Toimeentulo sairauden pitkittyessä

Miten sairauspäiväraha määräytyy? Miten kauan voin saada sairauspäivärahaa/osasairauspäivärahaa? Voinko opiskella tai tehdä työtä sairauslomalla?

Valvoja: Kela | sairausetuudet

Avatar
Niittyvilla

Toimeentulo sairauden pitkittyessä

Lukematon viesti Kirjoittaja Niittyvilla » 05 Marras 2019, 19:56

Hei!
Sairaspäivät ovat täynnä mutta työkyvyttömyys jatkuu. Kuntoutusta haettiin Kelasta mutta päätös tuli Ilmariselta. Miksi niin? Kuntoutushakemus hylättiin. Päätöksestä on tehty valitus mutta siinähän kestää. Mistä toimeentuloa pitäisi nyt hakea? Toimeentulotukea ei ole mahdollista saada. Voiko Kelasta hakea vielä jotain kuntoutustukea tms. huolimatta Ilmarisen hylkäävästä päätöksestä? Kohta on alkamassa ryhmämuotoinen terapia terveyskeskuksen mielenterveysryhmässä, joka kokoontuu kaksi kertaa viikossa. Täytyykö tässä hakeutua Te-toimiston listoille, vaikka ei ole työkykyinen? Eli mistä ja mitä tukea voisi toimeentuloon hakea? Eikö Kelasta ole mahdollista saada tukea kuntoutukseen, jossa tehtäisiin työkokeiluja, osittaista työaikaa tms., joka mahdollistaisi osallistumisen tuohon ryhmäterapiaan? Väsyneen puolesta kyselen.

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:9996
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

Re: Toimeentulo sairauden pitkittyessä

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 06 Marras 2019, 14:10

Hei Niittyvilla!

Viestistäsi jäi hieman epäselväksi oliko työeläkelaitoksesta haettu kuntoutusta vai kuntoutustukea eli määräaikaista työkyvyttömyyseläkettä. Joka tapauksessa, sekä kuntoutusta että kuntoutustukea voi hakea Kelasta, vaikka työeläkelaitos olisi hylännyt hakemuksen. Ennakkopäätöksiä emme kuitenkaan voi antaa, oikeus niihin ratkaistaan hakemuksen ja lääkärinlausunnon perusteella. Mikäli asiakkaalla on työeläkekertymää, on kuntoutustuen ensisijainen maksaja työeläkelaitos. Tämän vuoksi hakemuksia siirretään työeläkelaitoksen käsiteltäväksi. He antavat päätöksen ensin ja heidän maksama kuntoutustuki määrittelee Kelan maksaman kuntoutustuen mahdollisen määrän. Lisätietoja: www.kela.fi/kansanelake-maara-ja-maksaminen.

Mikäli työeläkelaitos on hylännyt työkyvyttömyyseläkehakemuksen, kannattaa selvittää oikeus työttömyysetuuteen. Työttömyysturvan edellytyksenä on, että on ilmoittautunut työnhakijaksi. Toimeentulotulon turvaamiseksi työnhakua ei kannata katkaista, vaikka lähtisi vielä hakemaan kuntoutustukea Kelan kautta, koska käsittelyaika on pitkä.

Mikäli haluaa hakea kuntoutusta Kelan kautta, tarvitaan lääkäriltä B-lausunto, jossa lääkäri suosittelee kuntoutusta. Kun lausunto on kirjoitettu, voi Kelasta hakea kuntoutusta. Lisätietoja: www.kela.fi/miten-haet-kuntoutukseen.

Ystävällisin terveisin
Tiina | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi