Osa-aikaeläkeläinen sairastaa ja kuntoutuksessa

Miten sairauspäiväraha määräytyy? Miten kauan voin saada sairauspäivärahaa/osasairauspäivärahaa? Voinko opiskella tai tehdä työtä sairauslomalla?

Valvoja: Kela | sairausetuudet

Avatar
OlenkoOikeassa

Osa-aikaeläkeläinen sairastaa ja kuntoutuksessa

Lukematon viesti Kirjoittaja OlenkoOikeassa » 20 Touko 2019, 13:45

Hei!
Olen osa-aikatyökyvyttömyyseläkkeellä ja osa-aikaisena työnhakijana. Juu, osa-aikaeläke työmarkkinatukea pienempi. Nyt sairaana minun täytynee hakea sairaspäivärahaa, kosken ole mihinkään työhön kykenevä? Sairaslomatodistus on lääkäriltä. Miten se menee käytännössä? Osa-aikaeläkkeen maksamiseen sillä ei kai mitään merkitystä? Että sitten saan vaan sairaspäivärahaa työmarkkinatuen sijaan?

Sama juttu kai kuntouspäivien osalta? Eli että osa-aikaeläkkeeseen ei vaikuta mitään, eikä tartte siihen suuntaan ilmoitella, että vain työmarkkinatuki korvautuu kuntoutusrahalla kuntoutuspäiviltä. Olenko ymmärtänyt oikein?

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:8444
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

Re: Osa-aikaeläkeläinen sairastaa ja kuntoutuksessa

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 20 Touko 2019, 15:10

Hei OlenkoOikeassa!

Voit hakea sairauspäivärahaa työkyvyttömyyden ajalle. Tee hakemus asiointipalvelussa tai lomakkeella SV 8 ja toimita lääkärintodistus liitteeksi.

Osatyökyvyttömyyseläke voidaan vähentää sairauspäivärahasta. Eläkkeen alkamisvuosi ja päivärahan perusteena käytettävät tulot vaikuttavat siihen, vähennetäänkö eläke päivärahasta.

Osatyökyvyttömyyseläkettä ei vähennetä päivärahasta, jos osatyökyvyttömyyseläke on alkanut ennen sen kalenterivuoden alkua, jota koskevat työtulot ovat sairauspäivärahan perusteena.

Osatyökyvyttömyyseläkettä ei vähennetä sairauspäivärahasta myöskään silloin, kun päivärahan perusteena käytetään kuuden kuukauden tuloja ja ne ovat kokonaisuudessaan osatyökyvyttömyyseläkkeellä oloajalta.

Jos osatyökyvyttömyyseläke on alkanut työtulovuonna tai sen jälkeen, osatyökyvyttömyyseläke vähennetään päivärahasta. Samoin se vähennetään päivärahasta, jos esitetyt kuuden kuukauden tulot ovat ajalta ennen osatyökyvyttömyyseläkkeen alkamista tai osatyökyvyttömyyseläke on alkanut kyseisenä kuuden kuukauden aikana.

Osatyökyvyttömyyseläke vähennetään päivärahasta eläkkeen alkamisvuodesta riippumatta, jos päiväraha määräytyy edeltävän etuuden perusteella.

Kuntoutuksen ajalta ensisijainen etuus on kuntoutusraha. Voit hakea sitä asiointipalvelussa tai lomakkeella KU 112.

Osatyökyvyttömyyseläke voidaan vähentää myös kuntoutusrahasta.

Osatyökyvyttömyyseläke vähennetään seuraavissa tilanteissa:

• Kuntoutusraha määräytyy edeltävän etuuden mukaan.
• Kuntoutusrahan määrä on vähimmäismääräinen.
• Kuntoutusraha määräytyy verotuksessa todettujen työtulojen perusteella ja osatyökyvyttömyyseläke on alkanut ko. verotyötulovuoden aikana tai sen jälkeen.
• Kuntoutusraha määräytyy esitettyjen työtulojen perusteella ja osa esitetyistä työtuloista koskee aikaa, jolloin asiakas ei vielä ollut osatyökyvyttömyyseläkkeellä.

Ystävällisin terveisin
Hilja | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
OlenkoOikeassa

Re: Osa-aikaeläkeläinen sairastaa ja kuntoutuksessa

Lukematon viesti Kirjoittaja OlenkoOikeassa » 20 Touko 2019, 15:27

Hei!
en nyt ihan tajunnut, mutta onko niin, että osatyökyvyttömyyseläkkeeseen sairaspäivärahalla tai kuntoutusrahalla ei ole mitään vaikutusta? Eli vaikutus on vain siihen, mitä kela maksaa? Kela maksaa sitten työmarkkinatukiosuuden sijaan vain sairaspäivärahaa tai kuntoutusrahaa?

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:8444
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

Re: Osa-aikaeläkeläinen sairastaa ja kuntoutuksessa

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 21 Touko 2019, 09:56

Hei, OlenkoOikeassa!

Kelan maksama sairauspäiväraha tai kuntoutusraha ei vaikuta työeläkeyhtiön maksaman osatyökyvyttömyyseläkkeesi määrään, mutta eläkkeesi voi olla vähentävä etuus kuten Hilja on edellä neuvonut. Eli voi vaikuttaa nimenomaan Kelan maksamaan etuuteen.

Osatyökyvyttömyyseläkkeen ja sairauspäivärahan yhteensovittamiseen vaikuttaa eläkkeen alkamisvuosi.

Ystävällisesti
Susanna | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi