Yrittäjän sairasloma

Miten sairauspäiväraha määräytyy? Miten kauan voin saada sairauspäivärahaa/osasairauspäivärahaa? Voinko opiskella tai tehdä työtä sairauslomalla?

Valvoja: Kela | sairausetuudet

Avatar
Daisy Flower
Viestit:3
Liittynyt: 12 Marras 2019, 21:52

Yrittäjän sairasloma

Lukematon viesti Kirjoittaja Daisy Flower » 12 Marras 2019, 22:07

Hei,

Minulle on ensimmäistä kertaa yrittäjänä ollessani määrätty sairaslomaa. Olen Yel-velvollinen joten ymmärsin että sen mukaan sitten sairaspäiväraha maksetaan. Huomasin että sairaspäivärahaa maksetaan vain arkipäiviltä. Olen saanut alkuun 2 viikkoa sairaslomaa, mutta sitä lääkärin mukaan mahdollisesti jatketaan kuukaudella tai jopa pidemmällä ajalla. Jos koen olevani osittain työkykyinen, onko minun mahdollista tehdä hieman töitä sairaslomalla menettämättä sairaspäivärahaa? Esim noina päivinä (la-su) kun sairaspäivärahaa ei makseta? Vai onko ihan ehdoton että tuona aikana ei voi tehdä yhtään töitä?

Onko sairauslomassa jotain omavastuu aikaa vai saanko sairauslomakorvauksen heti siitä päivästä alkaen kun lääkäri on määrännyt sairasloman?

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:8889
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

Re: Yrittäjän sairasloma

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 13 Marras 2019, 13:10

Hei, Daisy Flower!

Pääsääntö on, että sairauslomalla ei työskennellä ja asiakkaalla ei ole oikeuttaa sairauspäivärahaetuuteen mahdollisilta työskentelypäiviltä. Toki työkykyäsi rinnastetaan siihen työhön ja työtehtäviin, joista olet jäänyt pois sairastumisen vuoksi. Joskus asiakas tekee useampaa eri työtä, jää jostakin työstä pois sairastumisen vuoksi ja on oikeutettu ansionmenetyskorvaukseen sairauspäivärahan muodossa vaikka jatkaisikin työskentelyä jossakin toisessa työtehtävässä.
Anna selvitys tilanteestasi hakemuksella.

Yrittäjän päivärahan määrä perustuu YEL-työtuloon ja omavastuuaika on sairastumispäivä eli yksi päivä.
www.kela.fi/sairauspaivaraha-maara-yrittaja ja www.kela.fi/sairauspaivaraha-omavastuu.

Myös yrittäjän työhön paluuta voidaan tukea osasairauspäivärahan turvin. Edellytyksenä on, että vähennät työtäsi 40 - 60 %:iin kokoaikaisesta ja annat selvityksen siitä, miten käytännössä vähennät työtäsi. Osasairauspäivärahaan tarvitaan lääkärin suositus (B-lausunto). www.kela.fi/osasairauspaivaraha-kuka-voi-saada.

Ystävällisesti
Susanna | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
Daisy Flower
Viestit:3
Liittynyt: 12 Marras 2019, 21:52

Re: Yrittäjän sairasloma

Lukematon viesti Kirjoittaja Daisy Flower » 13 Marras 2019, 16:05

Hei,

Tarkennan siis että olen liikunta-alalla teen ammatinharjoittajana laskuttaen tuntitöitä useampaan eri yritykseen vetäen ryhmiä. Kysymys kuuluikin että olisiko mahdollista joku lauantai tai sunnuntai vetää pari liikuntaryhmää, koska niiltä päiviltä sairaspäivärahaa ei saa? Jäisin pois suurimmasta osasta töistä, niistä jotka tapahtuvat arkipäivinä. olisiko tämä mahdollista, ja viittasitko tähän mahdollisuuteen viimeisessä lauseessasi?

Avatar
Vieras

Re: Yrittäjän sairasloma

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 13 Marras 2019, 16:51

Lauantai lasketaa maksupäiviin, joten et voi työskennellä lauantaina. Sairauspäivärahaa maksetaan maanantaista lauantaihin.

Avatar
Daisy Flower
Viestit:3
Liittynyt: 12 Marras 2019, 21:52

Re: Yrittäjän sairasloma

Lukematon viesti Kirjoittaja Daisy Flower » 13 Marras 2019, 19:21

Entäs sunnuntait?

Avatar
Kela | sairausetuudet
Viestit:8889
Liittynyt: 21 Syys 2015, 09:39

Re: Yrittäjän sairasloma

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 14 Marras 2019, 10:14

Hei Daisy Flower!

Jos työskentelet satunnaisesti sairauspäivärahakaudella, ei sinua voida pitää työkyvyttömänä työssäolopäivinä eikä sairauspäivärahaa myönnetä työpäiville. Sunnuntai päiviltä ei makseta sairauspäivärahaa. Ilmoitathan Kelaan, jos olet aikeissa työskennellä sairauspäivärahaa saadessasi.

Ystävällisin terveisin
Riina | Kela sairausetuudet
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi