Korkeakouluopiskelija, pätkätyöt ja sairastuminen?

Miten sairauspäiväraha määräytyy? Miten kauan voin saada sairauspäivärahaa/osasairauspäivärahaa? Voinko opiskella tai tehdä työtä sairauslomalla?

Valvoja: Kela | sairausetuudet

Avatar
asiil
Viestit:1
Liittynyt: 02 Syys 2019, 07:57

Korkeakouluopiskelija, pätkätyöt ja sairastuminen?

Lukematon viesti Kirjoittaja asiil » 02 Syys 2019, 08:09

Hei!
Opiskelen AMK:ssa, en ole nostanut yhtään opintotukea tai opintolainaa. Olen työskennellyt pätkäsopimuksilla (1pv sopimus-4kk sopimus) lähes koko opiskelujeni ajan. Viimeisimmän työsopimukseni (4kk) viimeisinä päivänä sain vamman käteeni, joka käytännössä estää omalla allalla työskentelyn muutamiksi viikoiksi. Mihin tukiin olen oikeutettu ja vaikuttavatko menneiden kuukausien tulot tukien suuruuteen?

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:10794
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

Re: Korkeakouluopiskelija, pätkätyöt ja sairastuminen?

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 02 Syys 2019, 08:44

Hei asiil!

Kysymyksestäsi ei käy ilmi, onko kyseessä ollut työtapaturma. Työtapaturmasta tulisi ensisijaisesti hakea korvausta työnantajan vakuutusyhtiöstä. Jos asian käsittely on vakuutusyhtiössä kesken, voit hakea Kelasta sairauspäivärahaa. Hakemukseen tarvitaan tällöin liitteeksi vakuutusyhtiön antama viivästymistodistus.

Sairauspäivärahan omavastuuaika on sairastumispäivä ja 9 sitä seuraavaa arkipäivää. Arkipäiviksi lasketaan päivät maanantaista lauantaihin. Sairauspäivärahaa ei jää maksuun, jos sairauslomasi on omavastuuaikaa lyhempi.

Sairauspäivärahan suuruus määräytyy omien tulojesi mukaan. Ensisijainen laskentaperuste tänä vuonna on vuoden 2017 verotuksesta saatavat työtulot. Voit hakea sairauspäivärahaa myös työkyvyttömyyttä edeltävien 6 kk työtulojen perusteella, jos tulosi ovat nousseet vähintään 20 % vuodesta 2017.

Ystävällisin terveisin
Hilja | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi