Sairaana vai ei

Miten sairauspäiväraha määräytyy? Miten kauan voin saada sairauspäivärahaa/osasairauspäivärahaa? Voinko opiskella tai tehdä työtä sairauslomalla?

Valvoja: Kela | sairausetuudet

Avatar
Sairaanaoltu

Sairaana vai ei

Lukematon viesti Kirjoittaja Sairaanaoltu » 04 Syys 2019, 13:02

Kelan byrokratia tuli vastaan, joten kysynkin nyt aiheesta täällä, jotta muutkin voivat saada ohjeistusta. Nimittäin ehkä turhaan on nyt haettu sairauspäivärahaa, koska ymmärtääkseni sillä ei ole tässä tapauksessa mitään merkitystä juuri mihinkään. Tapauksessa jossa työmarkkinatuella on oltu sen verran pitkään että maksetun rahan määrä ei muutu päivärahan laskennassa.

Onko muutaman kuukauden sairasjaksolla mitään väliä ilmoittaa Kelaan olleensa sairaana vai työttömänä?
Jos ei ole kysymys siitä että odotettavissa on työkyvyttömyys 300pvän ajan ja työkyvyttömyyseläke. Tosin jos sairaus jatkuu, niin silloinhan ollaan kuitenkin sairaana ja voidaan jatkossa hakeutua työkyvyttömyyseläkkeelle.

Eli jos työnhakua ei katkaista TE-keskuksessa ja ollaan kaiken aikaan hakemassa kokopäivätyötä, niin miksi kannattaisi hakea Kelasta sairauspäivärahaa? Mihin kaikkeen tämä vaikuttaa? Jostain luin, että työmarkkinatuessa maksetaan lapsista lisiä, joita ei ehkä saa sairauspäivärahaan. Eli onko siten parempi hakea vain työmarkkinatukea? Vaikuttaako tämä jotenkin eläkkeeseen tms. Konkreettisia vaikutuksia, jotta olisi tietoa kumpaa kannattaa hakea.

Sain jo tiedon, että Kela ei voi pakottaa ketään olemaan sairaana eli työmarkkinatukea voi hakea joka tapauksessa. Ja sitä maksetaankin automaattisesti, jos sairauspäivärahahakemus hylätään.

Avatar
Joonas V

Re: Sairaana vai ei

Lukematon viesti Kirjoittaja Joonas V » 04 Syys 2019, 13:09

Käsittääkseni sv-päivärahojen kuluminen on edellytys joillekin kuntoutus - ja eläkeratkaisuihin.

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:9968
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

Re: Sairaana vai ei

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 05 Syys 2019, 08:30

Hei Sairaanaoltu!

Jos lääkäri kirjoittaa sinulle sairauslomaa, ensisijainen etuus on silloin sairauspäiväraha työmarkkinatukeen nähden. Sillä jos olet työttömänä työnhakijana, sinun tulee olla työmarkkinoiden käytettävissä ja valmis vastaanottamaan töitä. Mikäli kieltäydyt töistä työttömänä työnhakijana ollessasi, voit saada karenssin. Tietysti jos olet työkykyinen ja olet työmarkkinoiden käytettävissä, voit hakea työmarkkinatukea.

Ystävällisin terveisin
Tiina | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
5019

Re: Sairaana vai ei

Lukematon viesti Kirjoittaja 5019 » 06 Syys 2019, 13:52

Omasta kokemuksestani voin sanoa, että parempi on olla sairaana työmarkkinatuella. Sairauspäivärahaa ei myönnetä vaikka B-lausunnot olisivatkin ja hoitavan tahon työkyvyttömyystodistus. Kelan käsitys ensisijaisesta etuudesta eli sairauspäivärahasta ei toteudu ollenkaan ja lakia rikotaan häikäilemättömästi.

Rehellinen sairas työtön putoaa liian usein tulottomaksi, koska sairauspäivärahaa ei saakaan ja jos on vielä ilmoittanut työmarkkinatukihakemukseen olevansa sairaana (lausunto lähtee lääkäriltä suoraan Kelaan), tulee karenssipäiviä ja maksujen viivästymistä. Kaksi kertaa olen kokenut tämän sopan, ensi kerralla auttoi kunnan sosiaalitoimisto ensi hätään, ja sitten toisella kärvistelin rahatta viikkoja. Pienellä tukitulolla elävä sairas kansalainen on heti pulassa, jos maksuliikenne viivästyy. Omat vuosituloni ovat olleet jo nelisen vuotta 7 tonnin pinnassa, joten jokainen valtion almu on tärkeä. Ja varsinkin sairaana.