300 sairauspäivää on käytetty, enkä ole oikeutettu myöskään enää opintotukeen, sillä masennukseni takia opintoni ovat venyneet. Lisäksi avopuolisoni tulojen takia en ole oikeutettu myöskään asumistukeen tai toimeentulotukeen. Kuntoutustukihakemukseni tuli takaisin hylättynä. Psykiatrini kuitenkin kirjoitti lisäselvitystä ja oikaisupyyntö on nyt käsittelyssä. Lisäksi uusi hakemus helmikuusta eteenpäin on vetämässä. Onko minulla oikeuksia johonkin tukiin tässä tilanteessa? Opintoja minulla on enää hiukan jäljellä, muut kurssit suoritettu maisterivaiheesta, ainoastaan gradu puuttuu. Mietin kuntoutusrahan hakemista, mutta voinko hakea sitä nyt, kun minulla on myös kuntoutustukihakemus vetämässä? Miten haen kuntoutusrahaa? Mitä liitteitä jne tarvitaan? Voiko näitä tukia (kuntoutustuki ja kuntoutusraha) saada päällekkäin? Haenko opintorahaa kelalta vai työeläkelaitokselta (en tiedä vaikuttaako tämä siihen, mutta kuntoutustukeni koostuisi työeläkkeestä ja kelan kansaneläkkeestä, sillä työeläkkeeni jäisi liian pieneksi)? Voinko siis hakea jo kuntoutusrahaa vaikka en ole saanut päätöstä kuntoutustuestakaan vielä? Ja sitten minulle myönnetään molemmat, jompi kumpi tai ei kumpaakaan? Entä voinko hakea kuntoutusrahaa samalla psykiatrin b-lausunnolla kuin esim psykoterapiaan tukea tai kuntoutustukea (lääkärintodistukset ovat viime keväältä ja tältä helmikuulta?) Kiitos vastauksesta!

Avatar
Opiskelijaaaa19

Re: Kuntoutusraha/kuntoutustuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Opiskelijaaaa19 » 28 Helmi 2019, 14:28

Lisäyksenä vielä, että psykiatri on katsonut lausunnossaan, etten ole työ/opiskelukuntoinen vaikeasta masennuksesta johtuen, mutta onko silloin mahdollista saada kuntoutusrahaa, ts. Voidaanko rauhallisessa tahdissa opiskelu (en pysty etenemään esim opintotukeen vaadittavassa tahdissa) mahdollisesti katsoa tässä tilanteessa sellaiseksi kuntoutukseksi, jolloin ehkä olisin oikeutettu kuntoutusrahaan?

Avatar
Opiskelijaaaa19

Re: Kuntoutusraha/kuntoutustuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Opiskelijaaaa19 » 01 Maalis 2019, 16:53

Lisäyksenä vielä, että ajatuksena siis olisi kuntoutusrahahakemuksen laittaminen vetämään siltä varalta, että kuntoutustuki tulee taas takaisin hylkynä, ettei tulisi taas pitkää käsittelyaikaa, jos nyt odotan ensin kuntoutustukihakemuksen käsittelyä (viimeksi kesti yli 4 kk) ja sitten vasta haen kuntoutusrahaa, jonka käsitteleminen sekin varmasti ottaa aikansa. Olen nyt ollut ilman minkäänlaisia tukia sitten syyskuun, vaikka lääkärintodistuksessani todetaan minun olevan työkyvytön. Opiskelu ehkä saattaisi onnistua normaalia rauhallisemmalla tahdilla...

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:9976
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

Re: Kuntoutusraha/kuntoutustuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 04 Maalis 2019, 12:24

Hei Opiskelijaa19!

Ammatillinen kuntoutus voisi olla sinulle sopiva etuus. Voit hakea ammatillista kuntoutusta koulutukseen, jolloin voisit saada opiskelun ajalta kuntoutusrahaa. Vaikka kuntoutustuki myönnettäisiinkin, se ei estä kuntoutusrahan maksamista, silloin puhuttaisiin eläkkeensaajan kuntoutusrahasta. Eläkkeensaajan kuntoutusrahaa maksetaan asiakkaalle, joka saa täyttä työkyvyttömyyseläkettä toistaiseksi tai määräaikaista kuntoutustukea työeläkelakien tai kansaeläkelain perusteella.

Eläkkeensaajan kuntoutusraha määräytyy asiakkaalle maksettavien eläkkeiden lakisääteisten bruttomäärien perusteella, jolloin kuntoutusrahan määrä päivää kohden on kahdeskymmenesviidesosa asiakkaalle kuukausittain maksettavien eläkkeiden yhteismäärän kymmenesosasta.

Voit lukea lisää ammatillisesta kuntoutuksesta https://www.kela.fi/koulutus-kuntoutuksena.

Mikäli tarvitset tarkempaa selvitystä, voit olla yhteydessä kuntoutuksen puhelinpalveluumme 020 692 205.

Ystävällisin terveisin
Riina | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
memmis

Re: Kuntoutusraha/kuntoutustuki

Lukematon viesti Kirjoittaja memmis » 07 Huhti 2020, 00:03

Hei!

Tilanne: KELAlta on haettu sekä kuntoutusrahaa että kuntoutustukea sairauspäivärahan jatkoksi, päättyi syyskuun-18 lopussa.

Kuntoutustuki hylättiin, kuntoutusraha myönnettiin, alkoi hiukan ennen sairauspäivärahan maksun loppua, viimeisen SPR kuukauden aikana eli syyskuussa-18.

Valituskierroksen jälkeen kuntoutustuki myönnettiin takautuvasti alkaen sairauspäivärahan päättymisen jälkeen (1.10.18), B-lausunnon mukaisesti, kesto pidempään kuin kuntoutusraha (työkokeilu) kesti (työkokeilu päättyi tammikuussa 2019, työkyvyttömyys jatkuu).

Olisiko kuntoutusraha pitänyt muuttaa takautuvasti eläkkeensaajan kuntoutusrahaksi, kerta vastaavalle ajalle myönnettiin takautuvasti kuntoutustuki?

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:9976
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

Re: Kuntoutusraha/kuntoutustuki

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 07 Huhti 2020, 11:29

Hei memmis!

Neuvoisin sinua ottamaan tästä asiasta yhteyttä Kelaan henkilökohtaisesti, niin voimme selvittää tilannettasi tarkemmin. Voit lähettää viestin asiointipalvelussa tai soittaa puhelinpalveluumme. Löydät palvelunumeromme täältä: www.kela.fi/soita-kelaan.

Ystävällisin terveisin
Hilja | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi